Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 144

Temat odcinka: Wspomnienie lata
Goście: Małgorzata Synowiec

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Królik z grzybami i ziemniakami
Składniki:
•    1 tuszka królika
•    300 g świeżych leśnych grzybów
•    3 cebule dymki
•    1 ząbek czosnku
•    50 g surowego wędzonego boczku
•    100 ml białego wytrawnego wina
•    1 łyżka masła
•    10 suszonych śliwek
•    ½ łyżeczki sosu Worcester
•    150 ml słodkiej śmietanki 30%
•    350 g młodych małych ziemniaków
•    sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
1.    Tuszkę królika dzielimy na elementy, osobno skoki, łapy i comber podzielony na trzy części. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
2.    Potem kawałki mięsa obsmażamy na gorącym oleju na patelni na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone kawałki królika przekładamy do naczynia.
3.    Teraz na patelnie po smażeniu królika podsmażamy boczek pokrojony w kostkę aż do uzyskania chrupiących skwarek. Do skwarek dorzucamy białe części dymek pokrojone wzdłuż na ćwiartki, czosnek pokrojony w plasterki i smażymy do zeszklenia cebuli. Przekładamy do naczynia z królikiem.
4.    Na tę samą patelnię lejemy odrobinę oleju i podsmażamy oczyszczone grzyby, pokrojone w duże kawałki. Doprawiamy pieprzem, a kiedy trochę się podsmażą zalewamy białym winem. Redukujemy sod na wolnym ogniu, dodając łyżkę masła i sos Worcester. Zredukowany sos z grzybami wlewamy do naczynia z królikiem, dodajemy suszone śliwki pokrojone na pół, słodką śmietankę i odrobinę wody do duszenia. Na wierzchu układamy oczyszczone i wyszorowane ziemniaki ze skórką, po  czym dusimy pod przykryciem przez godzinę. Na ostatni kwadrans można zdjąć przykrycie aby bardziej zredukować powstały sos,.
5.    Gotową potrawę wykładamy na półmisek dekorują szczypiorem od dymki lub innymi świeżymi ziołami.
Dobra rada: najlepiej użyć do tej potrawy suszonych, lekko podwędzanych śliwek

Potrawa 2
Polędwica wołowa z sosem balsamicznym z kurkami i fasolką szparagową
Składniki:
•    600 g polędwicy wołowej
•    1 mała garść siana
•    200 g świeżych kurek
•    300 g fasolki szparagowej
•    50 ml octu balsamicznego
•    ½ łyżeczki sosu Worcester
•    ½ łyżki miodu
•    ½ łyżeczki ostrej papryczki wędzonej „chipotle” lub posiekanej chili
•    1 łyżka masła
•    2 łyżki posiekanego szczypioru od  dymki
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną polędwicę wołową dokładanie osuszamy, układamy na deseczce w żaroodpornym naczyniu. Obkładamy sianem, które podpalamy. Kiedy siano mocno zaczyna się dymić, przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na bok na 5 minut. Odkrywamy, oczyszczamy z resztek siana i kroimy na medaliony grubości około 2 cm.
2.    Medaliony z polędwicy dokładnie obtaczamy w grubo mielonym, pieprzu, po czym smażymy krótko (1,5 do 2 minut) na odrobinie gorącego oleju na patelni na brązowy kolor z każdej strony. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce.
3.    Na tej samej patelni z odrobiną oleju podsmażmy oczyszczone kurki i czosnek pokrojony w plasterki. Dorzucamy sparzoną we wrzątku fasolkę szparagową, chwilę wszystko smażymy doprawiając solą, ewentualnie dorzucając świeże, zielone listki na przykład krwawnika.
4.    Podsmażone grzyby z fasolką przekładamy do miski. Teraz na patelnię po kurkach i fasolce wlewamy ocet balsamiczny, sos Worcester, miód, ostrą papryczkę i masło. Chwilę redukujemy sos na wolnym ogniu. Kiedy sos będziemy miał w miarę gęstą konsystencję, wkładamy połowę fasolki i kurek. Chwilę razem dusimy, na koniec na wierzchu układamy medaliony z polędwicy wołowej i wszystko razem podgrzewamy. Wykładamy na talerze najpierw sama fasolkę z kurkami, na to medaliony, potem kurki i fasolka z sosem balsamicznym, dekorujemy posiekanym szczypiorem.
Dobra rada:

Potrawa 3
Zupa jagodowa z ziemniakami i okrasą pani Małgosi
Składniki:
•    50 g słoniny
•    350 g ziemniaków
•    500 g czarnych jagód
•    100 g cukru
•    150 ml słodkiej śmietanki 30%
•    1 – 2 łyżki mąki pszennej
•    1 łyżeczka soku z cytryny
•    sól,
Sposób przygotowania:
1.    Umyte i oczyszczone jagody zalewamy 500 ml wrzącej wody z cukrem, gotujemy 20 – 25 minut. Potem zaprawiamy słodką śmietanką 30% i mąką. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku.
2.    Na patelni wytapiamy na skwarki słoninę pokrojoną w kostkę, potem ze skwarkami łączymy ugotowane ziemniaki.
3.    Na talerze wykładamy ziemniaki z okrasą, nalewamy zupę, tak by nie przykryła ziemniaków
Dobra rada: taką zupę można przygotować z wiśni lub innych sezonowych owoców, a do okrasy oprócz słoniny można użyć boczku

Zobacz także