Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 87

Temat odcinka: Konkurs na najlepsze piersi

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pierś z kurczaka z sosem z bazylii i czarną soczewicą

Składniki:
•    2 piersi z kurczaka ze skórka i kostką
•    2 gałązki rozmarynu
•    4 ząbki czosnku
Sos z bazylii typu pesto:
•    3 ząbki czosnku
•    1 cebula szalotka
•    50 g solonych orzechów pistacjowych
•    50 g sera dojrzałego np. grana padano
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 pęczek natki bazylii
•    30 g suszonych pomidorów z zalewą
•    50 ml białego wytrawnego wina
•    100 ml słodkiej śmietanki 30%
•    50 ml oliwy
Czarna soczewica:
•    200 g czarnej soczewicy
•    ½ pora
•    5 suszonych pomidorów z zalewą
•    ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Ładnie oczyszczone piersi kurczaka, wycięte z tuszki wraz ze skórką i kostką skrzydełka, doprawiamy pieprzem od strony mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy 4 ząbki czosnku wraz z łupinami, gałązki rozmarynu, po czym smażymy piersi kurczaka, rozpoczynając od strony skóry na złoty kolor z każdej strony. Po kilku minutach wyjmujemy zdejmujemy czosnek, aby się nie spalił. Ładnie zarumienione piersi zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
2.    Sos z bazylii: do wysokiego naczynia przerzucamy lekko przesiekaną natkę pietruszki i liście bazylii, czosnek pokrojony w plastry, orzechy pistacjowe, ser pokrojony w kawałki, suszone pomidory wraz z zalewą olejową, dolewamy oliwę i miksujemy wszystko na gładką, jednolitą masę, otrzymując coś w rodzaju Pesto.
3.    Na patelni z olejem podsmażamy drobno posiekaną cebulę szalotkę, kiedy cebula się zarumieni zalewamy białym winem, a kiedy wino odparuje do połowy objętości, zalewamy słodką śmietanką. Gotujemy na małym ogniu.
4.    Do zredukowanej śmietanki dodajemy stopniowo zmiksowaną pastę Pesto, stale mieszając. Do takiego sosu wkładamy podsmażone piersi i pod przykryciem na małym ogniu podgrzewamy kilka minut, aby piersi doszły w środku.
5.    Czarna soczewica: soczewicę gotujemy do miękkości na sypko. Na patelni podsmażamy suszone pomidory wraz zalewą olejową, dorzucamy ugotowaną czarną soczewicę, pora pokrojonego w cienkie paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Chwilę smażymy.
6.    Na talerze wykładamy sos z bazylii, czarna soczewicę, na niej układamy piersi i dekorujemy podsmażonym czosnkiem i rozmarynem.

Potrawa 2
Piersi gołębia w sosie winnym z kaczą wątróbką i puree z selera

Składniki:
•    2 tuszki gołębia hodowlanego
•    1 włoszczyzna
•    1 cebula szalotka
•    4 ząbki czosnku
•    3 – 4 gałązki świeżego rozmarynu
•    5 ziaren ziela angielskiego
•    50 g masła
•    4 plastry kaczej wątróbki typu foie gras
Puree z selera i jabłka:
•    2 selery korzeniowe
•    4 łyżki mleka
•    2 jabłka
•    1 łyżka miodu
•    1,5 łyżki masła
•    ½ łyżeczki czarnuszki
Karmelizowane orzechy pistacjowe:
•    50 g solonych orzechów pistacjowych
•    1 łyżka miodu
•    50 ml likieru orzechowego
•    1 łyżka masła
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Z tuszek gołębi wycinamy piersi i udka. Udka odkładamy do innej potrawy. Korpusy gołębie wraz ze skrzydełkami mocno przesmażamy na oleju wraz z pokrojonym w kostkę warzywami włoszczyzny, cebulą i czosnkiem. Zalewamy winem i odrobiną wody, tak by przykryć mięso i warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 godziny, tak by wywar maksymalnie się zredukował. W ten sposób powstanie nam rodzaj sosu pieczeniowego.
2.     Sos pieczeniowy dokładnie odcedzamy, dorzucamy masło i chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aż masło całkowicie rozpuści się w sosie.
3.    Selera kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem mleka.
4.    Jabłka kroimy w podobną kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym miodzie. Łączymy ugotowanego selera i przesmażone jabłka, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy masło i czarnuszkę. Delikatnie mieszamy.
5.    Na rozgrzanej patelni z olejem, przesmażamy piersi z gołębia na rumiany kolor z każdej, zaczynając od strony skórki. Do oleju dorzucamy czosnek z łupinami i gałązki rozmarynu. Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.
6.    Na patelni smażymy bez tłuszczu plastry kaczej wątróbki na rumiano z każdej strony, usmażone plastry kładziemy na piersiach gołębich.
7.    Na patelni z tłuszczem z kaczej wątróbki podsmażamy pokruszone orzechy pistacjowe, dodajemy miód, pieprz i likier orzechowy. Kiedy likier się zredukuje dorzucamy masło.
8.    Na talerze wykładamy puree z selera, z jabłkami i czarnuszką, na to kładziemy piersi gołębie z kaczą wątróbką, obok wylewamy sos winny, obsypujemy całość karmelizowanymi orzechami pistacjowymi.

Potrawa 3
Piersi kaczki z musem z pietruszki

Składniki:
•    2 piersi kacze
•    ¼ łyżeczki ziaren kolendry
•    1 garść pachnącego siana
•    sól, pieprz grubo mielony, oliwa,
Mus z pietruszki:
•    4 duże pietruszki korzeniowe
•    1 łyżka musztardy Dijon
•    1 łyżka miodu
•    1 łyżka białego octu winnego
•    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
•    4 cebule dymki

Sposób przygotowania:
1.    Mus z pietruszki: pietruszkę gotujemy na parze do miękkości. Dodajemy musztardę Dijon, miód, ocet winny, posiekaną świeżą bazylię, wszystko miksujemy na jednolitą masę, dolewając oliwę cienkim strumieniem..
2.    Skórkę na kaczych piersiach nacinamy w krateczkę aż do mięsa, od strony mięsa doprawimy pieprzem i utartymi w moździerzu ziarnami kolendry.
3.    Tak doprawione piersi, układamy skórą do dołu na zimnej patelni i smażymy powoli, aż tłuszcz się wytopi, a skórka stanie się chrupiąca mięso.
4.    Potem przekładamy piersi na drugą stronę i dopiekamy od strony mięsa w kaczym tłuszczu. Zdejmujemy, a na tym tłuszczu podsmażamy cebule dymki, przecięte na pół.
5.    Usmażone piersi kacze układamy na kawałku polana, obkładamy sianem i podpalamy (robi to na zewnątrz budynku, w miejscu bezpiecznym). Kiedy siano się wypali, usuwamy resztki popiołu, po czym kroimy na grube plastry.
6.    Na talerze wykładamy mus z pietruszki, plastry kaczych piersi, obkładamy usmażonymi cebulkami.

Zobacz także