Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 327

Temat odcinka: Dziczyzna o egzotycznym smaku
Goście: Ewa Jedlikowska, Dyrektor Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Bitki z karkówki z dzika z ananasem

Składniki:

  • 800 g karkówki z dzika*
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 50 ml syropu z pędów sosny*
  • 50 ml soku z kiszonej kapusty
  • 1 – 2 łyżki suszonych pędów młodej sosny*
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 świeży ananas
  • 4 – 5 gałązek świeżego tymianku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem, tak by były w miarę cienkie, na grubość około 0,5 cm. Możesz użyć folii spożywczej i owinąć nią plastry mięsa przed rozbiciem.
  2. Dopraw mięso solą i pieprzem. Każdy plaster obsmaż z obu stron na lekko brązowy kolor na mocno nagrzanej patelni z odrobiną oleju. Aby mięso się nie dusiło, smaż je partiami.
  3. Zdejmij mięso z patelni, odstaw na bok.
  4. Na tę samą patelnię po smażeniu mięsa dolej nieco oleju, po czym przesmaż do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek w plasterki. Potem dorzuć odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę.
  5. Kiedy kapusta lekko się poddusi, chłonąc cały smak wcześniej smażonego mięsa, dodaj syrop z pędów sosny, pieprz, sok z kiszonej kapusty, ostrą mieloną paprykę i ziarna kolendry. Podduś z zdejmij z ognia.
  6. Ananasa obierz, wykrój zdrewniały środek i pokrój w plastry.
  7. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż warstwę kapusty, potem plastry ananasa, plastry mięsa, przykryj warstwą kapusty, a na koniec plastry ananasa. Na wierzch połóż gałązki tymianku, zalej wodą, tak by przykryć całość jedynie do połowy.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 – 180°C przez 1,5 do 2 godzin.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 2

Grillowane szaszłyki z karkówki z dzika z ananasową salsą

Składniki:

  • 600 g karkówki z dzika*
  • 150 ml miodu pitnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml sosu Worcester
  • 1 szklanka pokrojonego w drobną kostkę świeżego ananasa
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę grillowanej papryki
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 – 4 łyżki pokruszonych, prażonych orzeszków pistacjowych
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 1 limonka
  • 2 – 3 łyżki syropu sosnowego*
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • sól, pieprz grubo mielony, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w plastry i rozklep na grubość około 0,5 cm.
  2. Przygotuj marynatę z miodu pitnego, pieprzu, sosu Worcester i kilku łyżek oleju. Dobrze wymieszaj i dokładnie zamarynuj wszystkie kawałki mięsa. Trzymaj mięso w marynacie 15 minut.
  3. Każdy plaster mięsa zwiń w ruloniki i nabij na dwie stalowe szpadki. Ruloniki z mięsa nadziane na dwie szpadki łatwo będzie obracać na ogniu.
  4. Opiekaj nad żarem, często obracając szaszłyki, możesz skrapiać od czasu do czasu pozostałą marynatą. Staraj się dobrze wypiec karkówkę w środku, nie paląc powierzchni mięsa.
  5. Salsa anansowa: wymieszaj w misce ananasa z grillowaną papryką, cebulą i orzeszkami pistacjowymi, doprawiając musztardą francuską, startą skórką i sokiem z limonki i oliwą.
  6. Gotowe szaszłyki podaj z salsą udekorowane listkami świeżej kolendry.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 3

Zrazy z dzika w sosie ananasowym

Składniki:

  • 600 g udźca z dzika*
  • 5 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 5 plastrów gotowanego boczku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 szklanki pokrojonego w kosteczkę świeżego ananasa
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 -12 owoców suszonego derenia*
  • 5 – 6 ziaren jałowca*
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki pomidorów krojonych z puszki tzw. pelati
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
  • sól, pieprz grubo mielony, olej
  • sznurek do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Udziec pokrój na plastry i cienko rozbij, starając się nie porwać mięsa.
  1. Dopraw mięso pieprzem, odrobiną soli, majerankiem, następnie połóż na część kawałków udźca plastry surowego wędzonego, a na część gotowanego boczku. Zawiń plastry mięsa z boczkiem w ruloniki. Zwiąż dobrze ruloniki sznurkiem do pieczenia.
  2. Tak przygotowane zrazy smaż na nagrzanej patelni z olejem na rumiany kolor z każdej strony. Przesmażone zrazy przełóż do naczynia żaroodpornego, a na patelnię po smażeniu mięsa dolej nieco oleju, podsmaż do zeszklenia jedną cebulę, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dorzuć połowę ananasa, dopraw rozgniecionymi ziarnami jałowca (połową), suszonymi owocami derenia, majerankiem, pieprzem. Dołóż mąkę, podpraż ją z resztą składników, po czym zalej czerwonym wytrawnym winem. Zagotuj, po czym zalej taką mieszaniną zrazy w naczyniu żaroodpornym, dodaj krojone pomidory, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  3. Chutney ananasowy: do rozgrzanego naczynia wlej ocet, dodaj cukier, resztę ananasa, resztę cebuli, drugi ząbek czosnku pokrojony w plasterki, resztę rozgniecionych ziaren jałowca, cztery owoce derenia suszonego, pieprz, posiekaną ostrą papryczkę. Na wolnym ogniu zredukuj do połowy objętości, do uzyskania syropowatej konsystencji.
  4. Z gotowych zrazów usuń sznurki i wygotowane, twarde owoce derenia. Podaj zarazy z sosem z czerwonego wina i ananasów oraz ananasowym chutney’em. Możesz udekorować świeżą miętą.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”,

 

Zobacz także