Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 115

Temat odcinka: Ryby na talerzu Kopernika
Goście: Robert Szaj, prezes Fundacji „Nicolaus Copernicus”

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Miętus w sosie z marynowanych grzybów
Składniki:
•    400 filetów z miętusa
•    4 łyżki mąki pszennej
•    150 g marynowanych podgrzybków
•    ½ ostrej papryczki
•    1 pęczek natki pietruszki
•    2 łyżki masła
•    1 łyżka octu winnego
•    1 łyżka miodu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Rybę, oczyszczoną ze skóry i ości, doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
2.    Do podsmażonej ryby dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, marynowane podgrzybki pokrojone w kawałki, posiekaną ostrą papryczkę,  chwilę wszystko smażymy razem, doprawiamy masłem, solą, octem i miodem. Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na stół.
Dobra rada: do tej potrawy można też innych gatunków ryby oraz innych marynowanych grzybów, na przykład rydzy

Potrawa 2
Ryba w ostrym sosie musztardowym ze szpinakiem
Składniki:
•    300 g filetów z troci
•    300 g filetów z miętusa
•    4 łyżki mąki pszennej
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    1 – 2 ziarna ziela angielskiego
•    3 łyżki octu winnego
•    2 łyżki musztardy gruboziarnistej
•    2 łyżki masła
•    ½ łyżki mielonego imbiru
•    1 limonka
•    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    50 g liści młodego szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Filety troci i miętusa, oczyszczone ze skóry i ości, kroimy  w większe kawałki. Doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką, mąką i smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2.    Na patelni po rybie przesmażamy na oliwie posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, ziele angielskie drobno roztarte nożem na desce. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy ocet, czekamy aż odparuje, potem dodajemy musztardę, masło, miód, mielony imbir, startą skórkę z limonki, kwaśną gęstą śmietanę, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko około 5 minut.
3.    Do sosu dorzucamy młode liście szpinaku, chwilę blanszujemy, dodajemy podsmażone kawałki ryby, podgrzewamy i podajemy na stół.
Dobra rada: jeśli nie dostaniemy troci czy miętusa, możemy tak przyrządzić łososia, suma, sandacza czy inna rybę

Potrawa 3
Wątróbka z miętusa z kiszonym ogórkiem i cebulą
Składniki:
•    1 duża wątróbka z miętusa
•    2 łyżki mąki pszennej
•    1 ogórek kiszony
•    1 cebula
•    1 łyżka octu winnego
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną wątróbkę z miętusa oprószamy mąką, strzepując jej nadmiar, kładziemy na patelni z oliwą i przesmażamy na złoty kolor z obu stron, tak by wątróbka wewnątrz pozostała lekko różowa. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2.    Na patelni po wątróbce przesmażamy krótko pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy pieprzem, odkładamy w cieple miejsce.
3.    Potem smażymy cebulę pokrojoną w pół plastry na mocno złoty kolor, pod koniec smażenia dorzucamy kiszonego ogórka, mieszamy, na warzywach chwile podgrzewamy wątróbkę.
4.    Wątróbkę podajemy na cebuli i ogórku, doprawioną na koniec solą i octem.
Dobra rada:

Potrawa 4
Troć wędzona i pieczona z ostrą salsą z kiszonego ogórka
Składniki:
•    600 g filetów z troci
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 ząbek czosnku
•    1 cebula
•    1 kiszony ogórek
•    ½ ostrej papryczki
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•     1 łyżka octu
•    1 garść świeżego siana
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Salsa z kiszonego ogórka: do miski wkładamy posiekaną świeżą kolendrę, posiekany ząbek czosnku, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, pokrojoną w cienkie paseczki ostrą papryczkę, pokrojoną w kostkę cebulę,
2.    Doprawiamy wszystko sokiem z limonki, miodem, octem, solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy i odstawimy na 15 minut.
3.    Filety z troci bez skóry kroimy w duże, równe kawałki. Układamy w stalowym naczyniu na sianie. Na zewnątrz budynku podpalamy siano i czekamy chwilę aż się wypali.
4.    Usuwamy z powierzchni ryby spalone siano, układamy rybę na pergaminie z odrobin oliwy i na patelni podpiekamy rybę przez 2 minuty z każdej strony.
5.    Rybę podajemy z salsą z kiszonego ogórka.
Dobra rada: w podobny sposób można też przyrządzić filety z łososia

Zobacz także