Potrawa 1
Zapiekanka z pieczoną gęsią, gąskami, cebulą i ziemniaczkami
Składniki:
- 2duże cebule
- 2 upieczone uda gęsie
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 250 świeżych gąsek
- 2 filety anchois
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 3 – 4 duże obrane ziemniaki
- 50 g sera dojrzałego typu parmezan
- 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany i listki świeżej nasturcji do dekoracji
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej dużej patelni z olejem podsmaż cebule pokrojone w piórka, dopraw pieprzem, solą i suszonym majerankiem, dodaj mięso z uda gęsi bez kości, drobno przesiekane, chwilę smaż mieszając. Dolej 3 – 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%, dorzuć dobrze wymyte gąski pokrojone w duże kawałki. Smaż kilka minut wszystko razem.
- Na koniec do masy dorzuć posiekane filety anchois, wymieszaj i wyłóż do wysmarowanej masłem tortownicy.
- Wylej słodką śmietankę na patelnie, doprowadź do wrzenia, dopraw majerankiem, pieprzem. Odstaw na bok.
- Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plasterki, rozłóż ładnie na masie w tortownicy pierwszą warstwę. Zalej śmietanką z przyprawami. Ułóż drugą warstwę plasterków ziemniaka, zalej śmietanką, posyp startym na tarce serem.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut pod przykryciem, aby ziemniaczki się uparowały. Potem dopiecz jeszcze bez przykrycia przez 20 – 30 minut, aby ser ładnie się zapiekł.
- Podaj udekorowane kwaśną gęstą śmietaną i listkami nasturcji.
Dobra rada: świeże gąski wyszoruj szczoteczką, płucz w osolonej wodzie przynajmniej trzykrotnie, możesz też dodać do farszu posiekanej ostrej papryczki
Potrawa 2
Kwaśny barszcz z gąsek z dynią i selerem
Składniki:
- 200 g obranej dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę
- 200 g selera pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 300 g świeżych gąsek
- 1 szklanka zakwasu z mąki żytniej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 30 g sera dojrzałego typu parmezan
- 3 – 4 gałązki świeżego majeranku
- 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Do nagrzanego naczynia wylej odrobine oleju, dorzuć masła, pieprzu, kiedy masło się roztopi wrzuć dynię i selera. Na wolnym ogniu zblanszuj warzywa w tłuszczu.
- Dorzuć wyczyszczone i dobrze wymyte z piasku gąski. Dopraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem. Zalej zakwasem z mąki żytniej, dolej wody i gotuj wszystko razem kilka minut. Potem jeszcze dolej zakwasu z częścią osiadłej na dnie mąki żytniej, pogotuj chwilę, aby cała zupa lekko zgęstniała.
- Podawaj udekorowane listkami świeżego majeranku i łezkami kwaśnej gęstej śmietany
Dobra rada: zakwas z maki żytniej możesz kupić już gotowy
Potrawa 3
Smażone gąski z kminkowo serowymi kluseczkami
Składniki:
- 1,5 łyżki sosu Worcester
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Podziel na parę minut.
- Mięso podawaj z ziemniaczkami i pomidorową salsą.
Dobra rada: mięso możesz też upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu