Potrawa 1
Budyń z jabłkami i borówkami
Składniki:
- 2 – 3 łyżki miodu
- 2 jabłka
- 1 limonka
- 6 żółtek jaj
- 6 małych płaskich łyżeczek cukru
- 1 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 300 g borówki amerykańskiej
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- ½ pęczka świeżej mięty
- ½ pęczka świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Na gorącą patelnię wylewamy łyżkę miodu, kiedy zacznie karmelizować, wrzucamy pokrojone wraz ze skórką w grubą kostkę jabłko. Doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, połową łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru. Chwilę wszystko przesmażamy i wykładamy do ostygnięcia.
- Do miski przekładamy żółtka, dodajemy 6 małych płaskich łyżeczek cukru, pół łyżeczki drobno posiekanego, startą skórkę z limonki, potem wszystko razem ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Dolewamy małym strumieniem mocno ciepłą, ale nie wrzącą słodką śmietankę 30%, stale dokładnie mieszając. Potem powoli podgrzewamy masę, stale podbijając ją trzepaczką.
- Kiedy masa zgęstnieje dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy, dodajemy podsmażone jabłko i połowę borówek.
- Taką masę przekładamy do przygotowanych naczynek żaroodpornych, te napełnione wkładamy do większego naczynia z wodą, przygotowując tzw. „łaźnię wodną”.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 25 minut.
- Sałatka owocowa: do miski przekładamy drugą połowę borówek, dodajemy posiekaną miętę i bazylię, skrapiamy sokiem z limonki, miodem, dokładnie mieszamy.
- Upieczony budyń podajemy z sałatką z borówek.
Dobra rada: zamiast kaszy jaglanej, możemy użyć kaszy jęczmiennej.
Potrawa 2
Podwędzona pierś kaczki z jabłkami i borówkami
Składniki:
- 2 piesi kaczki
- 1 garść siana
- 200 ml sosu teriyaki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 limonka
- 1 jabłko
- 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
- 200 g borówek amerykańskich
- ½ pęczka świeżej bazylii
- 2 łyżki namoczonej gorczycy lub musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 4 kromki chałki
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Z kaczych piesi usuwamy skórę, nie wyrzucamy jej, kroimy w cienkie paski.
- Takie paski wrzucamy na zimną patelnię i powoli wytapiamy na wolnym ognie na chrupiące skwarki. Odsączmy wysmażone skwarki na papierowym ręczniku. Wytopiony tłuszcz zachowujemy.
- Z kilku drewienek robimy rusztowanie, układamy kacze piersi bez skóry, obkładamy je sianem, podpalamy, a kiedy siano się spali otrzepujemy z nadmiaru popiołu. Podwędzone mięso kroimy wzdłuż w cienkie plastry grubości maksymalnie do 1,5 cm.
- Do mięsa robimy marynatę: trzy czwarte sosu teriyaki łączymy z miodem, pieprzem, startym świeżym imbirem, oliwą, sokiem z limonki. Do takiej marynaty przekładamy paski z kaczej piersi i marynujemy 10 – 15 minut.
- Jabłkowa musztarda: w naczyniu karmelizujemy łyżkę miodu, przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia, dolewamy nieco tłuszczu od smażenia skóry z kaczki, dorzucamy jabłko pokrojone wraz ze skórką w drobną kostkę, pieprz, prażymy wszystko na małym ogniu kilka minut aż jabłka zmiękną.
- Jabłka przekładamy do miski i dodajemy namoczoną gorczycę, mieszamy.
- Sałatka z borówek: do miski przelewamy pozostałą część sosu teriyaki, dodajemy startą skórkę i sok z limonki, uprażony sezam, trochę startego imbiru, dodajemy borówki amerykańskie, posiekaną świeżą bazylię. Całość dokładnie mieszamy.
- Na odrobinie tłuszczu z kaczki przesmażamy z obu stron kromki chałki.
- Na koniec na kaczym tłuszczu przesmażamy paski z kaczych piersi przez chwilę z obu stron tak by w środku pozostały różowe. Podajemy je na podsmażonych kromkach chałki wraz z musztardą jabłkową i sałatką z borówek oraz chipsami z kaczej skórki .
Dobra rada: wędzenia piersi kaczych sianem nie róbcie w domu czy na balkonie, tak bawić się możemy w bezpiecznym miejscu na świeżym powietrzu
Potrawa 3
Sałatka z komosy z jabłkowo ogórkową salsą i marynowanym tofu
Składniki:
- 1 kiszony ogórek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 jabłko
- ½ pęczka posiekanej świeżej kolendry
- 1 szklanka ugotowanej komosy
- 250 g tofu w jednym kawałku
- 1 cykoria
- 1 łyżka sosu Worcester
- 50 g borówki amerykańskiej
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa, olej
Sposób przygotowania:
- Salsa: do miski przekładamy kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną w taką samą kostkę cebulę i jabłko wraz ze skórką, doprawiamy miodem, startą skórką i sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem, posiekaną świeżą kolendrą, wszystko dokładnie mieszamy.
- Połowę salsy łączymy z ugotowaną komosą, dokładnie mieszając.
- Tofu kroimy na plastry, cykorię na połówki wzdłuż. Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy plastry tofu i połówki cykorii na złoty kolor. Teraz polewamy wszystko miodem, kiedy miód zacznie karmelizować, dodajemy pieprz, sos Worcester, startą skórkę i sok z limonki. Kiedy glazura zgęstnieje dorzucamy borówki amerykańskie.
- Na talerz wykładamy sałatkę z komosy, na to podsmażone tofu i cykorię, polewamy wszystko salsą i glazurą z borówkami.
Dobra rada: