Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 221

Temat odcinka: W śliwkowym sadzie

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Pieczony dorsz w śliwkowym sosie

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 100 g masła
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 1 limonka
  • 5 – 6 ziaren kardamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g świeżych śliwek
  • 100 ml karmelowego piwa
  • 2 łyżki uprażonych orzechów pistacjowych
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Arkusz pergaminu, dość duży, tak by dokładnie zawinąć kawałek ryby, smarujemy dokładnie masłem. Skrapiamy masło olejem, żeby się nie paliło, układamy listki świeżej bazylii, dodajemy startą skórkę z limonki, dwa, trzy rozgniecione ziarna kardamonu, pieprz, odrobinę miodu, kładziemy na to osuszony kawałek ryby. Zawijamy, tak by masło i przyprawy doprawiało rybę podczas pieczenia z oby stron. Zawijamy mocno w pergamin jak cukierek.
  2. Układamy na suchej gorącej patelni o grubym dnie lub na rozgrzanej płycie, opiekamy z obu stron przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni i trzymamy zawiniętą rybę w pergamin jeszcze kilka minut, by doszła w środku.
  3. Śliwki, powinny być dojrzałe, ale dość twarde, kroimy na pół, usuwamy pestki.
  4. Na patelnię wylewamy miód, a kiedy zacznie się karmelizować, układamy śliwki przeciętą częścią do dołu. Ogień nie może być zbyt duży, żeby miód i słodki sok ze śliwek się nie spalił. Doprawiamy śliwki rozgniecionym ziarnami kardamonu, listkami świeżej bazylii, stratą skórką i sokiem z limonki, zalewamy karmelowym piwem. Kiedy piwo odparuje, dodajemy masło w kawałkach i rozgniecione nożem na desce orzechy pistacjowe. Powoli łączymy masło z sosem na patelni, tak by uzyskać delikatną emulsję. Na koniec dolewamy nieco sosu od spieczenia ryby z pergaminu.
  5. Upieczoną rybę podajemy z sosem.

Dobra rada: do tej potrawy możemy użyć każdej ryby w ładnym kawałku bez skóry

 

Potrawa 2

Smażone knedle ze śliwkami i słodkim gzikiem

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 300 g świeżych śliwek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 limonka
  • 150 g sera twarogowego
  • 30 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę jak na purée. Dodajemy do masy ziemniaczanej ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem, jajko, mąkę pszenną, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o luźnej konsystencji.
  2. Na deskę, podsypaną mąką, przekładamy ziemniaczane ciasto, dzielimy na porcje.
  3. Wypestkowane i podzielone na połówki śliwki doprawiamy cynamonem, brązowym cukrem, startą skórką z limonki i łyżeczką miodu. Tak doprawione śliwki obtaczamy ziemniaczanym ciastem i formujemy zgrabne, płaskie knedle. Dokładnie zlepiamy brzegi knedli, aby sok ze śliwek pozostał w środku.
  4. Na patelnię wylewamy nieco więcej oleju, obsmażamy knedle na bardzo wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Ciasto powinno łanie dopiec się w środku.
  5. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  6. Słodki gzik: do miski przekładamy pokruszony ser twarogowy, dodajemy słodką śmietankę, miód, mielony cynamon, startą skórkę i sok z limonki,  wszystko dobrze ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dorzucamy posiekane listki świeżej bazylii i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Knedle podajemy ze słodkim gzikiem.

Dobra rada: możemy udekorować połówkami świeżych śliwek i listkami bazylii

 

Potrawa 3

Pierś kurczaka pieczona ze śliwkami z salsą z marynowanych śliwek

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka ze skórą
  • 2 łyżki smalcu
  • 300 g świeżych śliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 – 4 ziarna kardamonu
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • 100 ml karmelowego ciemnego piwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 200 g marynowanych śliwek
  • 1 cebula
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 młode marchewki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka oprószamy pieprzem z obu stron, obsmażamy na gorącej patelni na smalcu z obu stron na rumiany kolor, zaczynając od strony skóry. Zdejmujemy z patelni.
  2. Na patelnię po kurczaka przekładamy wypestkowane śliwki, pokrojone na połówki, czosnek pokrojony w plasterki, rozgniecione ziarna kardamonu, gałązki świeżego tymianku i cukier. Chwilę wszystko razem podsmażamy na mocnym ogniu. Zalewamy ciemnym piwem, po czym jak piwo lekko odparuje dorzucamy masło. Chwilę razem wszystko dusimy do uzyskania sosu o kremowej konsystencji.
  3. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy śliwkowym sosem z patelni, pieczemy w piecu nagrzanym do 180°C przez 12 – 15 minut.
  4. Salsa: marynowane śliwki kroimy w grubą kostkę, dodajemy uprażoną na oleju cebulę, posiekaną świeżą kolendrę, sok z limonki, pieprz, sól,  miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Młode marchewki pokrojone w kawałki i połówki wypestkowanych śliwek przesmażamy na oleju od smażenia cebuli, zaczynając od marchewki. Doprawiamy pieprzem i  gałązkami świeżego tymianku.
  6. Na talerz wykładamy salsę z marynowanych śliwek, upieczonego w śliwkach kurczaka pokrojonego na szersze plastry wraz z sosem od pieczenia, dekorujemy świeżo przesmażonymi marchewkami i śliwkami.

Dobra rada:

 

Zobacz także