Potrawa 1
Uda kacze duszone w cebuli z sosem z czarnego bzu
Składniki:
• 4 uda kacze
• 8 cebul
• 6 – 7 suszonych śliwek
• 6 – 7 goździków
• 6 – 7 ziaren ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 50 g słoniny
• 70 ml wódki krupniku
• ½ łyżeczki curry
• ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• 1 kromka ciemnego razowego chleba
• 1 limonka
• sól, pieprz
Składniki:
• 200 g jagód czarnego bzu
• 1 łyżka miodu
• 4–5 goździków
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• 50 masła
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i umyte uda kacze należy wytrybować czyli usuwamy kość udową, zostawiając tzw. pałkę. Mięso owijamy skórą i spinamy wykałaczkami, aby zachować ładny kształt podczas duszenia. Tak przygotowane uda doprawiamy solą i pieprzem.
- Uda kładziemy na chłodną patelnię i stopniowo podgrzewamy, a kiedy wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w piórka, suszone śliwki w paseczki, a słoninę w drobną kostkę.
- Kiedy uda kacze zarumienią się ładnie, przekładamy je na deskę, a na wytopionym tłuszczu kaczym smażymy cebulę, dorzucając suszone śliwki oraz przyprawy: goździki, ziele angielskie i liście laurowe.
- W dużym garnku podgrzewamy słoninę aż powstaną skwarki, przekładamy podsmażone uda kacze, zasypujemy podsmażoną cebulą ze śliwkami, dolewamy trochę wody i doprawiamy curry i ostrą mieloną papryką. Pozostałości na patelni po smażeniu deglasujemy czyli zalewamy krupnikiem, czekamy aż wódka odparuje, powstanie gęsta emulsja i przelewamy do kaczki z cebulą. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę chleb razowy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
- Sos z czarnego bzu: w naczyniu rozpuszczamy miód, dorzucamy umyte i obrane z łodyżek jagody czarnego bzu, doprawiamy goździkami, kiedy jagody puszczą sok, zalewamy winem i gotujemy na wolny ogniu, aż płyn zredukuje się do połowy objętości i powstanie gęsty sos. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się skórek pestek, po czym dorzucamy trochę pokrojonego w kosteczkę razowego chleba, zaciągamy zmrożonym masłem.
- Na półmisek wykładamy cebulę ze śliwkami, uduszone uda kacze polewamy sosem z czarnego bzu jak glazurą, polewamy sokiem z limonki.
Dobra rada: poza sezonem, kiedy nie ma czarnego bzu, możemy użyć do sosu mrożonych jeżyn bądź czarnych jagód.
Potrawa 2
Rosół z gołębia
Składniki:
• 3 gołębie
• 1 kuropatwa
• 1 seler
• 2 pietruszki korzeniowe
• 2 cebule
• 4 liście laurowe
• 8 ugotowanych ziemniaków
• 1 pęczek świeżego lubczyku
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Wypatroszone i oczyszczone tuszki gołębi i kuropatwy dokładnie myjemy. Cebulę kroimy na pól i przypalamy na ogniu lub nad gazowym palnikiem. Warzywa – selera i pietruszkę kroimy w grubsze kawałki.
- Do naczynia wrzucamy liście laurowe, tuszki gołębi i kuropatwy, liście laurowe, pokrojone warzywa, przypieczoną cebulę, po czym zalewamy wszystko zimną wodą, tak by przykryła składniki.
- Wolno doprowadzamy do wrzenia, jeśli trzeba, szumujemy, po czym gotujemy na bardzo małym ogniu przez 3 – 4 godziny.
- Gotowy rosół podajemy z ugotowanymi ziemniakami i posiekanym świeżym lubczykiem, do każdej porcji dorzucając ugotowane mięso z gołębi.
Dobra rada: tuszki gołębi hodowlanych można dostać w niektórych specjalistycznych sklepach mięsnych. Dawniej rosół z gołębia podawany był dzieciom podczas choroby na wzmocnienie organizmu.
Potrawa 3
Makaron z sosem dyniowo grzybowym
Składniki:
• 1 nieduża dynia
• 5 ząbków czosnku
• 10 szalotek
• 2 wędzone piersi z kurczaka
• 500 ml słodkiej śmietanki 30%
• 500 g świeżych podgrzybkówe
• 1 ostra papryczka
• 600 g pokrojonych pomidorów z puszki
• 1,5 kg ugotowanego makaronu
• 200 g startego żółtego sera
• 150 g suszonych pomidorów z zalewą olejową
• sól i pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy wraz ze skórą na kawałki, miąższ w środku nacinamy w siatkę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 40 minut do godziny. Upieczone dynie studzimy i oddzielamy łyżką miąższ od skórki.
- Czosnek kroimy w plasterki, a cebule szalotki i wędzone piersi z kurczaka w drobną kostkę. Świeże podgrzybki kroimy w grube kawałki.
- W dużym naczyniu o grubym dnie przesmażamy na oleju szalotki i czosnek do zeszklenia, dorzucamy grzyby, przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do podsmażonych grzybów i cebuli dokładamy pokrojone w drobną kostkę wędzone piersi z kurczaka.
- Potem zalewamy wszystko słodką śmietanką i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu, aby sos się zredukował. Następnie dorzucamy upieczoną dynię i pomidory z puszki, całość gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dorzucamy makaron i posiekane suszone pomidory z zalewy.
- Makaron podajemy posypany starym żółtym serem, polany oliwą od suszonych pomidorów, udekorowany młodymi listkami szczawiu.
Dobra rada: do tego sosu możemy uzyć tez innych grzybów leśnych, takich jakie uda nam się znaleźć.