Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 301

Temat odcinka: Dorsz w   górach
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Dorsz opanierowany w „fuczkach”

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 50 ml soku z kiszonej kapusty
  • 1 szklanka pszennej maki
  • 150 g odciśniętej, przesiekanej kiszonej kapusty
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ½ szklanki pokrojonego w cienkie paseczki pora
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 posiekany drobno ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
  • 3 łyżki odsączonych, drobnych kaparów
  • sól, pieprz grubo mielony, olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na „fuczki”: do miski wybij jajka, wymieszaj z mlekiem, sokiem z kiszonej kapusty, pszenną mąką. Do w miarę gęstego ciasta dołóż kiszona kapustę, 2 łyżki posiekanego koperku, mielony kminek oraz pora. Dobrze wszystko wymieszaj.
  2. Polędwicę z dorsza pokrój w grubsze plastry grubości około 1,5 – 2 cm. Dopraw rybę solą i pieprzem. Oprósz pszenną mąką.
  3. Rozgrzej olej do temperatury około 175°. Przed włożeniem obtocz dokładnie kawałki dorsza w cieście na „fuczki”.
  4. Smaż partiami kawałki dorsza w cieście w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmuj i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Sos do dorsza: do miseczki przełóż czosnek, majonez, posiekany koperek, musztardę, kapary. Dopraw startą skórką z cytryny, sokiem z kiszonej kapusty, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i odstaw.
  6. Usmażone kawałki dorsza podawaj z sosem.

Dobra rada: „fuczki” to rodzaj placków czy też naleśników z ciasta z dodatkiem kiszonej kapusty, danie pochodzące z kuchni łemkowskiej  

 

Potrawa 2

Beskidzki bigos z suszonym dorszem

Składniki:

  • 1 kawałek suszonego dorsza około 150 – 200 g
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 1 – 2 cebule
  • 3 – 4 obrane ziemniaki
  • 200 g liści surowej białej kapusty
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 50 g masła
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Suszonego dorsza namocz w zimnej wodzie. Odstawa na 2 dni, zmieniaj wodę co 8 godzin. Obierz ze skóry, usuń ości. Rozdrobnij mięso na małe kawałki.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju podsmaż boczek pokrojony w grubsze plastry na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
  3. Na patelni po boczku z odrobiną oleju połóż ziemniaki pokrojone w plastry z obu stron, dorzuć cebule pokrojoną w grubą kostkę. Przykryj patelnie i duś 2 – 3 minuty. Odkryj patelnię, wymieszaj ziemniaki z cebulą, dorzuć podsmażony boczek, liście kapusty pokrojone w kostkę, dolej trochę wody i duś dalej pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
  4. Dopraw suszonym majerankiem, pieprzem, dodaj krojone pomidory, masło pokrojone w małe kawałki, kawałki suszonego dorsza.
  5. Przykryj i trzymaj na bardzo małym ogniu 20 – 30 minut. Uważaj, aby potrawa nie przypaliła się od spodu, w razie czego może ubytek płynu uzupełnić odrobiną wody.
  6. Podawaj doprawione startą skórką z cytryny i posiekaną natką.

Dobra rada: suszonego dorsza można kupić w niektórych sklepach lub w Internecie

 

Potrawa 3

Góralski omlet z wędzonym dorszem

Składniki:

  • 300 g obranych, obgotowanych ziemniaków
  • 100 kiszonego czosnku niedźwiedziego
  • 8 jajek
  • 30 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 100 g ugotowanej białej fasoli, może być z puszki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150 g wędzonego dorsza
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni (najlepiej żeliwnej lub takiej. Którą włożysz do piekarnika) z odrobiną oleju podsmaż ziemniaki pokrojone w grube kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Do miski wybij jajka, delikatnie roztrzep, dopraw pieprzem, solą, dodaj posiekany kiszony czosnek, słodką śmietankę, posiekany szczypiorek, teraz mocniej roztrzep.
  3. Do podsmażonych ziemniaków dodaj kukurydzę, fasolę, podsmaż wszystko razem mieszając.
  4. Zalej ziemniaki z fasolą masą jajeczną. Na wierzchu ułóż porwane w dłoniach kawałki wędzonego dorsza.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 minut. Możesz podać z ulubionym zimnym sosem lub sałatką z kiszonego czosnku.

Dobra rada: kiszony czosnek niedźwiedzi można kupić w Internecie, można też zrobić samemu. Dziko rosnący w lesie jest pod ochroną, ale można go uprawiać w ogródku

 

Zobacz także