Potrawa 1
Bieszczadzka gulaszowa na gęsinie
Składniki:
- 800 g mięsa z gęsi ze skórą, wytrybowanego z całej tuszy lub z ud
- 1 – 2 łyżki pszennej mąki
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 duża cebula
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ szklanki soku z kiszonej kapusty
- 300 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki lub słoika
- 1 łyżka posiekanego świeżego bieszczadzkiego barszczu zwyczajnego
- 1 łyżka posiekanej dzikiej lebiodki
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Pokrojone w duże kawałki mięso z gęsi oprósz pszenną mąką.
- Do nagrzanego dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej żeliwnego kociołka na ogniu) wlej olej, obsmaż kawałki gęsiny na brązowy kolor z każdej strony. Smaż powoli, aby dobrze wytopić skórkę.
- Do podsmażonego mięsa dodaj czosnek pokrojony w plasterki, marchewkę, selera i cebulę pokrojone w kostkę. Smaż kilka minut warzywa do zeszklenia.
- Dopraw pieprzem, solą, słodką i ostrą mieloną papryką, dorzuć koncentrat pomidorowy, chwilę go podsmaż.
- Zalej wodą, tak by tylko przykryć mięso z warzywami. Duś na niewielkim ogniu przez 1 do 1,5 godziny.
- Kiedy mięso jest już miękkie dolej sok z kiszonej kapusty, dorzuć ugotowaną ciecierzycę. Zagotuj całość.
- Na koniec dopraw świeżymi ziołami – najlepiej zamiast natki pietruszki użyj posiekanych liści i łodyg barszczu zwyczajnego oraz dzikiej lebiodki. Możesz rozetrze ć zioła z odrobiną soli.
Dobra rada: zamiast wody możesz użyć wywaru na gęsich kościach, które zostały po wytrybowaniu mięsa
Potrawa 2
Pieczone na ognisku bieszczadzkie pstrągi z grzybami
Składniki:
- 2 całe wypatroszone pstrągi
- 400 g podgrzybków lub innych leśnych grzybów
- 1 mała cebula
- 2 – 3 gałązki lebiodki, czyli dzikiego oregano
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 – 3 ogórki małosolne pokrojone w kosteczkę
- 1 szklanka prażonych nasion słonecznika
- 1 łyżeczka miodu
- 1 – 2 łyżki jabłkowego octu
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Pstrągi nadziej na patyki i umieść nad ogniem. Powoli opiekaj z każdej strony, tak by skórka wypiekała się na złoty kolor a mięso delikatnie wypiekło się w środku. Nie dopuść by ryba spiekła się zanadto, mięso ma pozostać soczyste.
- Grzyby pokrój w grube kawałki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przesmaż krótko grzyby, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj listki lebiodki, posiekaną natką pietruszki i kwaśną gęstą śmietanę. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze chwilę wszystko razem.
- Przygotuj salsę mieszając pokrojone ogórki małosolne z prażonymi ziarnami słonecznika, olejem, miodem, octem, posiekaną natką pietruszki. Dobrze wymieszane składniki odstaw na 10 minut.
- Obrane ze skóry i ości mięso pstrąga podaj z grzybami i salsą z ogórka.
Dobra rada: nieoskrobana skóra pstrąga dobrze chroni mięso przed ogniem, po upieczeniu zdejmij ją i ciesz się soczystym, pachnącym mięsem ze środka
Potrawa 3
Grzanki z chałki serem i miętą
Składniki:
- 4 duże kromki chałki
- 50 g masła
- 300 g pokruszonego, tłustego sera twarogowego
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 duża łyżka miodu spadziowego
- 2 – 3 łyżki posiekanej bieszczadzkiej mięty długolistnej
- 1 limonka
- 200 g świeżych jeżyn
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni z olejem stop masło, a kiedy na maśle pojawi się brązowa pianka, ułóż kromki chałki. Na małym ogniu obsmażaj je na złoty kolor z obu stron.
- W miseczce dobrze wymieszaj ser twarogowy ze słodką śmietanką, miodem, posiekaną miętą. Utrzyj wszystko na w miarę jednolitą masę. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki.
- Masę z sera wyłóż na grzanki, udekoruj świeżymi jeżynami i listkami mięty.
Dobra rada: chałka do tej potrawy może być nawet lekko czerstwa