Potrawa 1.
Duszone w winie gicze jagnięce z kaszą pęczak.
Składniki:
• 3 gicze jagnięce
• 2 – 3 łyżki mąki pszennej
• 3 cebule
• 3 gwiazdki anyżu
• 2 pietruszki korzeniowe
• 7 ząbków czosnku
• 1 łyżka ziaren kolendry
• ½ łyżki ostrej mielonej papryki
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 700 ml czerwonego wytrawnego wina
• 3 suszone i wędzone śliwki
• 3 łyżki palnej kaszy gryczanej
• 1,5 szklanki kaszy pęczak
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 4 liście laurowe
• sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
1. Gicze doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką, po czym po kolei przesmażamy w mocno nagrzanym kociołku, na dużej ilości oleju na złoty, rumiany kolor z każdej strony.
2. Gicze wyjmujemy, olej usuwamy, dolewamy świeży, a w nim przesmażamy pokrojone w ćwiartki cebule, pokrojone w grube plastry pietruszki, gwiazdki anyżu, po chwili smażenia dorzucamy 4 – 5 ząbków czosnku w plasterkach.
3. Do moździerza wsypujemy ziarna kolendry, dosypujemy ostrą mieloną paprykę, mielony cynamon, wszystko razem ucieramy i przesypujemy do warzyw.
4. Do warzyw z przyprawami dokładamy przesmażone gicze, wszystko zalewamy czerwonym winem, dorzucamy suszone śliwki i kaszę gryczaną. Zamykamy kociołek i dusimy na wolnym ogniu przez 3 godziny.
5. Po 3 godzinach powstały przy duszeniu sos wraz z warzywami, śliwkami i kaszą gryczaną przekładamy do osobnego garnka i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
6. Aromatyczna kasza pęczak: suchą kaszę wsypujemy do naczynia, dorzucamy 2 pokruszone ząbki czosnku, majeranek, liście laurowe, zalewamy wszystko wodą do 2 cm nad poziom kaszy. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę i ugotuje się na sypko.
7. Ugotowaną kaszę wykładamy na półmisek, na kaszę wykładamy uduszone gicze, polewamy wszystko sosem.
Dobra rada: danie można przygotować też na kuchence w żeliwnej gęsiarce.
Potrawa 2.
Fajerczaki.
Składniki:
• 500 g maki pszennej
• 1 czubata łyżeczka sody
• 1 jajo
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki cukru
• 1,5 szklanki zsiadłego mleka.
Sposób przygotowania:
1. W misce łączymy wszystkie składniki z taką ilością zsiadłego mleka, aby po dokładnym zarobieniu ciasta uzyskać dość luźną konsystencję, tak jak na pierogi.
2. Z takiego ciasta formujemy okrągłe placki i pieczemy na blasze kuchni angielskiej, najlepiej opalanej drewnem.
Dobra rada: do Fajerczaków można dodać uduszonej na maśle cebuli.
Potrawa 3.
Placki z kaszy gryczanej i cukinii z medalionami z polędwicy wołowej.
Składniki:
• 2 szklanki rozgotowanej kaszy gryczanej
• 1 cebula
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 2 jaja
• 1 cukinia
• 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
• ½ szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 800 g polędwicy wołowej
• sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1. Rozgotowaną kaszę gryczaną przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jaja, jak również cukinię, pozbawioną gniazd nasiennych (tylko skórka i miąższ) i startą na tarce o grubych oczkach.
2. Całość mieszamy, dodając kwaśnej gęstej śmietany, soli i pieprzu, mąki pszennej i proszku do pieczenia.
3. Z tak uzyskanego ciasta na gorącej płycie z olejem formujemy niewielkie placki, które obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
4. Polędwicę wołową kroimy na medaliony grubości 1,5 – 2 cm, polewamy olejem, pieprzymy i wykładamy na gorącą płytę. Obsmażamy po 2 – 3 minuty z każdej strony.
5. Usmażone medaliony z polędwicy podajemy z plackami z kaszy gryczanej i cukinii.