Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 294

Temat odcinka: Staropolski post wigilijny
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Dziki łosoś

Składniki:

  • 600 g filetów z dzikiego łososia pacyficznego
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 ostra papryczka
  • 1 por – tylko biała część
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 1 czerwona papryka zgrillowana i obrana ze skóry
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz grubo mielony, olej,
  • sznurek do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Ciepła sałatka z dyni: obierz dynię i pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 cm, pora pokrój w podobną kostkę, a ostrą papryczkę w cienkie paseczki.
  2. Na niezbyt mocno nagrzanej patelni z olejem lekko podsmaż dynię, doprawiając sola i pieprzem. Do podsmażonej dyni dorzuć ostrą papryczkę i pora. Smaż chwile by lekko zblanszować pora w gorącym oleju. Dodaj posiekane suszone pomidory, wymieszaj. Odłóż na bok i trzymaj w cieple.
  3. Sos: na rozgrzaną patelnię wrzuć krojone pomidory z puszki, dodaj trochę posiekanej ostrej papryczki, smaż mieszając by mocno zredukować nadmiar wilgoci, dopraw solą, suszonym majerankiem. Do mocno zredukowanych pomidorów dorzuć pokrojoną w kawałki zgrillowaną czerwoną paprykę i mleko kokosowe. Duś na małym ogniu przez 10 – 15 minut. Na koniec dopraw miodem.
  4. Filety z łososia podziel na parzystą ilość tej samej wielkości kawałków. Zwiąż sznurkiem do pieczenia po dwa kawałki mięsem do środka, a skórą na zewnątrz. Przygotuj solankę 5 – 10% i zanurz w niej tak przygotowane filety łososia na 10 minut. Potem osusz delikatnie filety papierowym ręcznikiem.
  5. Skrop filety olejem, ułóż na pergaminie, a potem na nagrzanej patelni. Opiekaj rybę z obu stron przez 2 – 3 minuty z każdej.
  6. Na talerz wyłóż sos, ciepła sałatkę z dyni i upieczonego dzikiego łososia, pamiętając, aby przed jedzeniem usunąć sznurek.

Dobra rada: dynię pokrój w miarę równą kostkę, by każdy kawałek był równo wysmażony. Grillowana paprykę możesz kupić gotową

 

Potrawa 2

Ziemniaczano kapuściane placki z grzybowym farszem

Składniki:

  • 800 g startych surowych ziemniaków
  • 400 g przesiekanej kiszonej kapusty
  • 200 g zmielonej, ugotowanej białej fasoli
  • 2 – 3 łyżki pszennej mąki
  • 1 szklanka ugotowanych suszonych grzybów, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w podobną kostkę jak grzyby
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka posiekanego drobno świeżego imbiru
  • 50 ml gęstej wody po gotowaniu fasoli
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka drobno pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Farsz grzybowy: na rozgrzanej patelni z olejem przesmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę do zeszklenia, dopraw suszonym majerankiem, dorzuć suszone grzyby ugotowane, pokrojone w drobną kostkę oraz posiekany świeży imbir. Smaż powoli, możesz dolać jeszcze trochę oleju.
  2. Ciasto na placki: do miski przełóż starte ziemniaki, dorzuć przesiekaną, odciśniętą, ale nie ugotowaną kiszoną kapustę, zmieloną białą fasolę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładanie wymieszaj, dodaj pszenną mąkę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj masę.
  3. Placki: na rozgrzaną patelnię wylej nieco więcej oleju, wyłóż pierwszą warstwę ciast, formując nieduże, krągłe placki. Na takich plackach ułóż warstwę grzybowego farszu, dobrze dociśnij łyżką farsz do ciasta. Teraz grzybowy farsz przykryj drugą, cieńszą warstwą ziemniaczanego ciasta. Kiedy dolna warstwa ciasta dopiecze się i ładnie zarumieni, delikatnie przewróć placki na drugą stronę. Podsmaż z drugiej strony na ładny złoty kolor.
  4. Sos do placków: w wysokim naczyniu połącz wodę po gotowaniu fasoli, koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Miksuj wszystko na jednolitą masę. Dolewając cienkim strumieniem olej, miksuj dalej aż do uzyskania majonezowej konsystencji.
  5. Upieczone placki podawaj z sosem

Dobra rada: smaż placki powoli na niezbyt mocno nagrzanej patelni, by dopiekły się w środku, a nie spaliły się z zewnątrz

 

Potrawa 3

Smażony karp marynowany

Składniki:

  • 2 płaty karpia ze skórą, ponacinane
  • 4 – 5 łyżek pszennej mąki
  • 100 ml octu
  • 500 ml esencjonalnego wywaru po gotowaniu suszonych grzybów
  • 4 – 5 liści laurowych
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • 1 łyżka suszonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Podziel płaty karpia na ładne, szerokie kawałki. Dopraw solą i pieprzem od strony mięsa. Panieruj kawałki karpia w pszennej mące, strzep jej nadmiar.
  2.  Na rozgrzanej patelni z olej smaż kawałki karpia na złoty kolor z obu stron, zaczynając od strony skóry.
  3. Marynata: do naczynia wlej ocet i wywar po gotowaniu suszonych grzybów. Dodaj cebulę pokrojoną w grube kawałki. Dopraw liśćmi laurowymi, ziarnami kolendry, kawałkiem skórki z limonki, cukrem i solą. Pogotuj taką zalewę 10 minut.
  4. Przełóż usmażone kawałki karpia do głębokiego naczynia i zalej gorącą marynatą. Odstaw na 48 godzin w chłodne miejsce.

Dobra rada: filety z karpia nacina się przed sprzedażą, aby małe ości nie przeszkadzały w jedzeniu

Zobacz także