Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 17

Temat odcinka: Kuchnia wielkopolska – kefir
Goście: Maria Czwojdrak – prezes ŚSM „JANA”, Jacek Chudziński – Dyrektor ds. Produkcji ŚSM „JANA”, Jacek Piotrowski – Dyrektor Muzeum Ziemi Średzkiej

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Polewka z maślanki
Składniki:
•    2 – 3 szklanki maślanki
•    1 – 2 łyżki maki pszennej
•    1 szklanka wody
•    2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki
•    450 g nieobranych młodych ziemniaków
•    100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    1 cebula
•    1 szczypior od dymki
•    2 jaja
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Młode ziemniaki ze skórką wkładamy do garnka, zalewamy niewielka ilością wody, tak by ziemniaki i na wolnym ogniu parujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
2.    Polewka wersja podstawowa:  do maślanki dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, po czym wlewamy do gorącej osolonej wody. Dokładnie mieszamy , zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy słodką śmietankę.
3.    Uparowane ziemniaki rozgniatamy na talerzu i zalewamy polewka.
4.    Polewka wersja Karola: cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę, na oleju podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy pomidory. Na drugiej patelni smażymy na oleju jaja sadzone.
5.    Na rozgniecione na talerzu uparowane ziemniaki kładziemy podsmażoną cebulę z pomidorami, zalewamy polewka z maślanki, układamy sadzone jaja, posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki.
Dobra rada:

Potrawa 2
Kurczak marynowany w jogurcie z sosem z kefiru
Składniki:
•    4 filety z kurczaka
•    400 ml gęstego jogurtu naturalnego
•    2 łyżki curry
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    1 pęczek świeżej mięty
•    1 ostra papryczka
•    4 ząbki czosnku
•    2 czerwone papryki
•    2 cebule
•    ½ łyżeczki ziaren kardamonu
•    1 kiszony ogórek
•    200 ml kefiru
•    ½ łyżeczki musztardy Dijon
•    100 g sałaty rukoli
•    sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Do jogurtu naturalnego dodajemy przyprawę curry, roztarte w moździerzu ziarna kolendry, posiekane listki świeżej mięty, ½ posiekanej ostrej papryczki, 3 roztarte ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i do takiej marynaty wkładamy oczyszczone filety z kurczaka, odstawiamy na 20 minut.
2.    Papryki kroimy na cztery, wycinamy gniazda nasienne, marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, roztartych w moździerzu ziarnach kardamonu i porwanych listkach mięty.  Cebulę kroimy w plastry grubości 1 cm i marynujemy w soli, pieprzu i oliwie.
3.    Sos z kefiru: ogórek kiszony kroimy w drobną kostkę, dorzucamy posiekany ząbek czosnku, zalewamy to kefirem, dorzucamy posiekaną rukolę, posiekaną ostra papryczkę, musztardę, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz.  Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na 20 minut.
4.    Zamarynowane warzywa pieczemy na patelni grillowej bądź na grillu aż skórka ładnie się przyrumieni a le warzywa w środku pozostaną chrupiące. Zamarynowanego kurczaka  pieczemy na grillu bądź na patelni grillowej przez 15 minut na mocnym ogniu z obu stron, potem dopiekamy na mniejszym ogniu przez kilka minut.
5.    Na półmisku układamy sałatę rukolę, obok upieczone warzywa, filety z kurczaka kroimy w plastry pod skosem, układamy na półmisku, całość polewamy sosem z kefiru.
Dobra rada: można też upiec warzywa i kurczaka w piekarniku, jeśli nie mamy dostępu do grilla czy patelni grillowej.

Potrawa
Zupa krem z porów z wędzonym twarogiem
Składniki:
•    2 – 3 obrane ziemniaki
•    ½ obranego selera korzeniowego
•    2 ząbki czosnku
•    50 g masła
•    ½ łyżki ziaren kolendry
•    ½ ostrej papryczki
•    1 por
•    3 – 4 łyżki słodkiej śmietanki
•    100 g wędzonego twarogu
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Obrane ziemniaki i selera kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy. Rozgrzewamy olej, dokładamy masło, a kiedy masło się rozpuści dorzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy je mieszając.
2.     Kiedy ziemniaki i seler się zeszklą, dorzucamy pokrojonego drobno pora, chwile smażymy, doprawiamy roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry i posiekaną ostrą papryczką, po czym zalewamy wodą, tak by przykryła ona warzywa. Gotujemy przez 15 minut aż warzywa będą miękkie.
3.    Miksujemy całość na gładką, jednolitą masę, dodajemy słodką śmietankę, sól i pieprz do smaku. Wylewamy zupę na talerze i posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.

Zobacz także