Potrawa 1
Sałatka z wędzonych ziemniaków z wędzoną sielawą mazurską
Składniki:
- 10 – 12 całych ziemniaków ze skórką
- 1 garść siana
- 1 gałązka młodych pędów świerku – opcjonalnie w sezonie
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 3 – 4 wędzone sielawy
- 1 upieczona, obrana ze skóry czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki posiekanej bardzo ostrej papryczki
- 1 limonka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 kromki bułki
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 mała łyżeczka miodu
- ½ pęczka świeżej kolendry
- sól, pieprz grubo mielony, oliwa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, dobrze umyte i wyszorowane, ugotuj ze skórką w mocno osolonej wodzie do miękkości. W żeliwnym naczyniu obłóż ziemniaki sianem, jeśli masz dorzuć gałązkę młodych pędów świerku. Podpal siano. Kiedy się rozpali przykryj i trzymaj w dymie kilka minut. Usuń z ziemniaków resztki spalonego siana. Możesz dodatkowo opalić ziemniaki palnikiem.
- Do naczynia z kwaśną gęstą śmietaną włóż mały pęczek podpalonego siana, przykryj, trzymaj kilka minut, usuń spalone siano.
- Z wędzonych sielaw usuń skórę, łby i ości, zostawiając czyste mięso.
- Sos: pieczoną paprykę drobno posiekaj, przełóż do moździerza, dorzuć posiekany czosnek, ostrą papryczkę, drobno posiekaną bułkę, dolej sok z limonki, ocet, dopraw kminem rzymskim, dobrze utrzyj składniki. Potem dolewając cienkim strumieniem oliwę, ucieraj dalej aż sos nabierze kremowej konsystencji. Na koniec dopraw miodem i posiekaną świeżą kolendrą.
- Na talerz wyłóż wędzoną śmietanę, sos, przekrojone ziemniaki, polej je sosem, na wierzchu ułóż kawałki mięsa z wędzonej sielawy. Udekoruj listkami świeżej kolendry,
Dobra rada: zamiast w moździerzu, sos możesz też przygotować w blenderze
Potrawa 2
Sałatka z fioletowych ziemniaków z marynowaną rybą
Składniki:
- 10 fioletowych ziemniaków
- 2 łyżki prażonych orzeszków pistacjowych
- 2 łyżki oleju konopnego
- 400 filetu pstrąga łososiowego bez skóry i ości
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 cebula dymka
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Dobrze wyszorowane, umyte ziemniaki uparuj, czyli ugotuj w małej ilości osolonej wody do miękkości. Pokrój je w cząstki.
- Do ziemniaków dorzuć pokruszone nożem orzeszki pistacjowe, polej olejem konopnym, posól. Wszystko wymieszaj.
- Rybę pokrój w kostkę 1 x 1 cm, a w miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, sos Worcester, miód, oliwę i miętę z koperkiem. Dokładnie wymieszaj składniki marynaty, następnie połącz z rybą. Trzymaj rybę w marynacie 10 minut.
- Na talerz wyłóż ziemniaki, a na nie kawałki marynowanej ryby. Na wierzch połóż krążki cebuli dymki, udekoruj listkami świeżej mięty.
Dobra rada: możesz też użyć innej ryby, na przykład łososia
Potrawa 3
Ziemniaczana sałatka z chrupiącym boczkiem, ugotowanym udźcem wołowym i cebulowym sosem
Składniki:
- 8 surowych zimniaków do pieczenia, umytych i wyszorowanych, ze skórką
- 6 – 8 plasterków surowego wędzonego boczku
- 2 – 3 spore cebule
- 300 g ugotowanego udźca wołowego z odrobiną wywaru
- 4 – 6 małych ogórków konserwowych
- 1 duża łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka winnego octu
- 1 mały kawałek korzenia chrzanu
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj ze skórką, pokrój w plasterki.
- Plastry wędzonego boczku dobrze wypiecz na chrupiące paski. Zacznij od zimnej patelni i często przekładaj, aby miał szansę dobrze się wytopić. Odsącz boczek na papierowym ręczniku.
- Ugotowany udziec wołowy pokrój lub porwij w małe kawałki. Pokrusz trzy plasterki podsmażonego boczku do udźca i wymieszaj.
- Na patelnię po smażeniu boczku dolej nieco więcej oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, smaż ją na mocno rumiany kolor na wolnym ogniu, powoli. Zdejmij z ognia i ostudź cebule.
- Sos: do miski przełóż musztardę, miód, pieprz, posiekany szczypiorek, 2 – 3 łyżki wywaru od gotowania udźca wołowego, troszkę zalewy z ogórków konserwowych, olej, ocet i przestudzoną, uprażoną cebulę, Wymieszaj składniki sosu.
- Plasterki ziemniaków wymieszaj z sosem, kawałki udźca wołowego z pokruszonym boczkiem, plasterkami konserwowego ogórka, udekoruj plastrami podsmażonego, chrupiącego boczku, posyp świeżo tartym chrzanem.
Dobra rada: wywaru i zalewy z ogórków dolewaj do sosu z umiarem, by zbytnio nie rozwodnić sosu