Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 232

Temat odcinka: Kaszubskie żytnie pieczywo
Goście:  Jan Domaszk 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Polędwica wołowa zapiekana w żytnim chlebie z grzybami i boczkiem

Składniki:

  • 500 g ciasta z mąki żytniej na zakwasie
  • 2 – 3 łyżki żytniej mąki do podsypania
  • 1 ładny kawałek polędwicy wołowej,
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 1 łyżki konfitury cysternowej
  • 50 g masła
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę, najlepiej środkową część, kawałek o równej grubości, doprawiamy pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy polędwicę, obsmażamy z każdej strony na brązowy, mocno rumiany kolor. W środku powinna zostać surowa, bo będzie się dopiekać w cieście. W ostatniej fazie smażenia dorzucamy gałązki świeżego tymianku. Odkładamy na bok.
  1. Na tej samej patelni przesmażamy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Do lekko podsmażonych pieczarek dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę, dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki i posiekany świeży tymianek. Prażymy to na patelni dalej, aby grzyby odparowały, a całość nabrała nowego aromatu i stworzyła coś w rodzaju pasty.
  2. N a desce układamy pergamin, układamy zachodzące na siebie plastry surowego boczku na długość kawałka polędwicy, na całą powierzchnię boczku wykładamy podsmażone pieczarki, na pieczarki kładziemy podsmażony kawałek polędwicy i zawijamy tak, by boczek z pieczarkami  dokładnie otoczyły mięso, formując w wałek. Zwijamy brzegi pergaminu tak jak papierek od cukierka i wkładamy taki pakunek na 30 – 40 minut do lodówki aby całość stężała.
  3. Na drugi kawałek pergaminu wykładamy ciasto żytnie na zakwasie podsypane mąką, wałkujemy ciasto na grubość do 1,5 cm. Na ciasto kładziemy przestudzone, uformowane wcześniej mięso. Mięso zawijamy w ciasto na grubość jednej warstwy. Dokładnie zlepiamy oba końce.
  4. Pieczemy w temperaturze 190 – 200°C przez 30 minut.
  5. Sos z czerwonego wina: na patelnie wylewamy czerwone wytrawne wino, dodajemy trochę pokrojonej w paski skórki z cytryny, długo gotujemy wino redukując aż zmniejszy znacznie swoją objętość, alkohol wyparuje i zostanie esencja. Wówczas dorzucamy zmrożone masło pokrojone na kawałki, posiekany ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, chwilę wszystko podgrzewamy łącząc masło z sosem.
  6. Upieczone mięso w cieście kroimy na plastry i podajemy z sosem.

Dobra rada: jeśli macie zaprzyjaźnioną piekarnię, możecie dostać od piekarzy gotowe ciasto z mąki żytniej na zakwasie. Można też znaleźć w Internecie wiele sposobów, jak takie ciasto żytnie zrobić. Zamiast polędwicy wołowej można też użyć polędwiczkę wieprzową.  

 

Potrawa 2

Kanapka z żytniego chleba z pieczonym łososiem i sałatą

Składniki:

  • 2 dzwonka łososia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 kromek żytniego chleba
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 cytryna
  • 1 sałata rzymska
  • 1 ugotowany lub upieczony czerwony burak
  • sól, pieprz, olej, oliwa
  • długie wykałaczki do spięcia kanapek

Sposób przygotowania:

  1. Dzwonka łososia doprawiamy pieprzem i solą. Na rozgrzana płytę lub patelnię o grubym dnie wylewamy odrobine oleju, obsmażamy rybę z obu stron, tak by z wierzchu ładnie ją podpiec, ale aby w środku pozostała delikatna i soczysta. Po upieczeniu oddzielamy mięso od skóry i ości. Dzielimy je na małe kawałki i łączymy je z posiekaną natką pietruszki
  2. Sos: do miski przekładamy żółtka, musztardę, koncentrat pomidorowy, chrzan, wkrapiamy trochę soku z cytryny, mocno mieszamy trzepaczką łącząc składniki, po czym ubijamy dalej dolewając oliwę cienkim strumieniem.
  3. Sałatę rzymską kroimy nożem na mniejsze kawałeczki i mieszamy z odrobiną sosu.
  4. Na płycie lub patelni po smażeniu ryby podpiekamy kromki chleba z obu stron.
  5. Dwie kromki podpieczonego chleba smarujemy sosem, układamy sałatę, na to kawałki łososia, plastry ugotowanego czerwonego buraka. Potem kromki układamy jedna na drugiej, na wierzch układamy trzecią. Spinamy czterema wykałaczkami wbitymi w rogi kromek i kroimy kanapkę na cztery części, tak by każda była spięta jedną wykałaczką.

Dobra rada: do łososia można dodać też ogórka konserwowego lub kapary

 

 

Zobacz także