Potrawa 1
Farszynki z gryczanym nadzieniem i cebulą
Składniki:
- 100 g słoniny
- 300 g świeżych kurek
- 1 pęczek świeżego majeranku
- 1 cytryna
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
- 150 g sera twarogowego
- 150 sera żółtego
- 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 – 3 łyżki mąki gryczanej
- 1,5 łyżki zmielonych suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)
- 2 cebule
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki sosu Wocester
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Farsz: na zimnej patelni układamy słoninę, pokrojoną w drobną kostkę, po czym na wolnym ogniu wytapiamy ją na chrupiące, rumiane skwarki.
- Na skwarki wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym na wolnym ogniu smażymy, tak by odparować cały płyn, jaki wypuszczą grzyby. Do podsmażonych kurek dorzucamy posiekany majeranek, startą skórkę z cytryny, mieszamy i dorzucamy do ugotowanej kaszy gryczanej. Do takiej masy dokładamy pokruszony placami ser twarogowy oraz pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Mieszamy dokładnie.
- Ciasto: przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną, doprawiamy pieprzem, pudrem ze zmielonych w mikserze suszonych grzybów. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- Ciasto dzielimy na części, każdą rozklepujemy w dłoniach na cienki placek, nakładamy możliwie największą porcję farszu i starannie zlepiamy brzegi.
- Tak przygotowane farszynki smażymy na patelni z olejem z obu stron na złoty kolor na niezbyt mocnym ogniu. Olej powinien sięgać do jednej trzeciej grubości farszynek.
- Na drugiej patelni z olejem smażymy na rumiano cebule pokrojone w piórka. Doprawiamy miodem, sokiem z cytryny, a potem sosem Worcester, smażymy aż płyn odparuje, a cebula otoczy się glazurą z miodu, soku z cytryny i sosu Worcester.
- Farszynki podajemy z cebulą.
Dobra rada: poza sezonem możemy wykorzystać do takiego farszu grzyby mrożone. Jeśli boimy się, że ciasto będzie nam pękać podczas smażenia, to możemy dodać jajko, choć ciasto będzie wówczas mniej delikatne
Potrawa 2
Rybne hreczanyki z majonezowym sosem i kurkami
Składniki:
- 1 cytryna
- 2 cebule dymki (tylko białe części)
- 3 łyżki octu piwnego
- 1 łyżka cukru
- 2 – 3 gałązki świeżego majeranku
- 100 g świeżych, małych, jędrnych kurek
- 3 – 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrego sosu „sriracha”
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 ogórek małosolny
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 200 g zmielonego mięsa z sandacza
- 200 g zmielonego mięsa z łososia
- 2 jaja
- 4 – 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki zmielonych suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Na patelnię przelewamy ocet, dodajemy cukier i chwilę razem gotujemy.
- Do takiej zalewy dodajemy skórkę z cytryny, gałązki majeranku, sok z cytryny, dorzucamy cebule przekrojone na pół i kurki w całości. Wszystko razem gotujemy kilka minut. Kiedy odlejemy octową zalewę do sosu, skrapiamy kurki i cebulki olejem.
- Sos: do miski przekładamy majonez, ostry sos „sriracha”, drobno posiekaną natkę pietruszki roztartą z solą, sok z cytryny, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka i trochę zredukowanej zalewy octowej od kurek i cebulek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby składniki się dobrze połączyły.
- Hreczanyki: do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy zmielone mięso z ryb, jaja, pieprz, sól, dokładnie mieszamy masę by rybę dobrze połączyć z kaszą.
- Na deskę wysypujemy bułkę tartą, mieszamy ją z mielonymi suszonymi grzybami.
- Z masy na hreczanyki formujemy zgrabne, nieduże kotleciki w dłoniach, najlepiej zwilżonych olejem, obtaczamy w bułce tartej z suszonymi grzybami.
- Smażymy hreczanyki na patelni z większą ilością oleju na mocno złoty kolor z każdej strony.
- Usmażone hreczanyki podajemy z majonezowym sosem oraz marynowanymi kurkami i cebulkami.
Dobra rada: pamiętajmy, by masę na hreczanyki dobrze wyrobić, a jeśli nie mamy sosu sriracha, to możemy użyć ostrej papryczki