Potrawa 1
Kluski ziemniaczane z leśnym sosem ragout
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 125 mąki ziemniaczanej
- 3 – 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g polskiego chorizo z dzika*
- 4 białe kiełbaski z dzika*
- 3 ząbki czosnku
- ½ główki młodej białej kapusty
- 3 – 4 suszone borowiki*
- 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Ciasto na kluski: ugotowane ziemniaki przetrzyj na prasce na gładkie puree, dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajko. Dokładnie wymieszaj składniki, ale nie wyrabiaj ciasta za długo. W przypadku zbyt rzadkiej konsystencji dodaje więcej maki pszennej.
- Z ciasta uformuj zgrabne kluseczki, podobne do kopytek. Gotuj w osolonym wrzątku, odcedź po 4 – 5 minutach, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
- Leśne ragout: chorizo z dzika pokrój w paseczki, a białe kiełbaski z dzika w grube plasterki.
- Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię wylej nieco oleju, przesmaż najpierw chorizo z dzika, potem dorzuć plasterki białej kiełbaski z dzika, podsmaż do nabrania złotego koloru. Do podsmażonych wędlin z dziczyzny dołóż czosnek pokrojony w plasterki, podsmaż go chwilę, wreszcie dodaj liście młodej kapusty pokrojone w dużą kostkę. Smaż krótko mieszając tak by kapusta zmiękła, ale pozostała lekko chrupiąca. Dopraw pieprzem i solą.
- Do przesmażonych wędlin z kapustą dołóż odcedzone kluski, całość wymieszaj. Chwilę wszystko razem podgrzewaj.
- W moździerzu lub w blenderze utrzyj na puder suszone borowiki.
- Wyłóż potrawę na talerze, posyp puder z suszonych borowików, udekoruj kwaśną gęstą śmietaną i świeżymi ziołami.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 2
Sałatka z pieczonych buraków z sosem z leśnego miodu
Składniki:
- 4 duże, upieczone i obrane czerwone buraki
- 3 łyżki syropu z pędów sosny*
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 50 g owocu pigwy w syropie*
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
- 150 g wiejskiego twarogu
- 2 łyżki leśnego miodu*
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Upieczone buraki pokrój w cząstki, przełóż do miski. Syrop sosnowy wymieszaj z octem lub sokiem z cytryny, skrop pokrojone buraki.
- Dołóż pokrojoną w kostkę pigwę z syropu, uprażone w piekarniku lub na patelni pestki dyni, skrop olejem, wymieszaj składniki.
- Przełóż na talerz, polewając wytworzonym sosem. Na wierzch pokrusz ser twarogowy, potem polej wszystko leśnym miodem. Lekko posól.
- Jeśli możesz, udekoruj potrawę młodymi listkami szczawiku zajęczego.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 3
Leśny hamburger z dziczyzny z miodową sałatką i sosem
Składniki:
- 600 g łopatki z dzika*
- 50 g owocu pigwy w syropie*
- 1 – 2 łyżki suszonej pokrzywy*
- 1 łyżka suszonego kwiatu lipy*
- 3 gotowe buchty drożdżowe, czyli bułki gotowane na parze
- 1 ostra papryczka
- 1 ogórek gruntowy
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula dymka, tylko biała część
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki wędzonej musztardy*
- ¼ główki młodej kapusty
- 2 łyżki syropu z pędów sosny*
- 2 łyżki leśnego miodu*
- 1 łyżka octu jałowcowo-sosnowego lub jabłkowego
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Mięso z łopatki zmiel w maszynce na grubym sicie, czyli na tzw. szarpaku. Dodaj pokrojoną w kosteczkę pigwę z syropu, suszoną pokrzywę i kwiat lipy, zmielone, przesiane przez sitko. Dokładnie wymieszaj składniki i wyrób masę.
- Olejem zwilż deskę i dłonie, z tej ilości uformuj trzy spore, okrągłe hamburgery, grubości około 1,5 cm.
- Bułki drożdżowe przekrój na pół, podsmaż z obu stron na patelni wysmarowanej olejem z obu stron na złoty kolor.
- Przygotuj sos do hamburgera, ogórka gruntowego obierz, pokrój w kosteczkę, w podobną kosteczkę pokrój ogórki konserwowe i cebulę. Dopraw to odrobiną posiekanej ostrej papryczki, łyżką miodu, pieprzem i solą. Dołóż majonez, wędzoną musztardę, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Sałatka do hamburgera: liście młodej kapusty pokrój w jak najcieńsze paseczki, skrop syropem sosnowym, dodaj miód, olej, sól, pieprz, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż hamburgery z obu stron, po 30 sekund do minuty z każdej. Jeśli wolisz mięso bardziej wysmażone, to dłużej. Ale uważaj, aby nie przesuszyć hamburgera.
- Na przekrojoną bułeczkę ułóż warstwę sosu, na to hamburgera, ponownie nieco sosu, na koniec sałatkę. Przykryj drugą połówką bułeczki. Możesz spiąć hamburgera drewnianą szpadką. Podawaj natychmiast.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”