Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 204

Temat odcinka: Banany zamiast ziemniaków
Goście:  Ana Valeria Hidalgo 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Zupa gulaszowa z bananami

Składniki:
•    1 kg wołowiny zrazowej
•    1 – 2 łyżki mąki pszennej
•    4 banany warzywne tzw. „platany”
•    6 – 7 szalotek
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    ½ łyżki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżka suszonego majeranku
•    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
•    400 g krojonych pomidorów z puszki
•    2 spiczaste czerwone papryki
•    2 – 3 kiszone lub marynowane ogórki
•    ! cytryna
•    100 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę około 2 x 2 cm, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy mąką i mieszamy.
2.    Do dużego naczynia, najlepiej żeliwnego kociołka, wlewamy olej im  przesmażamy mięso do nabrania rumianego koloru z każdej strony. Najlepiej robić to partiami, aby mięso smażyć w jednej warstwie, wtedy ładnie się podsmaży, a nie będzie się dusić.
3.    Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w grubą kostkę szalotkę i czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy słodką i ostrą mieloną papryką, suszonym majerankiem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Zalewamy wodą i powoli na niewielkim ogniu dusimy przez 45 minut do godziny aż mięso będzie na wpół  miękkie.  Wówczas dodajemy pokrojone pomidory z puszki.
4.    Banany warzywne obieramy nożem jak ziemniaki, skórka jest twarda, wydziela dużo białego soku, warto mieć pod ręką wodę do płukania rąk. Obrane kroimy w podobną kostkę jak mięso. Dorzucamy do mięsa i pomidorów – dusimy razem przez 10 minut.
5.    Dopiero teraz dorzucamy ogórki i czerwoną paprykę pokrojone w podobną jak mięso kostkę. Doprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i podajemy na stół z łyżeczką kwaśnej gęstej śmietany.
Dobra rada: jeśli dodamy do duszenia więcej wody będziemy mieli zupę gulaszową, jeśli mniej to gulasz. Można też, jeśli nie dostaniemy bananów warzywnych, użyć zwykłych, muszą jednak być bardzo zielone i twarde, ponadto trzeba je gotować dużo krócej, bo się rozpadną.

Potrawa 2
Babka bananowa na wzór babki ziemniaczanej

Składniki:    
•    3 – 4 banany warzywne tzw. „plantany”
•    50 g orzeszków ziemnych
•    150 g surowego wędzonego boczku w plastrach
•    1 jajo
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka suszonego oregano
•    1 cebula
•    1 łyżeczka przyprawy curry
Sos do babki:
•    2 łyżki majonezu
•    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 kiszony ogórek
•    2 łyżki odcedzonych kaparów
•    1 łyżeczka musztardy Dijon
•    1 cytryna
•    1 ząbek czosnku
•    1 – 2 łyżki ziaren żółtej gorczycy namoczone w wodzie
•    grubo mielony pieprz,
•    2 – 3 łyżki posiekanego szczypioru do przybrania
Sposób przygotowania:
1.    Obrane banany warzywne ścieramy na tarce o drobnych oczkach na wiórki. Dorzucamy do nich uprażone na suchej patelni i pokruszone orzeszki ziemne. Dodajemy jajo, kwaśną gęstą śmietanę, doprawiamy roztartym w dłoniach suszonym oregano, solą i pieprzem.
2.     Na patelni podsmażamy na skwarki połowę plastrów boczku pokrojonych w cienkie paseczki. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy do zeszklenia cebuli doprawiając pieprzem i curry. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy dokładnie.
3.    Formę do pieczenia wykładamy pozostałymi plastrami boczku, nakładamy masę bananową na wysokość 3 – 4 cm. Na wierzchu układamy plastry boczku.
4.    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut w zależności od grubości masy.
5.    Sos do babki: do miski przekładamy majonez, kwaśną gęstą śmietanę, pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, przesiekane kapary, musztardę, startą skórkę z cytryny, posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku,  namoczone w wodzie ziarna żółtej gorczycy, pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
6.    Kawałki ciepłej babki podajemy z sosem, posypane szczypiorem.
Dobra rada: banany warzywne wypiekają się krócej niż ziemniaki

Potrawa 3
Placki bananowe jak placki ziemniaczane ze śledziem

Składniki:
•    3 – 4 banany warzywne tzw. „plantany”
•     1 jajo
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•     1 łyżka mąki pszennej
•    1 cebula lub szalotka
•    2 – 3 filety dobrze wymoczonego śledzia lub holenderskiego matiasa
•    1 czerwona, spiczasta papryka
•    2 konserwowe ogórki
•    1 mały, obrany korzeń świeżego chrzanu
•    50 g młodych liści jarmużu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Obrane banany warzywne ścieramy na tarce o drobnych oczkach na wiórki, nie na masę jak ziemniaki. Dodajemy jajo, kwaśną gęstą śmietanę, startą jak ziemniaki na placki cebulę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy.
2.    Na rozgranej patelni z olejem powoli smażymy masę uformowaną w spore placki, na rumiany kolor z każdej strony na małym ogniu.
3.    Śledzia kroimy na ładne kawałki pod skosem, czerwoną paprykę w małe krążki, ogórki w plasterki.
4.    Na patelni podsmażamy chwilę młode liście jarmużu, doprawiając solą.
5.    Na talerz wykładamy ciepły placek bananowy, na niego kawałki śledzia, plastry ogórka i papryki, podsmażone liście jarmużu, dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną i świeżo startym chrzanem.
Dobra rada: placki smażmy na bardzo małym ogniu, bo cukier zawarty w bananach szybko zacznie się przypalać z wierzchu, a ciasto zostanie surowe w środku

Zobacz także