Potrawa 1
Lody truskawkowe z bazylią i zielonym pieprzem
Składniki:
• 1 kg świeżych truskawek
• 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
• ½ pęczka świeżej bazylii
• 3 – 4 łyżki cukru
• 1 limonka
• 50 ml słodkiej śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
1. Miksujemy dokładnie truskawki, dodajemy drobno posiekane ziarna zielonego pieprzu z zalewy, posiekaną bazylię, sok z limonki i słodką śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Z takiej masy możemy zrobić sorbetowe lody na kilka sposobów. Możemy schładzać masę w zamrażarce, co jakiś czas dokładnie ją mieszając. Możemy też włożyć do dużego worka foliowego 2 – 3 kg lodu w kostkach, posypać go dobrze solą, włożyć w niego mniejszy worek z masą truskawkową i stale mieszając schłodzić do konsystencji lodów.
Dobra rada: takie lody możemy przyrządzić także z innych sezonowych świeżych owoców i doprawić je w ulubiony sposób.
Potrawa 2
Wędzone ziemniaki z masłem szczypiorkowym
Składniki:
• 1,5 kg ziemniaków
• 1 garść siana
• 1 pęczek dymki
• 6 – 7 wędzonych suszonych śliwek
• 1 cytryna
• 150 g świeżego masła
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Dobrze oczyszczone ziemniaki ze skórką gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody pod przykryciem do miękkości, tak by były uparowane, a nie ugotowane.
2. Na ugotowane ziemniaki kładziemy garść siana, podpalamy je, po czym kiedy siano prawie się wypali, przykrywamy naczynie i odstawiamy na bok na 10 – 15 minut, aby ziemniaki się uwędziły.
3. Drobno siekamy szczypior od dymki, drobno siekamy wędzone śliwki. Dokładnie mieszamy z masłem, doprawiając solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.
4. Ziemniaki wyjmujemy z garnka, czyścimy z popiołu, kroimy na pół i podajemy z masłem szczypiorkowym ze śliwką.
Dobra rada: jeśli lubimy, masło można doprawić też czosnkiem i innymi świeżymi ziołami
Potrawa 3
Szare kluski ziemniaczane ze „skrzybką” i sezonowanym boczkiem
Składniki:
• 400 g ugotowanych szarych klusek ziemniaczanych lub kopytek
• 250 g surowego boczku w kawałku
• 1 ząbek czosnku
• 1 pęczek dymki
• 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Ładny kawałek boczku dokładnie zasypujemy solą w drewnianym naczyniu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Jeśli mięso wypuści zbyt dużo płynu (osocza), suszymy je i ponownie zasypujmy solą.
2. Po tym czasie czyścimy z soli, kroimy na bardzo cienkie plastry
3. Na patelni podsmażamy plastry boczku, dorzucamy dymkę (białą część) pokrojoną w cienkie plastry i czosnek też pokrojony w plasterki. Kiedy czosnek i cebulka się zeszklą, dodajemy 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany. Chwilę wszystko razem smażymy, dorzucamy ugotowane szare kluski ziemniaczane lub kopytka. Mieszamy i podajemy udekorowane szczypiorem i śmietaną.
4. Wersja ze „skrzybką”: Na patelnię wylewamy kwaśną gęstą śmietanę, po czym smażymy na wolnym ogniu aż płyn że śmietany prawie w całości odparuje, a spód stanie się chrupiący i złoty. Wówczas zeskrobujemy czyli „skrzybiemy” z dna patelni „skrzybkę” – rodzaj wegetariańskich skwarek ze śmietany. Dolewamy odrobine oleju, dorzucamy czosnek i cebulę w plasterkach, chwilę smażymy do zeszklenia i łączymy z ugotowanymi szarymi kluskami ziemniaczanymi lub kopytkami. Można położyć kilka plasterków sezonowanego boczku, jeśli jadamy mięso.
Dobra rada: szare kluski ziemniaczane przyrządza się z utartych surowych ziemniaków, maki pszennej, jajka i soli według przepisu z książki kucharskiej lub Internetu.