Potrawa 1
Rybne souvlaki z sałatką z ciecierzycy
Składniki:
• 4 filety tzw. „polędwice” z dorsza
• 2 – 3 łyżki francuskiej musztardy gruboziarnistej
• 1 łyżka miodu
• 1 pomarańcza
• 1 limonka
• 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
• 2 cebule dymki ze szczypiorem
• 1 puszka ciecierzycy
• 1 łyżka marynowanej papryki jalapeño
• 50 g orzeszków pistacjowych
• ½ pęczka świeżej bazylii
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
• drewniane szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1. Polędwice z dorsza kroimy w wzdłuż w paski szerokości około 3 – 4 cm, po czym marynujemy w mieszaninie: gruboziarnistej musztardy francuskiej, miodu, soku z połowy pomarańczy, startej skórki i soku z limonki, octu i posiekanego szczypioru. Dokładanie obtaczamy rybę w marynacie i odstawiamy na 10 minut.
2. Sałatka z ciecierzycy: przekładamy ciecierzycę do miski, dodajemy posiekaną papryczkę jalapeño, lekko roztarte w moździerzu orzeszki pistacjowe, posiekane listki świeżej bazylii, pokrojoną w kosteczkę cebulę dymkę, posiekany szczypior od dymki, dodajemy sok z drugiej połówki pomarańczy, sok z limonki, oliwę, wszystko dokładnie mieszamy.
3. Na namoczone przez 30 minut w zimnej wodzie drewniane szpadki delikatnie nadziewamy zamarynowane kawałki ryby, kładziemy na blachę lub patelnię z kawałkiem pergaminu skropionego oliwą, smażymy z każdej strony na złoty kolor, w sumie około 3 – 4 minut, aby ryby nie przepiec. Obok pieczemy też limonkę pokrojoną w cząstki. Możemy też podpiec taka rybę na grillu.
4. Usmażone szaszłyczki z dorsza podajemy na sałatce z ciecierzycy.
Dobra rada: zamiast marynowanej papryczki jalapeño możemy użyć ostrej papryczki chili
Potrawa 2
Karkówka po grecku
Składniki:
• 6 plastrów karkówki grubości 1,5 cm
• 1 marchewka
• 1 seler
• 2 pietruszki korzeniowe
• ½ pora
• 1 ząbek czosnku
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 2 łyżki kaparów
• 50 g masła
• 3 łyżki sosu ajvar
• 1 łyżka miodu
• 1 limonka
• 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
• 1 garść siana
• 50 g zielonych oliwek bez pestek
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym smażymy na mocno rozgrzanym oleju oprószone pieprzem plastry karkówki na brązowy kolor z każdej strony. Odkładamy podsmażone mięso w ciepłe miejsce.
2. Na tym samym oleju smażymy do zeszklenia czosnek pokrojony w plasterki, po czym dodajemy starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy masło, odrobinę wody, sos ajvar, miód, startą skórkę z limonki. Dusimy mieszając kilka minut i przekładamy do miski.
3. Dno naczynia wykładamy warstwą siana, dolewamy odrobinę wody, układamy podsmażone plastry karkówki, które przykrywamy warstwą uduszonych warzyw. Na wierzch sypiemy pora pokrojonego w cienkie paseczki i zielone oliwki. Dolewamy jeszcze trochę wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 1 – 1,5 godziny.
4. Wykładamy na talerz mięso z warzywami.
Dobra rada: danie można udekorować listkami natki pietruszki lub młodego szpinaku.
Potrawa 3
Rybna fasolka po bretońsku
Składniki:
• 250 g ugotowanej fasoli „Duży Jaś”
• 1 cebula
• 6 suszonych pomidorów
• 2 łyżki kaparów
• 1 łyżka marynowanej papryki jalapeño
• 1 ząbek czosnku
• 600 g filetów z dorsza bez skóry
• 1 cytryna
• 4 łyżki krojonych pomidorów z puszki
• 30 g masła
• ½ pęczka świeżego estragonu
• 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
• 6 kromek bułki lub dużego rogala
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy w naczyniu na oleju na mocno złoty kolor. Potem dodajemy suszone pomidory pokrojone w grube kawałki, ugotowaną fasolę „Duży Jaś”, kapary, marynowana papryczkę jalapeño, czosnek pokrojony w plasterki, doprawiamy pieprzem, po czym dusimy wszystko razem przez 5 – 10 minut.
2. Do naczynia dodajemy pomidory z puszki, posiekany świeży estragon, masło, dusimy jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu.
3. Filety z dorsza doprawiamy pieprzem, solą i startą skórką z cytryny. Tak doprawione kawałki ryby układamy na fasolce, dorzucamy zielone oliwki i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut.
4. Kromki bułki, skropione oliwą opiekamy na blasze lub suchej patelni o grubym dnie na zloty kolor z każdej strony.
5. Rybę z fasolką posypaną posiekanym szczypiorem podajemy z grzankami.
Dobra rada: zamiast marynowanej papryczki jalapeño możemy użyć ostrej papryczki chili