Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 83

Temat odcinka: Czekolada na ostro i słono
Goście: Krzysztof Stypułkowski; Tomasz Sienkiewicz 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Czekoladowe ciasto „lawa” czyli fonadant

Składniki:
•    200 g ciemnej gorzkiej czekolady
•    200 g masła
•    200 g cukru
•    200 g mąki pszennej
•    4 całej jajka
•    4 żółtka jaj
•    ½ łyżeczki mielonego kardamonu
•    5 suszonych pomidorów z zalewy
•    2 suszone ostre papryczki chili
•    3 łyżki kakao
•    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
•    sól,
•    opcjonalnie: kilka ziaren kakaowca

Sposób przygotowania:
1.    Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w misce na łaźni wodnej. Temperatura roztapianej czekolady nie może przekroczyć 60°C, a do płynnej czekolady dodajemy masło, kiedy się stopi, wszystko mieszamy na jednolitą masę.
2.    W misce łączymy jajka, żółtka i cukier, wszystko ubijamy na puszystą jednolitą masę. Taką masę dodajemy do czekolady z masłem, wszystko dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy mielonym kardamonem, odrobiną soli oraz utłuczonymi w moździerzu papryczkami chili z ewentualnym dodatkiem ziaren kakaowca.
3.    Do masy dodajemy posiekane drobno suszone pomidory z zalewy. Potem do masy dokładamy partiami przesianą przez sito mąkę i dokładnie mieszamy.
4.    Foremki na ciastka smarujemy roztopionym masłem. Nakładamy masę na ciasto mdo wysokości ¾ foremki.
5.    Ciasto w foremkach schładzamy, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 7 – 10 minut, w zależności pod grubości foremki. Ciasto powinno mieć wypieczone brzegi i pół płynne wnętrze.
6.    Ciastka podajemy przybrane kwaśną  śmietaną i sproszkowaną papryczką chili.
Dobra rada: ziarna kakaowca można kupić w niektórych sklepach internetowych. Takie ciasto można przygotować wcześniej, trzymać w lodówce i upiec przed samym podaniem gościom

Potrawa 2
Indyk w ostrym sosie czekoladowym

Składniki:
•    800 g piersi indyka
•    4 szalotki
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
•    3 ostre papryczki chili
•    1 pęczek świeżej mięty
•     200 ml czerwonego wytrawnego wina
•    3 ziarna ziela angielskiego
•    ½ łyżeczki curry
•    50 g masła
•    30 g czarnej gorzkiej czekolady
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Pierś indyka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z olejem przesmażamy indyka na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
2.    Indyka doprawiamy startą skórką z limonki, listkami świeżej mięty, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6 – 7 minut.
3.    Na patelnię, na której smażyliśmy indyka, dolewamy odrobinę oleju, po czym przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany czosnek i przesiekany zielony pieprz z zalewy. Dodajemy ostre papryczki drobno posiekane, potem ziele angielskie i curry. Chwilę smażymy i zalewamy czerwonym wytrawnym winem.
4.    Kiedy wino zredukuje się do połowy objętości, rozpuszczamy masło, a poetm pokruszoną ciemną, gorzką czekoladę. Na koniec do sosu dorzucamy posiekaną świeżą miętę.
5.    Wyjętego z pieca indyka polewamy sosem, dekorujemy plasterkami ostrych papryczek i listkami mięty.

Zobacz także