Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 199

Temat odcinka: Mięczaki na polskim stole
 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Małże w cydrze z selerem i jabłkiem
Składniki:
•    500 g świeżych małży (omułków jadalnych zwanych mulami)
•    1 jabłko
•    ½ selera korzeniowego
•    ½ ostrej papryczki
•    5 plasterków świeżego imbiru
•    2 ząbki czosnku
•    2 cebule szalotki
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    2 łyżki masła
•    150 ml cydru
•    1 limonka
•    1 pęczek natki pietruszki
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Do naczynia wlewamy odrobinę oleju, dorzucamy selera pokrojonego w cienkie paseczki tzw. „zapałki”, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebule w gruba kostkę, dokładamy łyżkę masła i smażymy do zeszklenia się cebuli i czosnku około 2 minut pod przykryciem.
2.    Dodajemy posiekaną ostrą papryczkę, pokrojony w paseczki świeży imbir, pieprz i utarte w moździerzu ziarna kolendry. Mieszamy, dorzucamy zamknięte małże, tak by ułożyć je w maksymalnie 2 warstwach. Zalewamy  100 ml cydru, przykrywamy i dusimy przez 2 minuty. Ugotowane małże przekładamy na talerz, zostawiając w naczyniu powstały sos.
3.    Do sosu w naczyniu dolewamy 50 ml cydru, dodajemy łyżkę masła, chwilę gotujemy aż sos lekko się zagęści, potem dorzucamy jabłka, chwilkę podgrzewamy je w sosie, po  czym takim sosem polewamy ugotowane małże posypując wszystko posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada: kupione świeże małże czyścimy, zalewamy zimną wodą, usuwamy te, które się nie zamkną. Po ugotowaniu, odwrotnie, usuwamy te, które pozostaną zamknięte.

Potrawa 2
Makaron z małżami w sosie z korniszonów i buraczków marynowanych
Składniki: 
•    500 g świeżych małży (omułków jadalnych zwanych mulami)
•    200 g krótkiego makaronu (farfalle, fusili)
•    1 – 2 cebule
•    2 ząbki czosnku
•    100 ml białego wytrawnego wina
•    4 – 5 łyżek mleka kokosowego
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    ½ ostrej papryczki
•    2 łyżki masła
•    3 korniszony
•    2 małe marynowane buraczki
•    1 limonka
•    30 g liści młodego szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    W osolonym wrzątku gotujemy makaron wg przepisu.
2.    Na dużej patelni z odrobiną oleju szklimy cebule pokrojone w kostkę, czosnek w plasterki, pieprz. Na zeszkloną cebulę wykładamy oczyszczone małże, zalewamy białym winem, gotujemy pod przykryciem przez 2 minuty. Ugotowane małże przekładamy na talerz, sos pozostawiamy na patelni.
3.    Do sosu dodajemy mleko kokosowe, posiekany imbir, posiekaną ostrą papryczkę i masło. Kiedy masło się roztopi dorzucamy korniszony i marynowane buraczki pokrojone w kostkę, doprawiając wszystko startą skórką z limonki. Dusimy 2 – 3 minuty, na koniec dorzucamy umyte i osuszone liście młodego szpinaku, chwilę blanszujemy je. Dorzucamy ugotowany makaron i ugotowane małże, wszystko razem mieszamy i podajemy na stół.
Dobra rada: sosów z małży nie solimy, bo woda w nich zawarta jest słona. Znawcy bardzo sobie cenią taki sos, zarówno do makaronu, jak i do wyjadania za pomocą namoczonej w nim bagietki.

Potrawa 3
Małże w sosie grzybowym z kluskami śląskimi
Składniki:
•    500 g świeżych małży (omułków jadalnych zwanych mulami)
•    750 g puree z ziemniaków
•    250 g mąki ziemniaczanej
•    1 jajko
•    5 – 6 suszonych grzybów
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    100 ml ciemnego piwa
•    3 – 4 łyżki mleka kokosowego
•    1 – 2 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
•    2 łyżki masła
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Ciasto na kluski śląskie: do miski przekładamy puree z ziemniaków, mąkę ziemniaczaną i jajko, doprawiamy solą. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy na jednolite elastyczne ciasto.
2.    Ciasto dzielimy na porcje, z których formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 1 – 2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy i trzymamy w cieple.
3.    Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 20 -25 minut. Ugotowane grzyby kroimy w cienkie paseczki, wywar zachowujemy.
4.    Na patelni z odrobiną oleju szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Dorzucamy oczyszczone małże, zalewamy ciemnym piwem i taką sama ilością wywaru od grzybów. Dusimy pod przykryciem przez 1 – 2 minuty. Ugotowane małże przekładamy na talerz, sos zostawiamy na patelni.
5.    Do sosu na patelni dorzucamy łyżkę pokrojonych grzybów,  mleko kokosowe, musztardę francuską, masło. Redukujemy sos przez 2 – 3minuty.
6.    Do sosu przekładamy ugotowane kluski śląskie i małże, wszystko razem mieszamy posypując posiekaną świeżą kolendrą.
Dobra rada: świeże małże nie powinny być gotowane, a właściwie parowane, dłużej niż 2 minuty. Tylko wówczas są miękkie i soczyste.

Zobacz także