Potrawa 1
Chłodnik szczawiowy z wędzonym karpiem
Składniki:
- 4 – 5 ziemniaków
- 0,75 l soku z kiszonej kapusty
- 3 – 4 łyżki octu piwnego lub winnego
- 300 g wędzonego karpia*
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 500 ml maślanki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 świeże ogórki gruntowe
- 2 świeże kalarepy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
- 300 g konserwowego szczawiu
- 2,5 łyżki miodu
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuj przez 45 minut w soku z kiszonej kapusty z octem. Odcedź i ostudź. Potem zamarynuj w odrobinie oliwy i łyżce miodu.
- Wędzonego karpia obierz ze skóry, usuwając w miarę możliwości wszystkie ości. Rozdrobnij mięso palcami.
- Do miski przelej jogurt naturalny i maślankę. Dodaj posiekane szczypiorek i koperek, pokrojone w kosteczkę, obrane i pozbawione gniazd nasiennych ogórki, pokrojone w kostkę kalarepy, czosnek, biały mielony pieprz, szczaw, półtorej łyżki, dobrze wymieszaj składniki.
- Chłodnik wylej na talerze, na wierzchu ułóż ziemniaki gotowane w soku z kiszonej kapusty, kawałki wędzonego karpia.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 2
Smażony leśny karp na duszonej cebuli
Składniki:
- 800 g filetów ze świeżego karpia*
- 10 suszonych borowików*
- ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 4 – 5 nieobranych ząbków czosnku
- 5 cebul pokrojonych w piórka
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 mała łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g masła
- 1 cytryna
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby namocz, pogotuj pół godziny, odcedź, pokrój w paseczki, a wywar od gotowania grzybów zachowaj.
- Filety z karpia pokrój na kawałki, dopraw białym pieprzem i solą od strony mięsa, obtocz w mące krupczatce, obsmaż z obu stron na złoty kolor na niezbyt mocno nagrzanej patelni ze sporą ilością oleju. Na samy końcu dorzuć nieobrane ząbki czosnku i chwilę je podsmaż.
- Tłuszcz po smażeniu karpia i czosnku przelej na drugą patelnię, wrzuć cebule, dopraw solą, smaż aż cebula nabierze ciemnozłotego koloru dodaj czosnek pokrojony w plasterki, ugotowane suszone grzyby. Podduś grzyby z cebulką, uważając, aby nie przypalić potrawy, doprawiając majerankiem i ostrą mieloną papryką.
- Przesuń cebulę z grzybami na jedną stronę patelni, na wolnej powierzchni podsmaż koncentrat pomidorowy, połącz go z resztą składników. Duś dalej podlewając całość wywarem po gotowaniu grzybów. Na koniec dodaj masło by cebula nabrała kremowej konsystencji i smaku.
- Na taką cebulę wyłóż kawałki usmażonego karpia, dopraw podpieczonym czosnkiem w łupinach, startą skórką z cytryny, duś 10 minut pod przykryciem.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 3
Leśny karp w galarecie
Składniki:
- 1 karp
- 1 włoszczyzna
- 2 łyżki suszonych owoców tarniny*
- ½ pęczka świeżego majeranku
- 3 – 4 łyżki sosu „ponzu”
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 1,5 łyżeczki agaru
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Karpia spraw, wytnij dwa ładne filety. Resztki, ości oraz pokrojone warzywa z włoszczyzny dobrze upiecz w piekarniku na ciemnobrązowy kolor. Zalej wodą, dodaj suszone owoce tarniny i długo gotuj na wolnym ogniu na mocny, ciemny wywar rybny.
- Przelej gorący wywar na dużą patelnię, doprowadź do wrzenia, dołóż świeży majeranek, ułóż filety z karpia, przykryj i doprowadź ponownie wywar do wrzenia, wyłącz ogień i parz rybę przez 10 minut.
- Przełóż rybę na półmisek, ostudź.
- Gorący wywar odcedź, potem dodaj do niego sos ponzu, suszoną żurawinę, agar w proporcji jedna łyżeczka na jeden litr płynu, dobrze wymieszaj trzepaczką. Taką mieszaniną zalej filety z karpia na półmisku. Odstaw w chłodne miejsce, aby galareta się zestaliła.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”, a sos ponzu to stosowany w kuchni japońskiej sos na bazie sosu sojowego i soku z cytrusów