Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 300

Temat odcinka: Kuchnia zachodnich Mazur
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Klopsy królewieckie ze szczupaka

Składniki:

  • 600 g zmielonego mięsa ze szczupaka
  • 4 filety anchois
  • 200 g surowego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 2 – 3 ząbki czosnku, drobno przesiekane
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 2 jajka
  • 1 – 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 – 4 łyżki pszennej mąki
  • 3 łyżki drobno posiekanej białej cebuli
  • ½ ostrej papryczki
  • 2 łyżki odsączonych drobnych kaparów
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ limonki
  • 50 g zmrożonego masła w kawałkach
  • 400 – 500 g gotowej babki ziemniaczanej
  • sól, pieprz grubo mielony, olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Klopsy: w misce dobrze wymieszaj zmielone mięso ze szczupaka z posiekanymi filetami anchois, wędzonym surowym boczkiem, posiekanym czosnkiem, posiekanym świeżym imbirem, posiekanym koperkiem, mieloną kolendrą, pieprzem, solą, jajkami, siemieniem lnianym.
  2. Dobrze wyrobioną masę podziel na porcję i uformuj w krągłe klopsy wielkości mandarynki. Lekko spłaszcz klopsy, obtocz w pszennej mące i połóż na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Ogień pod patelnią nie może być zbyt duży, aby nie spalić powierzchni klopsów, a jednocześnie wypiec je w środku. Smaż powoli z każdej strony na złoty kolor.
  4. Sos: zdejmij usmażone klopsy z patelni, na pozostały tłuszcz po smażeniu wrzuć drobno pokrojoną białą cebulę, posiekany świeży imbir, posiekaną ostrą papryczkę, kapary, miód. Do przesmażonych dorzuć masło i odrobine wody, tak by uzyskać delikatną emulsję. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki.
  5. Do gorącego sosu przełóż klopsy i podgrzej je w sosie przed podaniem.
  6. Babkę ziemniaczaną pokrój w grube paski długości około 10 cm, smaż w naczyniu z olejem do głębokiego smażenia aż do uzyskania złoto rumianego kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Gotowe klopsy podawaj z „frytkami” z babki ziemniaczanej

Dobra rada: babkę ziemniaczaną możesz zrobić sam wedle jednego z licznych przepisów lub po prostu kupić gotową.  

 

Potrawa 2

Gulasz mazurski z gęsi żołądków

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków
  • 3 – 4 liście laurowe
  • 5 – 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 małe łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 limonka
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 50 ml sosu Worcester
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Gęsie żołądki gotuj przez godzinę z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ostudź je w wywarze, w którym się gotowały.
  2. Odcedź wywar, ostudzone żołądki pokrój na grube kawałki.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem przesmaż do zeszklenia cebulę, pokrojone w kostkę czerwone papryki, czosnek pokrojony w plasterki. Dopraw suszonym czosnkiem niedźwiedzim, mielonym kminkiem. Przesmażone warzywa przełóż na talerz.
  4. Na tę samą patelnię wylej odrobine oleju, przesmaż przez chwilę mielone papryki i koncentrat, dopraw startą skórką z limonki, suszonym majerankiem, mielonym kminkiem, sosem Worcester, potem zalej wywarem po gotowaniu żołądków. Chwilę gotuj wszystko razem, po czym dołóż żołądki. Gotuj aż sos zgęstnieje, wówczas dorzuć podsmażone warzywa.
  5. Wymieszaj, podgrzej i daj na stół, posypane posiekaną natką pietruszki i posiekaną ostrą papryczką.

Dobra rada: możesz też dorzuć ćwiartki cytryny, aby każdy z biesiadników mógł sobie skropić gulasz sokiem

 

Potrawa 3

Wędzone ślimaki mazurskie

Składniki:

  • 300 g gotowych, wędzonych ślimaków
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 200 g rozmrożonych prawdziwków, pokrojonych w grube kawałki
  • 150 g odciśniętej i przesiekanej kiszonej kapusty
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 – 3 gałązki świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Sos: na rozgrzana patelnię z olejem wrzuć prawdziwki, chwilę podpraż, dopraw pieprzem i solą. Dołóż kapustę, podsmaż. Dodaj śmietanę, tymianek i lekko zredukuj na małym ogniu. Na koniec dopraw miodem, startą skórką z limonki.
  2.  Do gotowego sosu wrzuć wędzone ślimaki i dobrze podgrzej w sosie. Podawaj posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada: zamiast świeżego tymianku możesz użyć suszonego majeranku, możesz też przełożyć ślimaki z sosem do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku

Zobacz także