Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 290

Temat odcinka: Własnoręcznie przygotowane konserwy
Goście: Witold Karbowski

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Perliczka w piwnym sosie w domowej konserwie

Składniki:

  • 1 perliczka, cała tuszka
  • 6 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gwiazdki anyżu
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 1 łyżeczka spadziowego miodu
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 – 3 jędrne ogórki kiszone
  • 150 g małych pieczarek
  • 2 – 3 łyżki drobnych owoców po nalewce (opcjonalnie)
  • sól, pieprz grubo mielony, olej
  • kilka szklanych słoików z nakrętkami

Sposób przygotowania:

  1. Z tuszki perliczki wytnij całe mięso, oddzielając je staranie od kości. Mięso odłóż na bok. Korpus i pozostałe kości oraz odpadki zalej wodą, dopraw pieprzem, liściem laurowym i zielem angielski, dorzuć marchewkę i pietruszkę pokrojone w małe kawałki. Na wolnym ogniu gotuj mocny wywar przez kilka godzin. Odcedź wywar.
  2. Pierś ze skórą. mięso z udek i korpusu pokrój na duże kawałki.
  3. Przygotuj sos: na rozgrzaną patelnię wylej trochę oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w grubą kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, dopraw pieprz, anyżem gwiazdkowym, liściem laurowym, ostrą mieloną papryką, koncentratem pomidorowym, mieszając doprowadź do zeszklenia cebuli i czosnku, po czym zalej ciemnym piwem oraz taka samą ilością wywaru na kościach perliczki. Dodaj miód. Na małym ogniu redukuj powoli aż prawie cały płyn odparuje i powstanie gęsty sos. Na koniec dopraw zmielonym kminem rzymskim i słodką śmietanką.
  4. Wyjmij z sosu anyż i liście laurowe. Dołóż kawałki surowego mięsa z perliczki oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Można tez dodać owoce po nalewce. Dokładnie wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  5. Dobrze połączone kawałki mięsa, ogórków kiszonych, pieczarek i owoców po nalewce z sosem przekładaj do wyparzonych szklanych słoików. Dobrze wytrzyj brzegi słoików. Załóż i mocno zakręć nakrętki.
  6. Na dno naczynia połóż lnianą ściereczkę. Na niej postaw zakręcone słoiki z perliczką. Zalej zimną wodą do ¾ wysokości słoików.
  7. Gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny, licząc od zagotowania się wody. W razie konieczności uzupełnij poziom wody. Potem schłodź. Można takie słoiki przechowywać w lodówce kilka miesięcy.

Dobra rada: przed podaniem włóż słoiki do gorącej wody i w ten sposób podgrzej zawartość. Podawaj z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.

 

Potrawa 2

Karkówka wieprzowa z kapustą w domowej konserwie

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżki miodu
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 5 – 6 wędzonych śliwek
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój na sporej wielkości kawałki.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski wrzuć słodką mieloną paprykę, posiekany czosnek, suszony majeranek, miód, grubo mielony pieprz, sól. Wymieszaj. W takiej marynacie obtocz kawałki karkówki.
  3. Kiszoną kapustę odciśnij i lekko przesiekaj. Dodaj wędzone śliwki, pokrojone w kostkę.
  4. Do wyparzonych słoików przekładaj kawałki zamarynowanej karkówki razem z kiszoną kapustą i wędzonymi śliwkami, wypełniaj słoiki prawie do końca. Dobrze ugnieć.
  5. Ręcznikiem papierowym bądź ściereczką wytrzyj wierzch słoików, dokładnie zakręć. Na dno naczynia połóż lnianą ściereczkę. Na niej postaw zakręcone słoiki z karkówką. Zalej zimną wodą do ¾ wysokości słoików.
  6. Gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny, licząc od zagotowania się wody. W razie konieczności uzupełnij poziom wody. Potem schłodź. Można takie słoiki przechowywać w lodówce kilka miesięcy.

Dobra rada: taką karkówkę możesz odgrzać w słoiku lub spożyć na zimno do pieczywa

Zobacz także