Potrawa 1
Słodkie kulki z suszonych owoców na przekąskę
Składniki:
• 1,5 szklanki suszonych śliwek
• 1 szklanka daktyli
• ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
• ½ szklanki zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
• ½ szklanki wiórków kokosowych
• 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
• 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
• ¼ ostrej papryczki
• 3 – 4 łyżki dobrego kakao
Sposób przygotowania:
1. Szklankę suszonych śliwek i daktyle gotujemy w wodzie aż zmiękną, odcedzamy i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
2. Masę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe suszone śliwki drobno pokrojone, zmielone orzechy włoskie, zmielone owsiane płatki, wiórki kokosowe, zmielone siemię lniane, posiekany imbir i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
3. Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wysypanym na talerz kakao. Resztę podajemy bez kakao.
Dobra rada: można też użyć wędzonych śliwek suszonych
Potrawa 2
Sałatka warzywno-owocowa z aromatycznym kurczakiem
Składniki:
• 1 łyżka goździków
• 1 łyżka ziaren kolendry
• 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
• 2 piersi z kurczaka
• 1 duża szalotka
• 1 świeży ogórek
• 1 małe kłącze świeżego imbiru
• 1 jabłko
• 1 mango
• 10 pomidorków koktajlowych
• 1 pęczek świeżej kolendry
• ½ ostrej papryczki
• 1 cytryna
• 4 – 5 łyżek suszonej żurawiny
• 1 łyżka pasty sezamowej
• grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Do wody w naczyniu wrzucamy goździki, ziarna kolendry i kopru włoskiego. Zagotowujemy i wkładamy piersi z kurczaka. Gotujemy przez 30 – 40 minut. Po ugotowaniu studzimy, a mięso rwiemy na małe kawałki.
2. Kroimy warzywa i owoce na sałatkę. Szalotkę w ładne długie piórka, a z ogórka wycinamy miąższ z gniazdem nasiennym. Skórę ogórka z pozostałym miąższem kroimy w cienkie słupki, a miąższ w kostkę. Świeży imbir kroimy w cieniutkie paseczki, jabłko ze skórką i obrane mango w cienkie paseczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
3. Do miski przekładamy pokrojone warzywa i owoce, porwanego na małe kawałki kurczaka, połowę pokrojonej w drobną kostkę suszonej żurawiny. Doprawiamy posiekaną ostra papryczką, sokiem z cytryny, oliwą, posiekaną świeżą kolendrą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
4. Sos: do słoika przekładamy drugą połowę drobno posiekanej suszonej żurawiny, dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny i oliwę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
5. Na talerz wylewamy sos, na nim wykładamy sałatkę.
Dobra rada: sos do sałatki można też zmiksować
Potrawa 3
Ciasto z pieczonej dyni z miodowymi orzechami
Składniki:
• 1 dynia piżmowa
• 4 jajka
• 50 ml mleka kokosowego
• 2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
• 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
• 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• 10 suszonych śliwek
• 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
• ½ ostrej papryczki
• 2 łyżki mąki ryżowej
• 50 g orzechów włoskich
• 300 ml miodu pitnego
• 50 g masła
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Orzechy włoskie zalewamy miodem pitnym i odstawiamy na minimum 24 godziny.
2. Piżmową dynię kroimy na cztery wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy.
3. Do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko kokosowe, zmiksowany miąższ z upieczonej dyni. Dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy zmielone orzechy nerkowca, zmielone siemię lniane, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną suszoną żurawinę, posiekane suszone śliwki, mąkę ryżową, posiekany świeży imbir i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy razem z odcedzonymi z miodu orzechami włoskimi w całości i roztopionym masłem.
5. Wysmarowaną masłem formę do pieczenia przesypujemy zmielonymi płatkami owsianymi. Wykładamy ciasto na wysokość 3 – 4 cm, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 – 40 minut.
Dobra rada: warto pozbawić miąższ z dyni jak najwięcej wilgoci, można dłużej piec w piekarniku lub odparować po zmiksowaniu na patelni