Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 321

Temat odcinka: Miód pachnący lasem
Goście: Stefan Sznajder, leśniczy

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Kluski ziemniaczane z leśnym sosem ragout

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 125 mąki ziemniaczanej
  • 3 – 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g polskiego chorizo z dzika*
  • 4 białe kiełbaski z dzika*
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ główki młodej białej kapusty
  • 3 – 4 suszone borowiki*
  • 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na kluski: ugotowane ziemniaki przetrzyj na prasce na gładkie puree, dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajko. Dokładnie wymieszaj składniki, ale nie wyrabiaj ciasta za długo. W przypadku zbyt rzadkiej konsystencji dodaje więcej maki pszennej.
  2. Z ciasta uformuj zgrabne kluseczki, podobne do kopytek. Gotuj w osolonym wrzątku, odcedź po 4 – 5 minutach, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
  1. Leśne ragout: chorizo z dzika pokrój w paseczki, a białe kiełbaski z dzika w grube plasterki.
  2. Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię wylej nieco oleju, przesmaż najpierw chorizo z dzika, potem dorzuć plasterki białej kiełbaski z dzika, podsmaż do nabrania złotego koloru. Do podsmażonych wędlin z dziczyzny dołóż czosnek pokrojony w plasterki, podsmaż go chwilę, wreszcie dodaj liście młodej kapusty pokrojone w dużą kostkę. Smaż krótko mieszając tak by kapusta zmiękła, ale pozostała lekko chrupiąca. Dopraw pieprzem i solą.
  3. Do przesmażonych wędlin z kapustą dołóż odcedzone kluski, całość wymieszaj. Chwilę wszystko razem podgrzewaj.
  4. W moździerzu lub w blenderze utrzyj na puder suszone borowiki.
  5. Wyłóż potrawę na talerze, posyp puder z suszonych borowików, udekoruj kwaśną gęstą śmietaną i świeżymi ziołami.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 2

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z leśnego miodu

Składniki:

  • 4 duże, upieczone i obrane czerwone buraki
  • 3 łyżki syropu z pędów sosny*
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 50 g owocu pigwy w syropie*
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 150 g wiejskiego twarogu
  • 2 łyżki leśnego miodu*
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Upieczone buraki pokrój w cząstki, przełóż do miski. Syrop sosnowy wymieszaj z octem lub sokiem z cytryny, skrop pokrojone buraki.
  2. Dołóż pokrojoną w kostkę pigwę z syropu, uprażone w piekarniku lub na patelni pestki dyni, skrop olejem, wymieszaj składniki.
  3. Przełóż na talerz, polewając wytworzonym sosem. Na wierzch pokrusz ser twarogowy, potem polej wszystko leśnym miodem. Lekko posól.
  4. Jeśli możesz, udekoruj potrawę młodymi listkami szczawiku zajęczego.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 3

Leśny hamburger z dziczyzny z miodową sałatką i sosem

Składniki:

  • 600 g łopatki z dzika*
  • 50 g owocu pigwy w syropie*
  • 1 – 2 łyżki suszonej pokrzywy*
  • 1 łyżka suszonego kwiatu lipy*
  • 3 gotowe buchty drożdżowe, czyli bułki gotowane na parze
  • 1 ostra papryczka
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula dymka, tylko biała część
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki wędzonej musztardy*
  • ¼ główki młodej kapusty
  • 2 łyżki syropu z pędów sosny*
  • 2 łyżki leśnego miodu*
  • 1 łyżka octu jałowcowo-sosnowego lub jabłkowego
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z łopatki zmiel w maszynce na grubym sicie, czyli na tzw. szarpaku. Dodaj pokrojoną w kosteczkę pigwę z syropu, suszoną pokrzywę i kwiat lipy, zmielone, przesiane przez sitko. Dokładnie wymieszaj składniki i wyrób masę.
  2. Olejem zwilż deskę i dłonie, z tej ilości uformuj trzy spore, okrągłe hamburgery, grubości około 1,5 cm.
  3. Bułki drożdżowe przekrój na pół, podsmaż z obu stron na patelni wysmarowanej olejem z obu stron na złoty kolor.
  4. Przygotuj sos do hamburgera, ogórka gruntowego obierz, pokrój w kosteczkę, w podobną kosteczkę pokrój ogórki konserwowe i cebulę. Dopraw to odrobiną posiekanej ostrej papryczki, łyżką miodu, pieprzem i solą. Dołóż majonez, wędzoną musztardę, dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Sałatka do hamburgera: liście młodej kapusty pokrój w jak najcieńsze paseczki, skrop syropem sosnowym, dodaj miód, olej, sól, pieprz, dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż hamburgery z obu stron, po 30 sekund do minuty z każdej. Jeśli wolisz mięso bardziej wysmażone, to dłużej. Ale uważaj, aby nie przesuszyć hamburgera.
  7. Na przekrojoną bułeczkę ułóż warstwę sosu, na to hamburgera, ponownie nieco sosu, na koniec sałatkę. Przykryj drugą połówką bułeczki. Możesz spiąć hamburgera drewnianą szpadką. Podawaj natychmiast.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Zobacz także