Potrawa 1
Czekoladowe ciasto „lawa” czyli fonadant
Składniki:
• 200 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 200 g masła
• 200 g cukru
• 200 g mąki pszennej
• 4 całej jajka
• 4 żółtka jaj
• ½ łyżeczki mielonego kardamonu
• 5 suszonych pomidorów z zalewy
• 2 suszone ostre papryczki chili
• 3 łyżki kakao
• 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• sól,
• opcjonalnie: kilka ziaren kakaowca
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w misce na łaźni wodnej. Temperatura roztapianej czekolady nie może przekroczyć 60°C, a do płynnej czekolady dodajemy masło, kiedy się stopi, wszystko mieszamy na jednolitą masę.
2. W misce łączymy jajka, żółtka i cukier, wszystko ubijamy na puszystą jednolitą masę. Taką masę dodajemy do czekolady z masłem, wszystko dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy mielonym kardamonem, odrobiną soli oraz utłuczonymi w moździerzu papryczkami chili z ewentualnym dodatkiem ziaren kakaowca.
3. Do masy dodajemy posiekane drobno suszone pomidory z zalewy. Potem do masy dokładamy partiami przesianą przez sito mąkę i dokładnie mieszamy.
4. Foremki na ciastka smarujemy roztopionym masłem. Nakładamy masę na ciasto mdo wysokości ¾ foremki.
5. Ciasto w foremkach schładzamy, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 7 – 10 minut, w zależności pod grubości foremki. Ciasto powinno mieć wypieczone brzegi i pół płynne wnętrze.
6. Ciastka podajemy przybrane kwaśną śmietaną i sproszkowaną papryczką chili.
Dobra rada: ziarna kakaowca można kupić w niektórych sklepach internetowych. Takie ciasto można przygotować wcześniej, trzymać w lodówce i upiec przed samym podaniem gościom
Potrawa 2
Indyk w ostrym sosie czekoladowym
Składniki:
• 800 g piersi indyka
• 4 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
• 3 ostre papryczki chili
• 1 pęczek świeżej mięty
• 200 ml czerwonego wytrawnego wina
• 3 ziarna ziela angielskiego
• ½ łyżeczki curry
• 50 g masła
• 30 g czarnej gorzkiej czekolady
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Pierś indyka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z olejem przesmażamy indyka na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
2. Indyka doprawiamy startą skórką z limonki, listkami świeżej mięty, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6 – 7 minut.
3. Na patelnię, na której smażyliśmy indyka, dolewamy odrobinę oleju, po czym przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany czosnek i przesiekany zielony pieprz z zalewy. Dodajemy ostre papryczki drobno posiekane, potem ziele angielskie i curry. Chwilę smażymy i zalewamy czerwonym wytrawnym winem.
4. Kiedy wino zredukuje się do połowy objętości, rozpuszczamy masło, a poetm pokruszoną ciemną, gorzką czekoladę. Na koniec do sosu dorzucamy posiekaną świeżą miętę.
5. Wyjętego z pieca indyka polewamy sosem, dekorujemy plasterkami ostrych papryczek i listkami mięty.