Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 41

Tytuł odcinka: Smażenie powideł.
Goście: Justyna Ziemniewska, Jarosław Pająkowski – Dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego.

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1.
Comber jagnięcy marynowany w powidłach z pieczoną dynią.
Składniki:
•    2 combry jagnięce z kością
•    4 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
•    1 cebula
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    3 łyżki powideł śliwkowych
•    2 łyżki białego octu winnego
•    1 nieduża dynia.
Sos:
•    3 łyżki powideł śliwkowych
•    1 limonka
•    2 łyżki białego octu winnego
•    2 łyżki sosu Worcester
•    1 ząbek czosnku
•    1 mały kawałek korzenia chrzanu
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Combry możemy zostawić z kością, lub możemy je wyciąć uzyskując ładny, ale nieduży kawałek mięsa.
2.    Przygotowujemy marynatę do mięsa: ziarna zielonego pieprzu drobniutko siekamy, na tarce ścieramy cebulę, listki rozmarynu drobno siekamy i ucieramy z solą, dorzucamy mielony cynamon, powidła, dolewamy ocet winny i sporą ilość oleju rzepakowego. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.
3.    W tak przygotowanej marynacie obtaczamy combry jagnięce.
4.    Dynię kroimy na ćwiartki, potem na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Każdy kawałek dyni doprawiamy solą, pieprzem i olejem rzepakowym.
5.    Na rozgrzanym grillu układamy zamarynowane combry, kością do dołu i opiekamy, polewając co jakiś czas resztą marynaty. Jeśli pieczemy combry bez kości, musimy to robić dość krótko. Potem opiekamy mięso z drugiej strony. Obok na ruszcie pieczemy z obu stron kawałki dyni.
6.    Przygotowujemy sos do upieczonego mięsa: powidła przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, ocet winny, sos Worcester, posiekany ząbek czosnku, świeżo starty chan, sporo oliwy i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz dużą ilością posiekanej świeżej mięty.
7.    Upieczone mięso przekładamy na półmisek, obok kładziemy kawałki pieczonej dyni, polewamy wszystko sosem.
Dobra rada:

Potrawa 2.
Łosoś z rusztu w sosie z powideł.
Składniki:
•    1 duży filet łososia ze skórą
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    1 łyżka powideł śliwkowych
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    1 limonka
•    1 pęczek świeżej mięty
•    1 mały kawałek korzenia chrzanu
•    1 ząbek czosnku.
Sos:
•    4 łyżki powideł
•    1 ząbek czosnku
•    100 ml białego wytrawnego wina
•    200 ml kwaśnej śmietany
•    1 cytryna
•    2 łyżki tartego chrzanu
•    50 g masła
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy marynatę do ryby: do miski przerzucamy utarte w moździerzu ziarna kolendry, dodajemy powidła śliwkowe, ostrą mieloną paprykę, startą skórkę i sok z limonki, świeżo starty na tarce chrzan, posiekany ząbek czosnku i słuszną ilość oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Filet dzielimy na dwie części, po czym nacinamy mięso prawie do skóry (nie można jej przeciąć!) w dużą kartkę. Na tak przygotowaną rybę wylewamy i dokładnie wcieramy marynatę.
3.    Na średnio nagrzanym grillu lub patelni układamy papier do pieczenia, na to kładziemy fileta skórą do góry. Pieczemy z jednej strony kilka minut, po czym przekładamy i dopiekamy rybę od strony skóry. Nie dopiekamy jej do końca, bo ryba dojdzie jeszcze po zdjęciu grilla bądź patelni.
4.    Sos z powideł: do nagrzanego garnka przekładamy powidła, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, chwilę smażymy i zalewamy białym winem. Rozpuszczamy w winie powidła, dolewamy kwaśną, gęstą śmietanę.  Doprawiamy startą skórką z cytryny, tartym chrzanem, masłem, solą i pieprzem. Wszytko chwilę dusimy aż sos nieco się zagęści.
5.    Na półmisek wylewamy sos i układamy w nim kawałki ryby bez skóry.

Zobacz także