Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 252

Temat odcinka: Konfitura z zielonych orzechów
Goście: Zbigniew Sierszuła, Bartek Pyza

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Kotlety jagnięce z sałatką ziemniaczaną, salsą z konfiturą z zielonych orzechów

Składniki:

  • 800 g ugotowanych młodych ziemniaków ze skórką
  • 400 g ugotowanego młodego bobu
  • 1 cebula
  • 2 – 3 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki suszonych pomidorów, drobno posiekanych
  • 4 łyżki konfitury z zielonych orzechów włoskich po nalewce
  • 2 – 3 marynowane ostre papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sałaty rukoli
  • 1 limonka
  • 8 kotletów jagnięcych z kością z combra
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Sałatka z ziemniaków i bobu: ugotowane lub uparowane w malej ilości wody ziemniaki kroimy na połówki, opiekamy na płycie, patelni lub w piekarniku z odrobiną oleju.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy bardzo powoli, wysuszamy na oleju na „wegetariańskie skwarki”, odcedzamy i łączymy z olejem lnianym oraz posiekanymi suszonymi pomidorami.
  3. Ziemniaki łączymy z ugotowanym bobem, pozbawionym skórki, „skwarkami z cebuli” z posiekanymi suszonymi pomidorami, solą, pieprzem, z przesiekanymi orzechami włoskimi z konfitury, z posiekanymi ostrymi papryczkami, mieszamy i odstawiamy.
  4. Salsa z konfiturą z zielonych orzechów włoskich: posiekany czosnek łączymy z posiekanymi ostrymi papryczkami, posiekaną sałatą rukolą, posiekanymi orzechami z konfitury, doprawiamy olejem, syropem z konfitury z orzechów, startą skórką i sokiem z limonki, mieszamy.
  5. Kotlety jagnięce z kością z combra: kotlety doprawione pieprzem, skropione olejem, opiekamy na rozgrzanej płycie, grillu lub patelni o grubym dnie z obu stron dość krótko, aby mięso pozostałe w środku krwiste lub różowe.
  6. Usmażone kotlety jagnięce podajemy z salsą i sałatką z ziemniaków i bobu

Dobra rada: konfiturę z orzechów włoskich po nalewce przygotowujemy z orzechów, które zostały po maceracji alkoholem, następnie je kandyzujemy i przekładamy do słoików.

 

Potrawa 2

Lody z kawą zbożową i konfiturą z zielonych orzechów włoskich

Składniki:

  • 2 – 3 łyżki kawy zbożowej instant
  • 3 – 4 orzechy z konfitury z orzechów włoskich z syropem
  • 3 – 4 herbatniki
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżki uprażonej kaszy gryczanej
  • 250 g lodów śmietankowych lub waniliowych

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zbożową instant rozpuszczamy we wrzącej wodzie, orzechy z konfitury kroimy w cienkie plastry.
  2. W moździerzu ucieramy na drobny puder herbatniki z listkami świeżej bazylii, łączymy z uprażoną kaszą gryczaną.
  3. Do szklanego naczynia, pucharku czy słoiczka nakładamy porcję lodów, skrapiamy syropem z konfitury z orzechów włoskich, kładziemy plasterki orzechów z konfitury, zalewamy gorącą kawą zbożową, posypujemy kruszonką z herbatników, bazylii i kaszy.

Dobra rada: aby zrobić konfiturę z zielonych orzechów włoskich, należy je zebrać między 24 czerwca a 3 lipca, ponakłuwać drewnianą wykałaczką, zalać gorącym syropem z 1 kilograma cukru na litr wody, pozostawić na dobę do ostygnięcia, zlać syrop z orzechów, zagotować go i ponownie zalać orzechy. Czynność powtarzamy przez 8 dni, a ósmego dnia orzechy przekładamy do słoików zalewamy gorącym syropem, pasteryzujemy, po czym odstawiamy na kilka miesięcy, a najlepiej na  3 – 4 lata, aby orzechy w konfiturze dojrzały. Przepis według Zbyszka Sierszuły.

 

Potrawa 3

Placuszki ziemniaczano serowe z orzechami z konfitury

Składniki:

  • 600 g przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g żółtego sera
  • 3 – 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich z konfitury po nalewce.
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z mąką, startym na tarce żółtym serem, wyrabiamy na jednolite ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Podsypując mąką wyrabiamy ciasto, po czym formujemy zgrabne placuszki grubości około 1 cm.
  3. Uformowane placuszki smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z obu stron, Podajemy z konfiturą z zielonych orzechów włoskich po nalewce.

Dobra rada:

 

 

Zobacz także