Potrawa 1
Zupa gulaszowa z bananami
Składniki:
• 1 kg wołowiny zrazowej
• 1 – 2 łyżki mąki pszennej
• 4 banany warzywne tzw. „platany”
• 6 – 7 szalotek
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
• ½ łyżki ostrej mielonej papryki
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
• 400 g krojonych pomidorów z puszki
• 2 spiczaste czerwone papryki
• 2 – 3 kiszone lub marynowane ogórki
• ! cytryna
• 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę około 2 x 2 cm, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy mąką i mieszamy.
2. Do dużego naczynia, najlepiej żeliwnego kociołka, wlewamy olej im przesmażamy mięso do nabrania rumianego koloru z każdej strony. Najlepiej robić to partiami, aby mięso smażyć w jednej warstwie, wtedy ładnie się podsmaży, a nie będzie się dusić.
3. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w grubą kostkę szalotkę i czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy słodką i ostrą mieloną papryką, suszonym majerankiem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Zalewamy wodą i powoli na niewielkim ogniu dusimy przez 45 minut do godziny aż mięso będzie na wpół miękkie. Wówczas dodajemy pokrojone pomidory z puszki.
4. Banany warzywne obieramy nożem jak ziemniaki, skórka jest twarda, wydziela dużo białego soku, warto mieć pod ręką wodę do płukania rąk. Obrane kroimy w podobną kostkę jak mięso. Dorzucamy do mięsa i pomidorów – dusimy razem przez 10 minut.
5. Dopiero teraz dorzucamy ogórki i czerwoną paprykę pokrojone w podobną jak mięso kostkę. Doprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i podajemy na stół z łyżeczką kwaśnej gęstej śmietany.
Dobra rada: jeśli dodamy do duszenia więcej wody będziemy mieli zupę gulaszową, jeśli mniej to gulasz. Można też, jeśli nie dostaniemy bananów warzywnych, użyć zwykłych, muszą jednak być bardzo zielone i twarde, ponadto trzeba je gotować dużo krócej, bo się rozpadną.
Potrawa 2
Babka bananowa na wzór babki ziemniaczanej
Składniki:
• 3 – 4 banany warzywne tzw. „plantany”
• 50 g orzeszków ziemnych
• 150 g surowego wędzonego boczku w plastrach
• 1 jajo
• 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• 1 łyżka suszonego oregano
• 1 cebula
• 1 łyżeczka przyprawy curry
Sos do babki:
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• 1 kiszony ogórek
• 2 łyżki odcedzonych kaparów
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 1 cytryna
• 1 ząbek czosnku
• 1 – 2 łyżki ziaren żółtej gorczycy namoczone w wodzie
• grubo mielony pieprz,
• 2 – 3 łyżki posiekanego szczypioru do przybrania
Sposób przygotowania:
1. Obrane banany warzywne ścieramy na tarce o drobnych oczkach na wiórki. Dorzucamy do nich uprażone na suchej patelni i pokruszone orzeszki ziemne. Dodajemy jajo, kwaśną gęstą śmietanę, doprawiamy roztartym w dłoniach suszonym oregano, solą i pieprzem.
2. Na patelni podsmażamy na skwarki połowę plastrów boczku pokrojonych w cienkie paseczki. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy do zeszklenia cebuli doprawiając pieprzem i curry. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy dokładnie.
3. Formę do pieczenia wykładamy pozostałymi plastrami boczku, nakładamy masę bananową na wysokość 3 – 4 cm. Na wierzchu układamy plastry boczku.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut w zależności od grubości masy.
5. Sos do babki: do miski przekładamy majonez, kwaśną gęstą śmietanę, pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, przesiekane kapary, musztardę, startą skórkę z cytryny, posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku, namoczone w wodzie ziarna żółtej gorczycy, pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
6. Kawałki ciepłej babki podajemy z sosem, posypane szczypiorem.
Dobra rada: banany warzywne wypiekają się krócej niż ziemniaki
Potrawa 3
Placki bananowe jak placki ziemniaczane ze śledziem
Składniki:
• 3 – 4 banany warzywne tzw. „plantany”
• 1 jajo
• 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 cebula lub szalotka
• 2 – 3 filety dobrze wymoczonego śledzia lub holenderskiego matiasa
• 1 czerwona, spiczasta papryka
• 2 konserwowe ogórki
• 1 mały, obrany korzeń świeżego chrzanu
• 50 g młodych liści jarmużu
• sól, grubo mielony pieprz, olej
• 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Obrane banany warzywne ścieramy na tarce o drobnych oczkach na wiórki, nie na masę jak ziemniaki. Dodajemy jajo, kwaśną gęstą śmietanę, startą jak ziemniaki na placki cebulę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy.
2. Na rozgranej patelni z olejem powoli smażymy masę uformowaną w spore placki, na rumiany kolor z każdej strony na małym ogniu.
3. Śledzia kroimy na ładne kawałki pod skosem, czerwoną paprykę w małe krążki, ogórki w plasterki.
4. Na patelni podsmażamy chwilę młode liście jarmużu, doprawiając solą.
5. Na talerz wykładamy ciepły placek bananowy, na niego kawałki śledzia, plastry ogórka i papryki, podsmażone liście jarmużu, dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną i świeżo startym chrzanem.
Dobra rada: placki smażmy na bardzo małym ogniu, bo cukier zawarty w bananach szybko zacznie się przypalać z wierzchu, a ciasto zostanie surowe w środku