Potrawa 1
Perliczka w piwnym sosie w domowej konserwie
Składniki:
- 1 perliczka, cała tuszka
- 6 liście laurowe
- 1 marchewka
- 2 pietruszki korzeniowe
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 gwiazdki anyżu
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml ciemnego piwa
- 1 łyżeczka spadziowego miodu
- ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 2 – 3 jędrne ogórki kiszone
- 150 g małych pieczarek
- 2 – 3 łyżki drobnych owoców po nalewce (opcjonalnie)
- sól, pieprz grubo mielony, olej
- kilka szklanych słoików z nakrętkami
Sposób przygotowania:
- Z tuszki perliczki wytnij całe mięso, oddzielając je staranie od kości. Mięso odłóż na bok. Korpus i pozostałe kości oraz odpadki zalej wodą, dopraw pieprzem, liściem laurowym i zielem angielski, dorzuć marchewkę i pietruszkę pokrojone w małe kawałki. Na wolnym ogniu gotuj mocny wywar przez kilka godzin. Odcedź wywar.
- Pierś ze skórą. mięso z udek i korpusu pokrój na duże kawałki.
- Przygotuj sos: na rozgrzaną patelnię wylej trochę oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w grubą kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, dopraw pieprz, anyżem gwiazdkowym, liściem laurowym, ostrą mieloną papryką, koncentratem pomidorowym, mieszając doprowadź do zeszklenia cebuli i czosnku, po czym zalej ciemnym piwem oraz taka samą ilością wywaru na kościach perliczki. Dodaj miód. Na małym ogniu redukuj powoli aż prawie cały płyn odparuje i powstanie gęsty sos. Na koniec dopraw zmielonym kminem rzymskim i słodką śmietanką.
- Wyjmij z sosu anyż i liście laurowe. Dołóż kawałki surowego mięsa z perliczki oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Można tez dodać owoce po nalewce. Dokładnie wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Dobrze połączone kawałki mięsa, ogórków kiszonych, pieczarek i owoców po nalewce z sosem przekładaj do wyparzonych szklanych słoików. Dobrze wytrzyj brzegi słoików. Załóż i mocno zakręć nakrętki.
- Na dno naczynia połóż lnianą ściereczkę. Na niej postaw zakręcone słoiki z perliczką. Zalej zimną wodą do ¾ wysokości słoików.
- Gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny, licząc od zagotowania się wody. W razie konieczności uzupełnij poziom wody. Potem schłodź. Można takie słoiki przechowywać w lodówce kilka miesięcy.
Dobra rada: przed podaniem włóż słoiki do gorącej wody i w ten sposób podgrzej zawartość. Podawaj z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Potrawa 2
Karkówka wieprzowa z kapustą w domowej konserwie
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1,5 łyżki miodu
- 400 g kiszonej kapusty
- 5 – 6 wędzonych śliwek
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój na sporej wielkości kawałki.
- Przygotuj marynatę. Do miski wrzuć słodką mieloną paprykę, posiekany czosnek, suszony majeranek, miód, grubo mielony pieprz, sól. Wymieszaj. W takiej marynacie obtocz kawałki karkówki.
- Kiszoną kapustę odciśnij i lekko przesiekaj. Dodaj wędzone śliwki, pokrojone w kostkę.
- Do wyparzonych słoików przekładaj kawałki zamarynowanej karkówki razem z kiszoną kapustą i wędzonymi śliwkami, wypełniaj słoiki prawie do końca. Dobrze ugnieć.
- Ręcznikiem papierowym bądź ściereczką wytrzyj wierzch słoików, dokładnie zakręć. Na dno naczynia połóż lnianą ściereczkę. Na niej postaw zakręcone słoiki z karkówką. Zalej zimną wodą do ¾ wysokości słoików.
- Gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny, licząc od zagotowania się wody. W razie konieczności uzupełnij poziom wody. Potem schłodź. Można takie słoiki przechowywać w lodówce kilka miesięcy.
Dobra rada: taką karkówkę możesz odgrzać w słoiku lub spożyć na zimno do pieczywa