Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 19

Temat odcinka: Kuchnia drwala
Goście: Jan, Adam, Jacek, Marian, Andrzej i Stanisław  Rozentalscy oraz ich krewni

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Kanapka drwala z karkówką
Składniki:
•    600 g karkówki wieprzowej
•    2 czerwone papryki
•    5 ząbków czosnku
•    1 ostra papryczka
•    1 cebula
•    3 kiszone twarde ogórki
•    4 łyżki majonezu
•    1 łyżka musztardy gruboziarnistej
•    4 bułki typu ciabatta
•    100 g sałaty rukoli
•    biały pieprz mielony
•    sól, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Karkówkę kroimy na cztery kawałki. Każdy kawałek karkówki rozklepujemy tłuczkiem na desce na duży cienki plaster.  Każdy plaster doprawiamy białym pieprzem, olejem rzepakowym i nacieramy marynatą z posiekanego czosnku i ostrej papryczki roztartych z solą.
2.    Zamarynowane plastry karkówki pieczemy nad ogniskiem na patyku bądź na grillu na brązowy kolor z obu stron. Można też usmażyć karkówkę na patelni, jeśli robimy potrawę w domu.
3.    Sos do kanapki: papryki nadziewamy na patyki i opiekamy nad ogniskiem, aż skórka stanie się czarna i zacznie się kruszyć. W domu paprykę opiekamy w całości w piekarniku nagrzanym do 180°C, wkładamy gorące do foliowego worka na kilka minut, aby łatwiej było usunąć skórkę. Obieramy czarną skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Do papryki dorzucamy posiekane 2 ząbki czosnku, pokrojoną w drobną kostkę  cebulę i pokrojone w drobne paseczki ogórki.
4.    Dokładamy majonez i musztardę, doprawiamy białym pieprzem i olejem rzepakowym, mieszamy i odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
5.    Ciabatty kroimy na pół wzdłuż, opiekamy nad ogniskiem, na grillu lub w piekarniku na ładny złoty kolor. Na dolną kromkę wykładamy porcję sosu, na to warstwę sałaty rukoli, potem pokrojoną w grube paski upieczoną karkówkę
Dobra rada: olej rzepakowy powinien być najlepszej jakości o ładnym złotym kolorze.

Potrawa 2
Pieczone ziemniaki z boczkiem i kapustą
Składniki:
•    250 g boczku parzonego w kawałku
•    4 ząbki czosnku
•    4 suszone grzyby
•    2 cebule
•    1,5 kg ziemniaków
•    ½ łyżki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    ½ łyżki suszonego majeranku
•    500 g kiszonej kapusty z sokiem
•    5 – 6 liści białej surowej kapusty
•    250 g wędzonej kiełbasy
•    8 plastrów parzonego boczku
•    sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Boczek w kawałku kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a cebule w grube kawałki.
2.    Do nagrzanego kociołka lub do żaroodpornego naczynia (jeśli robimy w domu) wlewamy olej i przesmażamy boczek z czosnkiem, kiedy boczek lekko się podsmaży dorzucamy grzyby (nienamoczone!) i cebulę. Smażymy. Kiedy cebula zrobi się miękka, doprawiamy ostrą i słodką papryką mieloną oraz majerankiem.
3.    Podsmażony boczek z cebulą przekładamy do innego naczynia, a kociołek czy naczynie żaroodporne po smażeniu zalewamy sokiem od kiszonej kapusty, aby zebrać wszystkie aromaty.
4.    Układamy na dnie liście surowej kapusty, chwilę smażymy w sosie, a kiedy zmiękną układamy warstwami ziemniaki pokrojone w plastry grubości 1,5, usmażony boczek z cebula i czosnkiem, kiszoną kapustę, pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Na koniec powtórnie przykrywamy całość liśćmi surowej białej kapusty i plastrami parzonego boczku.
5.    Podlewamy niewielka ilością wody, zamykamy kociołek lub naczynie żaroodporne przykrywką i wkładamy do żaru w ognisku lub do piekarnika nagrzanego do 180°C na godzinę.
6.    Upieczone ziemniaki z dodatkami wykładamy do miseczek, polewamy sosem od pieczenia.
Dobra rada:

Potrawa 3
Duszone udka kurczaka z grzybami
Składniki:
•    10 udek z kurczaka
•    4 ząbki czosnku
•    2 cebule
•    400 g mrożonych prawdziwków lub podgrzybków
•     100 g masła
•    ½ łyżki suszonego majeranku
•    150 ml białego wytrawnego wina
•    200 ml słodkiej śmietanki 30%
•    200 g mrożonej fasolki szparagowej
•    1 łyżka tartego chrzanu
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Do nagrzanego naczynia wlewamy olej i przesmażamy udka z kurczaka na piękny złotu kolor z każdej strony. Wyjmujemy i odkładamy w ciepłe miejsce.
2.    Do naczynia po kurczaku wrzucamy masło, kiedy masło się rozpuści przesmażamy do zeszklenia rozgnieciony czosnek i cebule pokrojone w gruba kostkę.  Do zeszklonej cebuli dorzucamy grzyby, dusimy aż grzyby puszczą sok, doprawiamy majerankiem i zalewamy winem. Kiedy wino odparuje dolewamy słodką śmietankę. Zagotowujemy, dorzucamy fasolkę szparagową i podsmażone udka z kurczaka. Na koniec doprawiamy chrzanem, sola i pieprzem do smaku. Dusimy jeszcze 5 – 7 minut.
3.    Na talerze wykładamy uduszone udka z kurczaka, polewamy sosem z fasolka i grzybami.
Dobra rada:

Zobacz także