Potrawa 1
Okrasa z gęsi z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
• 1 kg ziemniaków do pieczenia ze skórką
• 50 g masła
• 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
• 2 – 3 uda gęsie
• 1 por, tylko biała część
• 3 – 4 łyżki posiekanej rukoli
• 1 słoik mały marynowanych podgrzybków
• 1 ostra papryczka
• 2 łyżki solonych orzeszków ziemnych
• 150 g małych ugotowanych czerwonych buraczków
• 2 łyżki octu winnego lub piwnego
• 1 łyżka miodu
• ½ pęczka świeżego lubczyku
• ½ pęczka szczypiorku
• 3 łyżki majonezu
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone ziemniaki ze skórką gotujemy pod przykryciem w minimalnej ilości wody do miękkości. Na końcu odparowujemy całą wodę i chwilę podpiekamy do ładnego zarumienienia. Trzeba uważać, by nie przypalić.
2. Do ziemniaków dodajemy masło i ziarna kopru włoskiego, chwilę wszystko razem podpiekamy.
3. Mięso z ud gęsich mielimy wraz z tłuszczykiem w maszynce na średnim sitku. Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekanego pora, posiekaną rukolę, posiekane marynowane podgrzybki. Kilka podgrzybków zostawiamy do dekoracji. Dorzucamy też drobno pokruszone solone orzeszki ziemne, odrobinę drobno posiekanej ostrej papryczki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
4. Czerwone buraczki marynujemy w occie winnym, miodzie i oliwie. Majonez miksujemy z lubczykiem i szczypiorkiem.
5. Na talerz wykładamy porcje okrasy z gęsi, obok upieczone ziemniaki, marynowane buraczki, skrapiamy majonezem z lubczykiem i szczypiorkiem, dekorujemy marynowanymi podgrzybkami i listkami lubczyku.
Dobra rada: możemy tez dołożyć upieczone w ognisku ziemniaki.
Potrawa 2
Gulasz z żołądków gęsich z prawdziwkami w sosie miodowo żurkowym
Składniki:
• 800 g oczyszczonych żołądków gęsich
• 4 liście laurowe
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 2 – 3 łyżki masła
• 400 g rozmrożonych prawdziwków
• 3 ząbki czosnku
• ½ ostrej papryczki
• 500 ml żuru czyli zakwasu z mąki żytniej
• 3 – 4 łyżki słodkiej śmietanki
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• 1 pęczek kolorowych mini marchewek z kawałkami naci
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Umyte i oczyszczone żołądki gęsie gotujemy wraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości przez około godzinę. Lekko studzimy i obieramy z twardych błon. Kroimy w plastry grubości około 2 cm.
2. Obrane kolorowe mini marchewki blanszujemy we wrzątku, po czym podprażamy na maśle z dodatkiem rozgniecionego ząbka czosnku, pieprzu, mielonego kminu rzymskiego.
3. Sos: do naczynia wlewamy odrobinę oleju, dorzucamy łyżkę masła, pokrojone w grube kawałki rozmrożone prawdziwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki dwa ząbki czosnku i ostrą papryczkę.
4. Wszystko krótko smażymy, po czym zalewamy żurem. Dusimy, a kiedy sos lekko zgęstnieje dodajemy słodką śmietankę, miód i mielony kmin rzymski.
5. Chwilę dusimy a na koniec dorzucamy pokrojone w plastry ugotowane gęsie żołądki.
6. Gulasz z gęsich żołądków podajemy z uprażonymi kolorowymi mini marchewkami.
Potrawa 3
Ryba w chrupiącym cieście z salsą z papryki i ogórka
Składniki:
• 350 g mąki pszennej
• 3 – 4 łyżki mąki pszennej do oprószenia ryby
• 1 łyżka przyprawy curry
• 2 – 3 łyżki proszku do pieczenia
• 500 g oczyszczonych filetów łososia bez skóry
• 200 g pieczonej papryki
• 200 g kiszonych ogórków
• 1 limonka
• 2 łyżeczka miodu
• 1 pęczek świeżej kolendry
• ½ pęczka świeżego lubczyku
• ½ pęczka szczypiorku
• 3 łyżki majonezu
• 3 – 4 małe cebulki
• 3 – 4 małe ugotowane czerwone buraczki
• 2 łyżki octu winnego
• olej do głębokiego smażenia
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: do miski przekładamy 350 g maki pszennej, dodajemy przyprawę curry, proszek do pieczenia, kwas chlebowy. Całość mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Filety z łososia kroimy w ładne podłużne kawałki, oprószamy w mące, zanurzamy w przygotowanym cieście. Chwilę trzymamy, aby nadmiar ciast ściekł do miski, po czym wkładamy do mocno nagrzanego głębokiego oleju w naczyniu. Smażymy aż ciasto stanie się mocno rumiane.
3. Salsa: upieczoną paprykę i kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę, łączymy w misce z sokiem z limonki, łyżeczką miodu, posiekaną kolendrą i oliwą. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
4. Majonez miksujemy z lubczykiem i szczypiorkiem. Można dolać odrobinę białego wytrawnego wina.
5. Małe cebulki dzielimy na cząstki, buraczki kroimy w plasterki, marynujemy w occie winnym i miodzie.
Dobra rada: upieczoną paprykę można też kupić gotową w sklepie