Potrawa 1
Pierogi „zaguby” z ruskim nadzieniem
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml tłustego mleka
- 30 g masła
- 500 g pszennej mąki
- 2 żółtka
- Nadzienie:
- 400 g sera twarogowego niemielonego
- 1 garść siana
- 2 cebule
- 200 g startych ziemniaków (jak na placki)
- 3 – 4 łyżki prażonej cebulki w oleju
- 2 świeże dymki
- sól, grubo mielony pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ciasto: w naczyniu podgrzej mleko wymieszane w proporcji 1: 1 z wodą, dodając masło. Kiedy masło się rozpuści, połącz w misce z pszenną mąką, dorzuć żółtka, dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na deskę podsypaną mąką i dokładnie wyrób ciasto. Odłóż na bok.
- Nadzienie: na żeliwnej patelni ułóż ser pokrojony w dużą kostkę, przykryj sianem, podpal, przykryj pokrywką, poczekaj chwilę aż ser się podwędzi. Usuń resztki siana i popiół.
- Na patelni z olejem podsmaż cebule pokrojone w kostkę, dorzuć starte ziemniaki, dopraw solą i pieprzem, dobrze przesmaż całość, by ziemniaki straciły nadmiar wilgoci, a masa stała się plastyczna.
- Połącz masę ziemniaczaną z podwędzonym serem posiekanym w drobną kostkę.
- Zaguby: na desce z odrobiną mąki wałkuj ciasto na grubość 2 – 3 mm, formując prostokąt. Na całej powierzchni rozciągnij warstwę farszu grubości 0,5 – 1 cm. Zawiń ciasto z farszem w roladę jak makowca. Pokrój rolady na kawałki długości 3 – 4 cm.
- Pokrojone pierogi gotuj w osolonym wrzątku 4 – 5 minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź.
- Przełóż na talerz, polej podprażoną cebulką w oleju, udekoruj plasterkami białej części dymi, podprażonymi na suchej patelni, posyp posiekanym szczypiorem od dymki, jeśli masz, dorzuć kilka listków młodej nasturcji.
Dobra rada: jeśli uda Ci się dostać z mleczarni lub od zaprzyjaźnionego serowara skrzep podpuszczkowy po wymoczeniu w solance i sprasowaniu a przed dojrzewaniem, użyj go zamiast twarogu
Potrawa 2
Pierogi pieczone w liściach kapusty z farszem z sera dojrzałego i kaczki
Składniki:
- 400 g gotowanego lub pieczonego mięsa z kaczki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- ½ posiekanej ostrej papryczki
- 150 g dojrzewającego sera typu szwajcarskiego (z dziurami 😊)
- 500 g surowego ciasta drożdżowego wedle dowolnego przepisu
- 8 liści białej kapusty
- 200 ml maślanki
- 2 łyżki oliwy pietruszkowej
- 2 łyżki roztopionego kaczego tłuszczu
- sól, pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Nadzienie: bardzo drobno posiekane mięsa z kaczki przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, świeżym imbirem, posiekaną natką i kolendrą, dorzuć starty na tarce o małych oczkach dojrzały ser typu szwajcarskiego. Całość dobrze wymieszaj.
- Drożdżowe ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj zgrabny placek, ułóż na nim porcję farszu i dokładnie obtocz farsz ciastem. Przełóż tak uformowanego pieroga na liść kapusty skropiony tłuszczem z kaczki, zawiń, zepnij wykałaczką, aby liść kapusty nie rozwinął się podczas pieczenia.
- Przełóż pierogi zawinięte w liście kapusty na blachę z pergaminem, piecz w 180°C przez 35 – 40 minut. Jeśli pierogi są duże nawet więcej.
- Przygotuj sos: wymieszaj maślankę z oliwą pietruszkową, roztopionym olejem kaczym. Posyp upieczone pierogi wyjęte z liści kapusty tartym serem, wylej sos na talerz, ułóż obok pierogi i podaj na stół.
Dobra rada: do tego przepisu możesz wykorzystać resztę mięsa kaczego, jaka została po upieczeniu całej tuszki lub po gotowaniu rosołu
Potrawa 3
Podlaskie pierogi z serem, miętą i soczewicą
Składniki:
- 1 cebula
- 300 g ugotowanej, zmielonej ciecierzycy
- 200 g zmielonego tłustego sera twarogowego
- 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
- 1,5 łyżki suszonego majeranku
- 500 surowego ciasta pierogowego z mlekiem i masłem (patrz przepis 1)
- 200 ml maślanki
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, grubo mielony pieprz, olej i oliwa
Sposób przygotowania:
- Nadzienie: na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor, dopraw pieprzem, suszonym majerankiem.
- Do miski przełóż ugotowaną, zmieloną ciecierzycę, dorzuć sera twarogowego, posiekaną miętę, podsmażoną cebulę z majerankiem, dopraw solą, dokładnie wymieszaj farsz.
- Na desce podsypanej mąką wałkuj ciasto na grubość około 2 – 3 mm, uformuj prostokąt, pokrój go w szerokie paski.
- Ułóż za pomocą łyżki lub cukierniczego worka farsz na całej długości paska z ciasta, zwilż wodą brzegi ciasta, zawiń farsz ciastem, zlep brzegi oraz przerwy wygniecione palcami przerwy pomiędzy farszem. Przekrój na pojedyncze pierożki.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 1 – 2 minuty licząc od wypłynięcia. Odcedź.
- Przygotuj sos łącząc maślankę, oliwę, posiekany szczypiorek, pieprz, sól. Całość wymieszaj. Podaj z ugotowanymi pierożkami.