Potrawa 1
Placek drożdżowy z karpiem, kapustą i grzybami
Składniki:
- 2 filety karpia bez skóry i ości
- 1 szklanka suszonych, obgotowanych i drobno pokrojonych grzybów
- 1 – 2 szklanki kiszonej kapusty, przesiekanej i obgotowanej
- 1 por – tylko biała część
- 2 łyżki obłuskanych ziaren siemienia konopnego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 500 g mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania
- 5 – 7 g drożdży
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Na nagrzanej patelni z odrobiną oleju przesmażamy filety karpia doprawione pieprzem. Smażymy krótko aby pozostał soczysty. Przekładamy na deskę, studzimy. Drobno siekamy.
- Na tej samej patelni przesmażamy obgotowane i drobno posiekane suszone grzyby, obgotowaną, przesiekaną kiszoną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem. Chwilę smażymy i lekko przesmażonych składników dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pora. Wszystko razem dusimy na małym ogniu, można dodać nieco oleju, smażymy powoli aby pozbyć się nadmiaru wilgoci z grzybów i kapusty. Farsz do placka powinien być w miarę suchy. Przekładamy do miski, dorzucamy przesiekanego karpia, mieszamy i całość studzimy.
- Ciasto drożdżowe: łączymy składniki ciasta czyli mąkę, drożdże, mleko i roztopione masło, zarabiamy, zostawiamy do wyrośnięcia, przebijamy czy mieszamy czyli wyrabiamy po czym ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Na desce lekko przesypanej mąką z porcji ciasta formujemy płaski placek, nakładamy farsz z grzybów, kapusty i karpia, Zawijamy farsz ciastem, dokładnie zlepiamy brzegi, po czym na desce uklepujemy palcami placek z farszem, nadając mu jak najbardziej płaski kształt.
- Na nagrzaną patelnię z olejem układamy placki, smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Smażymy powoli, aby ładnie wypiec ciasto w środku i nie spalić go z wierzchu. Placki smażymy po kolei.
Dobra rada: można też takie placki upiec w nagrzanym piekarniku,
Potrawa 2
Piernikowy łosoś z sosem z siemienia konopnego i szafranu
Składniki:
- 1 filet z łososia
- 400 ml wywaru rybnych lub z ości rybich
- 1 szklanka obłuskanych ziaren konopnych
- 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 1 kawałek suchego piernika gastronomicznego
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 mała szczypta szafranu
- 50 g masła
- 1 cytryna
- 1 pietruszka korzeniowa
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Do nagrzanej patelni przelewamy wywar rybny, zagotowujemy, dodajemy obłuskane ziarna konopne, posiekaną suszoną żurawinę. doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 15 – 20 minut. Kiedy konopie lekko się podgotują, dolewamy słodką śmietankę i dorzucamy szafran. Gotujemy dalej na wolnym ogniu aż sos pięknie zżółknie od szafranu i stanie się gesty i zawiesisty. Na koniec rozprowadzamy w sosie świeże masło i doprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny.
- Filet łososia dzielimy na porcje jednakowej grubości. Doprawiamy rybę z obu stron pieprzem oraz startym piernikiem. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złoty kolor, ale krótko, tak by mięso pozostało w środku soczyste. Cieńsze kawałki ryby smażymy krócej, grubsze nieco dłużej. Do smażenia ryby dorzucamy pokrojoną w kostkę pietruszkę i smażymy razem.
- Zdejmujemy rybę, smażymy dalej pietruszkę, dodając trochę posiekanej suszonej żurawiny, chwilę smażymy razem.
- Na talerze wylewamy sos – polewkę z konopi i szafranu, wykładamy rybę, posypujemy wszystko podsmażoną pietruszką z żurawiną. Można też ewentualnie na końcu posolić rybę.
Dobra rada: obłuskane siemię konopne można dostać w niektórych sklepach już gotowe, łupinki konopi są dość twarde
Potrawa 3
Litewskie „śliziki” z sosem karmelowym z kasztanami
Składniki:
- 500 g ciasta drożdżowego
- 3 – 4 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 4 łyżki mleka
- 1 cytryna
- 1 szklanka ugotowanych kasztanów jadalnych
- 2 – 3 łyżki maki pszennej do podsypania
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wysypujemy cukier i powoli roztapiamy go na złoty karmel, dodajemy miód, a kiedy miód zacznie się pienić, wlewamy śmietankę i mleko. Doprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny, dorzucamy suszoną żurawinę oraz grubo pokruszone ugotowane kasztany. Chwilę dusimy i odstawiamy.
- Drożdżowe ciasto rozciągamy na wałeczki tak jak na kopytka, kroimy nożem na małe kawałki, takie jak małe kopytka.
- Gotujemy partiami we wrzątku, przez kilka minut licząc od wypłynięcia. Można też takie kluseczki drożdżowe upiec w piekarniku na złoty kolor – tak robi się je współcześnie na Litwie.
- Odcedzone kluski „śliziki” wykładamy na talerz i polewamy sosem karmelowym z kasztanami.
Dobra rada: do tej potrawy możemy wykorzystać kawałek ciasta drożdżowego, jaki zostanie nam po zrobieniu na przykład świątecznych makowców