Potrawa 1
Kotlety jagnięce z sałatką ziemniaczaną, salsą z konfiturą z zielonych orzechów
Składniki:
- 800 g ugotowanych młodych ziemniaków ze skórką
- 400 g ugotowanego młodego bobu
- 1 cebula
- 2 – 3 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki suszonych pomidorów, drobno posiekanych
- 4 łyżki konfitury z zielonych orzechów włoskich po nalewce
- 2 – 3 marynowane ostre papryczki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sałaty rukoli
- 1 limonka
- 8 kotletów jagnięcych z kością z combra
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Sałatka z ziemniaków i bobu: ugotowane lub uparowane w malej ilości wody ziemniaki kroimy na połówki, opiekamy na płycie, patelni lub w piekarniku z odrobiną oleju.
- Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy bardzo powoli, wysuszamy na oleju na „wegetariańskie skwarki”, odcedzamy i łączymy z olejem lnianym oraz posiekanymi suszonymi pomidorami.
- Ziemniaki łączymy z ugotowanym bobem, pozbawionym skórki, „skwarkami z cebuli” z posiekanymi suszonymi pomidorami, solą, pieprzem, z przesiekanymi orzechami włoskimi z konfitury, z posiekanymi ostrymi papryczkami, mieszamy i odstawiamy.
- Salsa z konfiturą z zielonych orzechów włoskich: posiekany czosnek łączymy z posiekanymi ostrymi papryczkami, posiekaną sałatą rukolą, posiekanymi orzechami z konfitury, doprawiamy olejem, syropem z konfitury z orzechów, startą skórką i sokiem z limonki, mieszamy.
- Kotlety jagnięce z kością z combra: kotlety doprawione pieprzem, skropione olejem, opiekamy na rozgrzanej płycie, grillu lub patelni o grubym dnie z obu stron dość krótko, aby mięso pozostałe w środku krwiste lub różowe.
- Usmażone kotlety jagnięce podajemy z salsą i sałatką z ziemniaków i bobu
Dobra rada: konfiturę z orzechów włoskich po nalewce przygotowujemy z orzechów, które zostały po maceracji alkoholem, następnie je kandyzujemy i przekładamy do słoików.
Potrawa 2
Lody z kawą zbożową i konfiturą z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
- 2 – 3 łyżki kawy zbożowej instant
- 3 – 4 orzechy z konfitury z orzechów włoskich z syropem
- 3 – 4 herbatniki
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 2 łyżki uprażonej kaszy gryczanej
- 250 g lodów śmietankowych lub waniliowych
Sposób przygotowania:
- Kawę zbożową instant rozpuszczamy we wrzącej wodzie, orzechy z konfitury kroimy w cienkie plastry.
- W moździerzu ucieramy na drobny puder herbatniki z listkami świeżej bazylii, łączymy z uprażoną kaszą gryczaną.
- Do szklanego naczynia, pucharku czy słoiczka nakładamy porcję lodów, skrapiamy syropem z konfitury z orzechów włoskich, kładziemy plasterki orzechów z konfitury, zalewamy gorącą kawą zbożową, posypujemy kruszonką z herbatników, bazylii i kaszy.
Dobra rada: aby zrobić konfiturę z zielonych orzechów włoskich, należy je zebrać między 24 czerwca a 3 lipca, ponakłuwać drewnianą wykałaczką, zalać gorącym syropem z 1 kilograma cukru na litr wody, pozostawić na dobę do ostygnięcia, zlać syrop z orzechów, zagotować go i ponownie zalać orzechy. Czynność powtarzamy przez 8 dni, a ósmego dnia orzechy przekładamy do słoików zalewamy gorącym syropem, pasteryzujemy, po czym odstawiamy na kilka miesięcy, a najlepiej na 3 – 4 lata, aby orzechy w konfiturze dojrzały. Przepis według Zbyszka Sierszuły.
Potrawa 3
Placuszki ziemniaczano serowe z orzechami z konfitury
Składniki:
- 600 g przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 150 g żółtego sera
- 3 – 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich z konfitury po nalewce.
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z mąką, startym na tarce żółtym serem, wyrabiamy na jednolite ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podsypując mąką wyrabiamy ciasto, po czym formujemy zgrabne placuszki grubości około 1 cm.
- Uformowane placuszki smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z obu stron, Podajemy z konfiturą z zielonych orzechów włoskich po nalewce.
Dobra rada: