Potrawa 1
Łosoś z suszonymi jabłkami, orzechami i soczewicą
Składniki:
• 1 cebula
• 100 g suszonych jabłek
• 1 łyżka masła
• 6 suszonych śliwek
• 3 łyżki octu winnego
• 150 g ugotowanej czarnej soczewicy
• 50 orzechów włoskich
• 2 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
• 400 g filetów z łososia
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Suszone jabłka i cebulę kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy.
2. Na patelni z odrobina oleju przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy suszone jabłka, suszone śliwki, chwilę prażymy, dolewamy ocet, smażymy, a kiedy ocet się zredukuje, dodajemy ugotowaną czarną soczewicę, orzechy, chwilę smażymy, na koniec dorzucamy posiekany szczypior od dymki.
3. Na płycie lub patelni o grubym dnie układamy pergamin z odrobina oleju, układamy na nim filety łososia doprawione pieprzem, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor – krótko, tak by mięso pozostało w środku soczyste i wilgotne.
4. Usmażoną rybę podajemy na ciepłej sałatce z suszonych jabłek, orzechów i soczewicy.
Dobra rada: najlepiej wykorzystać do tej potrawy śliwek suszonych podwędzanych
Potrawa 2
Zupa na suszonych owocach z burakami i wędzonym twarogiem
Składniki:
• 150 g suszonych jabłek
• 150 g suszonych gruszek
• 3 goździki
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 6 suszonych śliwek
• 3 – 4 buraki czerwone
• 1 łyżka posiekanej surowej cebuli
• 1 cytryna
• 3 łyżki octu winnego
• 1 łyżka masła
• 150 g wędzonego twarogu
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Suszone jabłka i gruszki zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc
2. Buraki czerwone owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 2 godziny i pieczemy do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki.
3. Namoczone suszone owoce gotujemy w wodzie z goździkami i cynamonem, do uzyskania aromatycznego wywaru. Odcedzamy z owoców.
4. Do wywaru dodajemy suszonych śliwek, połowę buraków, posiekaną cebulę, skórkę startą z cytryny, ocet i masło. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
5. Pozostała część buraków marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
6. Na talerze wylewamy zupę, układamy cząstki zamarynowanych buraków, po wierzchu posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Dobra rada: zamiast octu winnego możemy użyć octu balsamicznego lub octu kwiatowego np. z akacji czy kwiatów czarnego bzu