Potrawa 1
Pieczone uda gęsi na sianie, z jabłkami i cydrem
Składniki:
• 3 uda gęsie
• 1 łyżka ziaren kolendry
• 1 łyżka kminku
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 6 ząbków czosnku
• 5 jabłek, najlepiej koszteli
• 1 garść siana
• 4 cebule
• 1 łyżka miodu
• 400 ml cydru
• sól i pieprz grubo mielony
Sposób przygotowania:
- Z ud gęsich usuwamy kości udowe, zostawiając tylko te w tzw. pałkach. Przygotowujemy marynatę z utartych w moździerzu ziaren kolendry, kminku i suszonego majeranku. Dorzucamy 2 posiekane ząbki czosnku i sól. Wszystko ucieramy na jednolitą masę. Taką marynatą nacieramy uda od strony mięsa. Odkładamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
- Zamarynowane piersi kładziemy na zimną patelnię od strony skóry i powoli podgrzewamy, tak by wytopić ze skóry jak najwięcej tłuszczu. Na tym tłuszczu obsmażamy uda na złoto także od strony mięsa.
- Do kociołka lub żaroodpornego naczynia wkładamy na dno warstwę siana, na to przekrojone na pół jabłka, miód, wlewamy cydr, układamy podsmażone uda, doprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem, połową tłuszczu z patelni. Na pozostałej części tłuszczu podsmażamy do zeszklenia cebule pokrojone w grube kawałki i rozgniecione 4 ząbki czosnku. Całość dorzucamy do mięsa.
- Kociołek lub naczynie szczelnie zamykamy, wkładamy kociołek na ognisko, a naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 160°C na minimum 2 godziny.
- Upieczone nogi z gęsi przekładamy na półmisek wraz z upieczonymi jabłkami i cebulą.
- Na talerze wykładamy owocową kaszę gryczaną, kawałki łososia, obok wykładamy mus jabłkowy.
Potrawa 2
Okrasa z gęsi ze smażonymi ziemniaczkami
Składniki:
• 400 g mięsa z gęsi z tłuszczem
• 600 g obranych i podgotowanych ziemniaków
• 50 g suszonych pomidorów
• 3 ząbki czosnku
• 4 gałązki świeżego rozmarynu
• 2 łyżki kaparów
• 1 cebula dymka ze szczypiorem
• ½ łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
• 5 – 6 pomidorków koktajlowych
• sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso gęsi mielimy raz w maszynce do mielenia na sicie o drobnych oczkach.
- Łyżkę niedoprawionego, zmielonego mięsa gęsi wkładamy na patelnię i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dorzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i gałązki rozmarynu. Chwilę smażymy i dorzucamy podgotowane ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez 3 – 4 minuty.
- Teraz doprawiamy pozostałe mięso gęsi. Dorzucamy do niego drobno posiekane suszone pomidory, 2 przesiekane ząbki czosnku, posiekane kapary, posiekaną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym zielonym pieprzem z zalewy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przemacerowania się składników.
- Na talerz wykładamy okrasę z gęsi, dekorujemy przeciętymi na pół pomidorkami koktajlowymi, kawałkami szczypioru od dymki, obok wykładamy podsmażone ziemniaki.
Potrawa 3
Pieczone piersi z gęsi z sosem z czarnej porzeczki i brukselką
Składniki:
• 200 g brukselki
• 2 piersi gęsie
• 1 łyżka ziaren kardamonu
• 1 łyżka mielonego cynamonu
• 1 pęczek świeżego tymianku
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka miodu
• 2 – 3 laski cynamonu
• 200 g mrożonej czarnej porzeczki
• 200 ml czerwonego wytrawnego wina
• 50 g zmrożonego masła
• 1 upieczone jabłko
• sól, grubo mielony pieprz
• olej do gotowania boczku
Sposób przygotowania:
- Brukselkę gotujemy w naczyniu do gotowania na parze przez 20 – 25 minut, potem wyjmujemy z naczynia.
- Piersi gęsie czyścimy, skórę nacinamy w kratkę, niezbyt głęboko, aby nie uszkodzić mięsa. Przygotowujemy marynatę z utartych w moździerzu nasion wyłuskanych z ziaren kardamonu oraz mielonego cynamonu. Taką marynatą nacieramy piersi od strony mięsa. Odkładamy w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny. Potem przez pół godziny ogrzewamy piersi do temperatury pokojowej.
- Układamy piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli podgrzewając wytapiamy tłuszcz, jednocześnie rumieniąc skórkę. Przewracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy piersi od strony mięsa.
- Podsmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia z kilkoma gałązkami tymianku. Na pozostałym na patelni tłuszczu gęsim przesmażamy do zeszklenia ząbek czosnku pokrojony w plasterki, potem wraz z częścią tłuszczu przekładamy czosnek na piersi w naczyniu.
- Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy przez 6 minut, wyjmujemy na zewnątrz na 5 minut, potem dopiekamy jeszcze przez 4 minuty w piekarniku.
- Na patelni z resztą tłuszczu przesmażamy przecięte na pół ugotowane na parze brukselki, doprawiając je solą, pieprzem i gałązkami tymianku.
- Sos z czarnej porzeczki: do nagrzanego naczynia przekładamy miód, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, laski cynamonu, gałązki świeżego tymianku, mrożoną czarną porzeczkę, przesmażamy aż porzeczka puści sok.
- Zalewamy wszystko czerwonym wytrawnym winem i gotujemy aż wino zredukuje się do 2/3 objętości. Po zredukowaniu dodajemy zmrożone masło i wolno za pomocą trzepaczki rozprowadzamy w sosie masło. Sos gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji.
- Na talerze wylewamy sos, wykładamy upieczone i pokrojone w plastry piersi gęsie, obok wykładamy podsmażona brukselkę, kawałki upieczonego jabłka bez skórki, solimy mięso i polewamy resztą sosu.