Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 177

Temat odcinka: Jajka na Wielkanoc
Goście: Zdzisław Brzykcy

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Kwaśny barszcz grzybowy z wędzonką
Składniki:
• 600 g rozmrożonych podgrzybków
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 2 ząbki czosnku
• 150 surowego wędzonego boczku
• 1 cebula
• 500 ml zakwasu na mace żytniej lub pszennej na żurek
• 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Rozmrożone podgrzybki kroimy na duże kawałki. Chwilę przesmażamy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do dużego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim. Dusimy na wolnym ogniu.
2. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę surowy wędzony boczek, chwilę smażymy, po czym dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w kostkę. Kiedy czosnek i cebula się zeszklą, przedkładamy wszystko do grzybów.
3. Grzyby z boczkiem zalewamy zakwasem na żurek, samy płynem, bo mąka z dna mogłaby nadmiernie zagęścić zupę. Dolewamy nieco wody, po czym całość dusimy pod przykryciem 15 – 20 minut.
4. Pod koniec gotowania wylewamy trochę zupy do miseczki, dokładamy kwaśną gęstą śmietanę, mieszamy aby zahartować i dodajemy do zupy. Mieszamy i powoli zagotowujemy zupę ze śmietaną.
5. Na każdy talerz wylewamy surowe żółtko. Jeśli mamy mały kulinarny palnik gazowy, możemy żółtko opalić. Zalewamy żółtko gorącą zupą, dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną.
Dobra rada: w dawnej Polsce każdą kwaśną zupę nazywano barszczem, czy to na ukiszonych liściach barszczu zwyczajnego (stąd nazwa), ukiszonych burakach czerwonych czy ukiszonej mące.

Potrawa 2
Zapiekanka warzywna z jajkami a’la szakszuka
Składniki:
• 8 młodych ziemniaków ze skórką
• 1 czerwona cebula
• 100 g młodych liści szpinaku
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• 4 jajka
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 2 bułki
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Wyszorowane dobrze ziemniaki ze skórką parujemy pod przykryciem w małej ilości osolonej wody do miękkości. Gotowe ziemniaki kroimy na połówki i podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
2. Na drugiej patelni na odrobinie oleju smażymy do zeszklenie czerwoną cebulę pokrojona w grubą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zeszklonej cebuli dorzucamy umyte i osuszone liście młodego szpinaku. Chwilę smażymy aż szpinak, po dokładamy podsmażone ziemniaki. Doprawiamy wszystko utartym w moździerzu kminem rzymskim.
3. Na szpinak z ziemniakami wylewamy jajka, po czym na małym ogniu podpiekamy aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
4. Bułki kroimy na kromki, skrapiamy olejem i podsmażamy na patelni z obu stron na rumiany kolor.
5. Podajemy z grzanki z bułki i posiekanym szczypiorem.
Dobra rada: szakszuka to popularne danie w Północnej Afryce, głównie w Tunezji, gdzie do podsmażonych warzyw wbija się jaja i zapieka się jak sadzone.

Potrawa 3
Kanapka z jajkiem i rybą
Składniki:
• 2 bułki
• 2 jajka
• 200 g polędwicy z dorsza
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• 1 łyżka chrzanu
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 1 wędzona papryczka „chipotle” z puszki
• 1 mała czerwona cebula
• 1 mała sałata rzymska
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Bułki kroimy na kromki, skrapiamy olejem i podsmażamy na patelni z obu stron na rumiany kolor.
2. Osuszony filet z dorsza oprószamy z obu stron pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Dorsza układamy na skropionym olejem pergaminie na patelni, opiekamy go z obu stron.
3. Przygotowujemy sos: do miski przekładamy majonez, kwaśną gęstą śmietanę, chrzan, czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę, posiekaną ostrą wędzoną papryczkę „chipotle”, posiekany szczypior. Wszystko razem mieszamy i odkładamy na 15 minut.
4. Na patelni smażymy dwa jaja sadzone, zawijamy je tak, by płynne żółtko okryć z obu stron ściętym białkiem, doprawiamy pieprzem.
5. Na jedną kromkę podpieczonej bułki nakładamy sos, na to układamy listki sałaty rzymskiej, kawałek dorsza, jajko, trochę sosu i przykrywamy drugą kromką.
Dobra rada: pamiętajmy aby nie przepiec ryby, o co łatwo w przypadku delikatnego dorsza. Powinien być w środku soczysty i miękki, a niw suchy i twardy.

Zobacz także