Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 274

Temat odcinka: Golonka inaczej
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Korzenne golonki z „ciap” kapustą

Składniki:

  • 4 golonki tylne ze skórą i kością
  • 10 ziaren kardamonu
  • 6 – 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka kurkumy
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 5 -6 ziemniaków
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Korzenne golonki: przygotuj wywar, do wody dodaj przyprawy: kardamon, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę, curry, czosnek, cukier i sól. Dołóż golonki. Zagotuj i parz powoli golonki na małym ogniu przez 2,5 godziny.
  2. Wyjmij golonki z wywaru, ostudź i osusz, na przykład papierowym ręcznikiem. Osuszoną skórę lekko natnij nożem i natrzyj solą. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Wstaw golonki, piecz aż skórka się zrumieni i stanie się chrupiąca.
  3. Ciap” kapusta: odciśniętą, lekko przesiekaną kiszoną kapustę gotuj do miękkości, dodaj ziemniaki, gotuj aż będą miękkie.
  4. Na patelnię dolej nieco oleju, dorzuć wędzony boczek pokrojony w grubą kostkę, wysmaż go na niedużym ogniu na chrupiące skwarki. Dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli dorzuć kapustę z ziemniakami. Podsmażaj razem przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Golonki podawaj z „ciap” kapustą oraz chrzanem czy musztardą.

Dobra rada: w oryginalnym przepisie na „ciap” kapustę, ziemniaki należy utłuc z kapustą. Golonki możesz tez opiec w ognisku, będą miały lekko wędzony aromat.   

 

Potrawa 2

Golonki orientalne ze owocową ciecierzycą

Składniki:

  • 4 golonki ze skórą i kością
  • 100 ml sosu sojowego
  • 10 ziaren kardamonu
  • 1 duża łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 – 4 łyżki owoców po nalewce bądź konfitury
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 200 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 – 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Orientalne golonki: przygotuj wywar do golonek. Do wody dodaj przyprawy: sos sojowy, kardamon, ziarna kolendry, sól, miód gryczany, czosnek pokrojony w plasterki, włóż golonki do zimnej mieszaniny wody z przyprawami, podgrzej i parz na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Zdejmij z ognia i wystudź golonki w wywarze.
  2. Golonki podgrzej w wywarze. Wyjmij z wywaru i osusz. Zapiecz w piekarniku nastawionym na maksymalną temperaturę przez kilka minut.
  3. Owocowa ciecierzyca: na patelnię nalej odrobine oleju, dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę, łyżkę smalcu, dorzuć owoce po nalewce, ostrą mieloną paprykę, pieprz oraz ciecierzycę. Podsmaż wszystko mieszając, aż odparuje cały płyn, a ciecierzyca ładnie pokryje się słodką glazurą. Dorzuć gałązki rozmarynu i ocet jabłkowy. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  4. Na talerze wyłóż owocową ciecierzycę, na wierzch połóż golonki.

Dobra rada: do ciecierzycy możesz użyć wiśni w syropie, pamiętając, aby odsączyć z nadmiaru płynu. Orientalne golonki możesz też opiec przy żywym ogniu z ogniska.  

 

Potrawa 3

Golonka z makaronem orzo

Składniki:

  • 2 ugotowane golonki
  • 250 ml wywaru po gotowaniu golonki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu „orzo”
  • 150 g sera ementalera, goudy lub dojrzałej mozzarelli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Golonkę obierz ze skóry, oddziel od kości, pokrój w małe kawałki.
  2. Makaron „orzo” ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
  3. Na patelnie wylej trochę oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki, smaż do zeszklenia, dodaj pomidory, ostrą mieloną paprykę, sos Worcester, sól, pieprz. Smaż aż pomidory lekko odparują, dorzuć mięso z golonki, podlej wywarem, który został z gotowania golonki, podgrzej, zagotuj.
  4. Do sosu z mięsem dodaj ugotowany makron „orzo” . Podduś wszystko razem kilka minut pod przykryciem. Kiedy makaron wchłonie większość płynu dodaj stary na tarce o grubych oczkach ser. Duś pod przykryciem 3 – 4 minuty aż ser się rozpuści. Podaj posypane posiekana natką pietruszki.

Dobra rada: ta potrawa to doskonały sposób, aby wykorzystać resztki mięsa z golonki, które zostało nam z poprzedniego dnia

 

Zobacz także