Potrawa 1
Dzika fasolka po bretońsku z wędzonymi wędlinami z dziczyzny
Składniki:
- 10 młodych ziemniaków
- 50 g masła do ziemniaków + 50 g masła do fasolki
- 5 – 6 jagód jałowca
- 150 g surowego wędzonego boczku
- ½ selera korzeniowego pokrojonego w kostkę 1 x 1 cm
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w grubą kostkę
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli „Duzy Jaś”
- 150 g wędzonej polędwicy z jelenia pokrojonej w kostkę*
- 150 g wędzonej kiełbasy z jelenia pokrojonej w kostkę*
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 40 ml syropu z derenia*
- 150 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżki odsączonych małych kaparów
- 3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mały kawałek korzenia chrzanu
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki ugotuj pod przykryciem w małej ilości osolonej wody do miękkości. Przekrój na pół, dorzuć do nich masło, pokruszone jagody jałowca, pierz, podpiecz ziemniaki w klarowanym maśle z przyprawami.
- Na patelni z odrobiną oleju podpiecz boczek pokrojony w kosteczkę, aż do uzyskania chrupiących skwarek. Dorzuć selera, cebulę i czosnek, blanszuj je do zeszklenia wraz z boczkiem na patelni.
- Dodaj słodką i ostrą mieloną paprykę, chwile podsmaż, dołóż ugotowaną fasolę, wędzone wędliny z dziczyzny pokrojone w kostkę. Podgrzej doprawiając suszonym majerankiem, syropem z derenia.
- Podgrzej, dodaj krojone pomidory, kapary i masło, dolej nieco wody, podgrzewaj mieszając aż z masła i wody wytworzy się kremowa emulsja.
- Na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Podaj z uparowanymi, obtoczonymi w maśle z jałowcem młodymi ziemniakami, posypane tartym chrzanem i ewentualnie listkami estragonu.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”,
Potrawa 2
Dziki forszmak z kiszonym ogórkiem, kiszoną kapustą i wędzonymi wędlinami z dziczyzny
Składniki:
- 70 ml syropu sosnowego*
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki czosnku pokrojonego w plasterki
- 150 g kiszonej kapusty
- ¼ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
- 150 kiszonego ogórka pokrojonego w kostkę
- 250 g wędzonych wędlin z dziczyzny (wędzona polędwica z jelenia, wędzona polędwiczka z dzika, wędzona kiełbasa z jelenia) *
- 150 ml soku z kiszonych ogórków
- 50 g masła
- 1 limonka
- 2 – 3 łyżki pokruszonych, uprażonych orzeszków pistacjowych
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wylej syrop sosnowy, kiedy zacznie się pienić dorzuć imbir i czosnek. Praż przyprawy 2 – 3 minuty. Dorzuć odciśniętą, lekko przesiekaną kiszona kapustę. Smaż kapustę kilka minut. Dopraw posiekaną ostra papryczką i pieprzem.
- Kiedy kapusta ładnie się zeszkli, dodaj kiszonego ogórka, chwilę smaż, potem dorzuć wędliny z dziczyzny pokrojone w kostkę. Zalej sokiem z kiszonych ogórków, dodaj masło i duś na małym ogniu aż masło się wchłonie a sok zredukuje.
- Dopraw startą skórką z limonki i posiekaną świeżą kolendrą. Wymieszaj, podgrzej i podaj na stół, posypując pokruszonymi pistacjami.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 3
Placuszki serowe z jagodami
Składniki:
- 50 ml syropu z derenia*
- 4 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 250 g świeżych lub rozmrożonych jagód*
- 1 limonka
- 400 g mielonego tłustego sera twarogowego
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany do ciasta
- 2 – 3 łyżki pszennej mąki
- 200 g świeżych truskawek
- 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Konfitura jagodowa: do naczynia wylej syrop z derenia, dopraw posiekanym tymiankiem – 2 łyżkami. Kiedy tymianek się lekko podpraży dołóż jagody i dopraw startą skórką z limonki. Duś na niewielkim ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstej konfitury.
- Ciasto na placuszki: do miski przełóż mielony ser twarogowy, jajka, kwaśną gęstą śmietanę, dobrze wymieszaj składniki na jednolitą masę.
- Teraz dorzuć pszenna mąkę, wymieszaj. Jeśli ser jest bardzo mokry, to daj ciut więcej mąki, tak by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju formuj z gęstej masy dwoma łyżkami krągłe placki grubości około 1 cm. Poczekaj aż placuszki przypieką się z jednej strony, 200 g świeżych truskawek i dopiecz je z drugiej strony. Smaż na niedużym ogniu, aby nie przypalić z zewnątrz i dopiec ciasto w środku.
- Truskawki przekrój na pół, dopraw syropem sosnowym, jedną łyżką posiekanego tymianku. Wymieszaj.
- Kwaśną gęstą śmietanę wymieszaj z jedną łyżką posiekanego tymianku, cukrem pudrem i startą skórką z limonki.
- Placuszki podawaj z jagodową konfiturą, truskawkami z tymiankiem i sosną oraz kwaśną śmietaną z tymiankiem i limonką.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”