Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 85

Temat odcinka: Wieprzowina na trzy sposoby

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pieczone kotlety schabowe z sałatką z buraków

Składniki:
•    2,5 kg schabu w jednym kawałku z kością
•    5 łyżek musztardy Dijon
•    1 łyżka suszonego majeranku
•    1 łyżeczka ziaren kardamonu
•    1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
•    1 łyżka miodu
•    3 – 4 ząbki czosnku
•    1 limonka
Sałatka z buraków:
•    5 ugotowanych lub upieczonych buraków
•    1 ostra papryczka
•    1 ząbek czosnku
•    1 cebula
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:
1.    Ładny, duży kawałek schabu z kością czyścimy z błon, zostawiając niewielką warstwę słoniny. Słoninę nacinamy ostrym nożem w kratkę aż do mięsa.
2.    Przygotowujemy marynatę: do miski przekładamy musztardę Dijon, suszony majeranek, ziarna kardamonu, przesiekany zielony pieprz z zalewy, sól, miód, drobno posiekany czosnek roztarty z solą, stratą skórkę i sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.    Taką marynatę nakładamy na schab od strony słoniny, dokładnie smarujemy całość, układamy na blasze z pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 – 220°C na 20 – 25 minut, potem zmniejszamy ogień do 170°C i pieczemy dalej licząc po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa.
4.    Po upieczeniu odstawiamy na bok do ostygnięcia na 15 minut, po czym kroimy na kotlety pomiędzy kostkami.
5.    Sałatka z buraków: ugotowane lub upieczone buraki kroimy w cząstki czyli w tzw. czosnek, wrzucamy do miski, dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę, czosnek pokrojony w plasterki, cebulę w gruba kostkę, startą skórkę i sok z limonki, miód, sól, pieprz, oliwę i posiekaną świeżą kolendrę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
6.    Kotlety podajmy z sałatką z buraków.

Potrawa 2
Forszmak z łopatki wieprzowej z papryką i ogórkiem kiszonym

Składniki:
•    1 kg łopatki wieprzowej
•    50 g słoniny
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżka ostrej mielonej papryki
•    1 łyżka curry
•    150 g pasty „ajvar”
•    2 kolorowe papryki
•    2 kiszone ogórki
•    50 g wędzonego boczku
•    1 cebula
•    1 cytryna
•    sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:
1.    Łopatkę wieprzową kroimy w duże kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.
2.    Słoninę kroimy w kosteczkę i zaczynając smażyć od zimnej patelni, na małym ogniu wytapiamy na skwarki. Na takich skwarkach obsmażamy kawałki łopatki na złoty kolor z każdej strony. Przesmażone, przekładamy do garnka.
3.    Na wytopionych skwarkach przesmażamy krótko czosnek, wraz z ostrą mieloną papryką i curry,  zalewamy połową szklanki wody i dodajemy do mięsa. Dokładamy pastę „ajvar”, dopełniamy wodą aż do powierzchni mięsa, po czym dusimy pod przykryciem do miękkości wieprzowiny.
4.    Na patelni ze skwarkami podsmażamy cebulę pokrojoną w duże kawałki wraz z papryką pokrojoną w kwadraty 2 x 2 cm, doprawiając startą skórką z cytryny i solą. Przekładamy do miski.
5.    Na tej samej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, a kiedy się wytopi, dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, po czym smażymy kilka minut. Przekładamy do cebuli i papryki.
6.    Kiedy łopatka jest już miękka, dokładamy do mięsa podsmażone warzywa, doprawiamy jeszcze skórką z cytryny, zagotowujemy.
7.    Podajemy w głębokich talerzach z kromkami wiejskiego chleba i podpieczonymi na patelni cząstkami limonki.

Potrawa 3
Żeberka duszone i pieczone z sałatką z bakłażanów

Składniki:
•    1,5 – 2 kg żeberek wieprzowych tzw. „harmonijka”
•    1 pęczek świeżego rozmarynu
•    2 laski cynamonu
•    5 liści laurowych
•    15 goździków
•    2 cebule
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżka ziaren białego pieprzu
•    1 łyżka miodu
•    700 ml czerwonego wytrawnego wina
•    sól, pieprz, oliwa,  sznurek do pieczenia
Sałatka z bakłażanów:
•    3 bakłażany
•    1 ostra papryczka
•    1 zielona papryka
•    1 cebula,
•    2 ząbki czosnku,
•    1 pęczek świeżej mięty
•    1 limonka
•    opcjonalnie: 1 łyżka pasty Tahiti

Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczone żeberka układamy na desce, stroną wewnętrzną do góry, na niej układamy gałązki rozmarynu, liście laurowe, laski cynamonu, polewamy oliwą, zwijamy żeberka do środka przyprawami jak rulon, po czym związujemy wszystko sznurkiem do pieczenia. Na wierzchu w żeberka wbijamy goździki.
2.    Do garnka wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek w plasterkach, ziarna białego pieprzu, miód, a kiedy cebula ładnie się przyrumieni wszystko zalewamy czerwonym winem. Do takiego wina wkładamy zwinięte w rulon żeberka, po czym gotujemy do miękkości. W szybkowarze gotujemy 40 – 45 minut, w zwykłym garnku pod przykryciem na małym ogniu przez 2 -3 godzin.
3.    Sałatka z bakłażanów: bakłażany kroimy na pół, miąższ kroimy w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki, skrapiamy oliwą, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 – 30 minut, aż miąższ bakłażana zmięknie i się zarumieni.
4.    Bakłażana studzimy, miąższ wybieramy łyżką, siekamy go nożem, przekładamy do miski. Dorzucamy posiekaną ostrą papryczkę, zielona paprykę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną świeżą miętę, sok z limonki, sól i opcjonalnie pastę sezamową „tahini”. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
5.    Uduszone w winie żeberka studzimy, usuwamy sznurek i kroimy pomiędzy kostkami na mniejsze kawałki. Układamy na blasze z pergaminem i opiekamy piekarniku nagrzanym do 220°C przez 10 minut. Podajemy z sałatką z bakłażanów.

Zobacz także