Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 288

Temat odcinka: Gąska z gąską
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Zapiekanka z pieczoną gęsią, gąskami, cebulą i ziemniaczkami

Składniki:

  • 2duże cebule
  • 2 upieczone uda gęsie
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 250 świeżych gąsek
  • 2 filety anchois
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 3 – 4 duże obrane ziemniaki
  • 50 g sera dojrzałego typu parmezan
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany i listki świeżej nasturcji do dekoracji
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej dużej patelni z olejem podsmaż cebule pokrojone w piórka, dopraw pieprzem, solą i suszonym majerankiem, dodaj mięso z uda gęsi bez kości, drobno przesiekane, chwilę smaż mieszając. Dolej 3 – 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%, dorzuć dobrze wymyte gąski pokrojone w duże kawałki. Smaż kilka minut wszystko razem.
  2. Na koniec do masy dorzuć posiekane filety anchois, wymieszaj i wyłóż do wysmarowanej masłem tortownicy.
  3. Wylej słodką śmietankę na patelnie, doprowadź do wrzenia, dopraw majerankiem, pieprzem. Odstaw na bok.
  4. Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plasterki, rozłóż ładnie na masie w tortownicy pierwszą warstwę. Zalej śmietanką z przyprawami. Ułóż drugą warstwę plasterków ziemniaka, zalej śmietanką, posyp startym na tarce serem.
  5. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut pod przykryciem, aby ziemniaczki się uparowały. Potem dopiecz jeszcze bez przykrycia przez 20 – 30 minut, aby ser ładnie się zapiekł.
  6. Podaj udekorowane kwaśną gęstą śmietaną i listkami nasturcji.

Dobra rada: świeże gąski wyszoruj szczoteczką, płucz w osolonej wodzie przynajmniej trzykrotnie, możesz też dodać do farszu posiekanej ostrej papryczki

 

Potrawa 2

Kwaśny barszcz z gąsek z dynią i selerem

Składniki:

  • 200 g obranej dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę
  • 200 g selera pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 300 g świeżych gąsek
  • 1 szklanka zakwasu z mąki żytniej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 30 g sera dojrzałego typu parmezan
  • 3 – 4 gałązki świeżego majeranku
  • 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Do nagrzanego naczynia wylej odrobine oleju, dorzuć masła, pieprzu, kiedy masło się roztopi wrzuć dynię i selera. Na wolnym ogniu zblanszuj warzywa w tłuszczu.
  2. Dorzuć wyczyszczone i dobrze wymyte z piasku gąski. Dopraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem. Zalej zakwasem z mąki żytniej, dolej wody i gotuj wszystko razem kilka minut. Potem jeszcze dolej zakwasu z częścią osiadłej na dnie mąki żytniej, pogotuj chwilę, aby cała zupa lekko zgęstniała.
  3. Podawaj udekorowane listkami świeżego majeranku i łezkami kwaśnej gęstej śmietany

Dobra rada: zakwas z maki żytniej możesz kupić już gotowy

 

Potrawa 3

Smażone gąski z kminkowo serowymi kluseczkami

Składniki:

  • 1,5 łyżki sosu Worcester
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Podziel na parę minut.
  2. Mięso podawaj z ziemniaczkami i pomidorową salsą.

Dobra rada: mięso możesz też upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu

 

 

Zobacz także