Potrawa 1
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem pomidorowo orzechowym
Składniki:
• 5 polędwiczek wieprzowych
• 5 młodych gałązek daglezji
• 2 łyżki miodu
• 3 ząbki czosnku
• 1 ostra papryczka
• 6 suszonych pomidorów z zalewy
• 150 g orzeszków ziemnych
• 1 pęczek świeżego estragonu
• 300 ml naturalnego jogurtu
• 1 limonka
• 70 g sera dojrzałego
• 200 g czerwonej fasoli z puszki
• 3 łyżki oliwy
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy marynatę do polędwiczek: do moździerza wrzucamy młode igły daglezji, kilka ziaren pieprzu, łyżkę miodu, rozgniecione dwa ząbki czosnku. Wszystko rozcieramy na jednolitą masę, dolewając olej rzepakowy.
2. Na desce siekamy ostrą papryczkę z nasionami i obtaczamy w papryczce polędwiczki. Polewamy je miodem i marynatą z daglezji. Tak zamarynowane polędwiczki układamy na ruszcie grilla, do którego wcześniej na żar wrzuciliśmy namoczone drewienka drzewa liściastego. Tak, by uzyskać większą ilość dymu, a mniejszą ciepła.
3. Polędwiczki wędzimy w dymie przez 20 minut, potem kilka minut dopiekamy nad żarem, obracając, aby dopiekły się i złapały kolor z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu odkładamy na kilka minut, aby polędwiczki odpoczęły.
4. W tym czasie przygotowujemy sos: posiekane pomidory suszone , orzeszki ziemne, posiekany estragon, rozgnieciony czosnek przekładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą masę z oliwą.
5. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dokładamy masę z pomidorów i orzechów, łyżkę miodu, sok z limonki, oliwę, starty na tarce o drobnych oczkach ser dojrzały i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Czerwoną fasolę rozgniatamy nożem na desce, doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą. Całość dokładnie mieszamy.
7. Gotowe polędwiczki kroimy w plastry, podajemy z sosem i pastą z fasoli.
Dobra rada:
Potrawa 2
Cynaderki Królewskie
Składniki:
• 3 kg nerek wieprzowych
• 800 g ogórków kiszonych
• 150 ml białego wytrawnego wina
• ¾ l bulionu warzywnego
• 4 kromki chleba żytniego lub pszenno – żytniego
• 2 łyżki masła
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Nerki moczymy w zimnej wodzie ok. 12 godz. zmieniając wodę kilka razy.
2. Wkładamy nerki do garnka. Zalewamy zimną wodą zagotowujemy – odcedzamy i powtarzamy jeszcze raz. Po ostygnięciu przekrawamy je wzdłuż i wykrawamy środki. Siekamy w poprzek.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i krótko przesmażamy cynaderki. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek, utartego ogórka i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wino, dodajemy majeranek, sól, pieprz i dusimy tak długo, aż wino się zredukuje.
4. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojony chleb i utartego ogórka. Chwilę gotujemy – tak, aby chleb się trochę rozgotował. Wrzucamy do garnka cynaderki i jeszcze raz dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy w bulionówkach.
Dobra rada:
Potrawa 3
Serca drobiowe w sosie z miodu pitnego
Składniki:
• 1 kg serc drobiowych
• 3 kromki chleba razowego na zakwasie
• 1 pęczek świeżego majeranku
• 3 ząbki czosnku
• 5 cebulek dymek
• 1 szklanka miodu pitnego
• 3 łyżki masła
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone serca drobiowe marynujemy w posiekanym czosnku, majeranku, pieprzu i oleju rzepakowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
2. Na 2 patelnie wylewamy olej i szybko przesmażamy z obu stron serca na rumiany kolor, ale tak, by w środku pozostały różowe. Usmażone serca przekładamy do miski, a na tej samej patelni podsmażamy cebulki dymki pokrojone w grube cząstki. Przesmażone cebulki przekładamy do serc drobiowych.
3. Patelnie po smażeniu zalewamy miodem pitnym , a kiedy miód nieco odparuje dorzucamy masło, a potem, gdy masło się rozpuści do jednej z nich dokładamy posiekany w drobniutką kostkę chleb bez skórek i posiekane listki majeranku. Na drugą patelnię wrzucamy usmażone serca.
4. Na talerze wykładamy uduszone serca drobiowe i zalewamy sosem z miodu, chleba i majeranku.
Dobra rada: