Potrawa 1
Dorsz opanierowany w „fuczkach”
Składniki:
- 600 g polędwicy z dorsza
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 50 ml soku z kiszonej kapusty
- 1 szklanka pszennej maki
- 150 g odciśniętej, przesiekanej kiszonej kapusty
- 3 łyżki posiekanego koperku
- ½ szklanki pokrojonego w cienkie paseczki pora
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 posiekany drobno ząbek czosnku
- 2 – 3 łyżki majonezu
- 1 cytryna
- 1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
- 3 łyżki odsączonych, drobnych kaparów
- sól, pieprz grubo mielony, olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
- Ciasto na „fuczki”: do miski wybij jajka, wymieszaj z mlekiem, sokiem z kiszonej kapusty, pszenną mąką. Do w miarę gęstego ciasta dołóż kiszona kapustę, 2 łyżki posiekanego koperku, mielony kminek oraz pora. Dobrze wszystko wymieszaj.
- Polędwicę z dorsza pokrój w grubsze plastry grubości około 1,5 – 2 cm. Dopraw rybę solą i pieprzem. Oprósz pszenną mąką.
- Rozgrzej olej do temperatury około 175°. Przed włożeniem obtocz dokładnie kawałki dorsza w cieście na „fuczki”.
- Smaż partiami kawałki dorsza w cieście w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmuj i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Sos do dorsza: do miseczki przełóż czosnek, majonez, posiekany koperek, musztardę, kapary. Dopraw startą skórką z cytryny, sokiem z kiszonej kapusty, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i odstaw.
- Usmażone kawałki dorsza podawaj z sosem.
Dobra rada: „fuczki” to rodzaj placków czy też naleśników z ciasta z dodatkiem kiszonej kapusty, danie pochodzące z kuchni łemkowskiej
Potrawa 2
Beskidzki bigos z suszonym dorszem
Składniki:
- 1 kawałek suszonego dorsza około 150 – 200 g
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 1 – 2 cebule
- 3 – 4 obrane ziemniaki
- 200 g liści surowej białej kapusty
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 50 g masła
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Suszonego dorsza namocz w zimnej wodzie. Odstawa na 2 dni, zmieniaj wodę co 8 godzin. Obierz ze skóry, usuń ości. Rozdrobnij mięso na małe kawałki.
- Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju podsmaż boczek pokrojony w grubsze plastry na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
- Na patelni po boczku z odrobiną oleju połóż ziemniaki pokrojone w plastry z obu stron, dorzuć cebule pokrojoną w grubą kostkę. Przykryj patelnie i duś 2 – 3 minuty. Odkryj patelnię, wymieszaj ziemniaki z cebulą, dorzuć podsmażony boczek, liście kapusty pokrojone w kostkę, dolej trochę wody i duś dalej pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
- Dopraw suszonym majerankiem, pieprzem, dodaj krojone pomidory, masło pokrojone w małe kawałki, kawałki suszonego dorsza.
- Przykryj i trzymaj na bardzo małym ogniu 20 – 30 minut. Uważaj, aby potrawa nie przypaliła się od spodu, w razie czego może ubytek płynu uzupełnić odrobiną wody.
- Podawaj doprawione startą skórką z cytryny i posiekaną natką.
Dobra rada: suszonego dorsza można kupić w niektórych sklepach lub w Internecie
Potrawa 3
Góralski omlet z wędzonym dorszem
Składniki:
- 300 g obranych, obgotowanych ziemniaków
- 100 kiszonego czosnku niedźwiedziego
- 8 jajek
- 30 ml słodkiej śmietanki 30%
- 50 g kukurydzy z puszki
- 100 g ugotowanej białej fasoli, może być z puszki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 150 g wędzonego dorsza
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Na patelni (najlepiej żeliwnej lub takiej. Którą włożysz do piekarnika) z odrobiną oleju podsmaż ziemniaki pokrojone w grube kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
- Do miski wybij jajka, delikatnie roztrzep, dopraw pieprzem, solą, dodaj posiekany kiszony czosnek, słodką śmietankę, posiekany szczypiorek, teraz mocniej roztrzep.
- Do podsmażonych ziemniaków dodaj kukurydzę, fasolę, podsmaż wszystko razem mieszając.
- Zalej ziemniaki z fasolą masą jajeczną. Na wierzchu ułóż porwane w dłoniach kawałki wędzonego dorsza.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 minut. Możesz podać z ulubionym zimnym sosem lub sałatką z kiszonego czosnku.
Dobra rada: kiszony czosnek niedźwiedzi można kupić w Internecie, można też zrobić samemu. Dziko rosnący w lesie jest pod ochroną, ale można go uprawiać w ogródku