Potrawa 1
Tarta z konfiturą z pomidorów
Składniki:
- 10 plasterków surowego wędzonego boczku
- 5 – 6 dojrzałych pomidorów odmiany zielonej
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kaparów
- 50 g sałaty rukoli
- 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
- 50 g dobrej bryndzy
- 1 limonka
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 cykoria
- 50 ml dobrego soku z pomidorów
- sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa
Sposób przygotowania:
- Na zimną patelnię wykładamy partiami plasterki boczku i na małym ogniu wysmażamy na chrupiąco. Odsączamy je na papierowym ręczniku.
- Na mocno nagrzaną patelnię po smażeniu boczku wylewamy odrobinę oleju, dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę, smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dorzucamy łyżkę cukru, a kiedy cukier ładnie zacznie się karmelizować na złoty kolor, dorzucamy pokrojone wraz ze skórką w kostkę zielone, choć dojrzałe pomidory. Dodajemy łyżkę kaparów i smażymy na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Przesmażone pomidory przekładamy do miski, dodajemy łyżkę świeżych kaparów, mieszamy i studzimy.
- Jednego pomidora kroimy w cząstki dodajemy cykorię pokrojoną w grube kawałki, skrapiamy dressingiem zrobionym z wymieszanego soku pomidorowego z oliwą i sokiem z limonki.
- Pesto z sałaty rukoli: rukolę drobno siekamy razem z uprażonymi ziarnami słonecznika, dolewamy oliwę, na koniec dokładnie mieszamy z bryndzą, grubo mielonym pieprzem, startą skórką i sokiem z limonki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na mocno nagrzaną patelnię z odrobiną oliwy kładziemy płat ciasta francuskiego wyjętego z lodówki, smażymy z obu stron na złoty kolor, tak by ciasto stało się chrupkie i ładnie „listkowało”.
- Usmażone na chrupko ciasto francuskie, lekko studzimy, potem smarujemy pesto z rukoli i bryndzy, układamy sałatkę z cykorii i pomidorów, dodajemy plasterki podsmażonego boczku, na to układamy konfiturę z pomidorów.
Dobra rada: jeśli chcemy danie wegetariańskie, możemy pominąć boczek.
Potrawa 2
Sałatka z pomidorów z cebulową musztardą
Składniki:
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki świeżo tłoczonego soku z pomidorów
- 5 ziaren kardamonu
- 2 – 3 cebule dymki (tylko biała część)
- 1 – 2 łyżki ziaren gorczycy
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
- 3 pomidory w różnych kolorach
- 20 g sałaty rukoli
- 50 g dobrej bryndzy
- 1 łyżka uprażonej na oleju na chrupko cebuli
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Cebulowa musztarda: do lekko nagrzanego naczynia wsypujemy cukier, dorzucamy ziarna kardamonu, kiedy cukier zacznie ładnie karmelizować na złoty kolor, dolewamy ocet i sok pomidorowy. Dorzucamy dymkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Wówczas dokładamy namoczone kilka godzin wcześniej ziarna gorczycy. Mieszamy i wykładamy na talerz.
- Na musztardę wykładamy naprzemiennie różnokolorowe pomidory pokrojone w plastry, polewamy musztardą z wierzchu, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, pokruszoną bryndzą, dekorujemy listkami rukoli.
- Na samy końcu posypujemy uprażoną na oleju na chrupko cebulą czyli tzw. „wegańskim boczkiem”.
Dobra rada: do tej sałatki idealnie nadadzą się pomidory malinowe, zielone, lecz dojrzałe i żółte
Potrawa 3
Chłodnik z pomidorów z kiszonymi pomidorkami
Składniki:
- 15 pomidorków koktajlowych
- ½ litra soku z kiszonych ogórków
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
- 5 – 6 pomidorów malinowych
- 4 – 5 plasterków świeżego imbiru
- 1 limonka
- ½ gałki muszkatołowej
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 kromki słodkiej chałki
- 1 dymka warz ze szczypiorem
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa,
Sposób przygotowania:
- Koktajlowe pomidorki nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, przekładamy do słoja, zalewamy sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy zielony pieprz wraz z odrobiną zalewy, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
- Malinowe pomidory kroimy w kawałki, przekładamy do miski, dorzucamy plasterki świeżego imbiru, startą skórkę z limonki, trochę startej gałki muszkatołowej, posiekaną świeżą kolendrę, wszystko razem miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę. Potem dolewając oliwę cienkim strumieniem miksujemy dalej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki.
- Zupę przelewamy do misek, dokładamy ukiszone pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pokrojoną w plasterki dymkę wraz ze szczypiorem, oraz kawałki miąższu chałki.
Dobra rada: takie kiszone pomidorki można trzymać w lodówce kilka dni i zjadać jako przekąskę lub dodatek do sałatek