Potrawa 1
Miętus w sosie z marynowanych grzybów
Składniki:
• 400 filetów z miętusa
• 4 łyżki mąki pszennej
• 150 g marynowanych podgrzybków
• ½ ostrej papryczki
• 1 pęczek natki pietruszki
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka miodu
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Rybę, oczyszczoną ze skóry i ości, doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
2. Do podsmażonej ryby dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, marynowane podgrzybki pokrojone w kawałki, posiekaną ostrą papryczkę, chwilę wszystko smażymy razem, doprawiamy masłem, solą, octem i miodem. Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na stół.
Dobra rada: do tej potrawy można też innych gatunków ryby oraz innych marynowanych grzybów, na przykład rydzy
Potrawa 2
Ryba w ostrym sosie musztardowym ze szpinakiem
Składniki:
• 300 g filetów z troci
• 300 g filetów z miętusa
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 – 2 ziarna ziela angielskiego
• 3 łyżki octu winnego
• 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
• 2 łyżki masła
• ½ łyżki mielonego imbiru
• 1 limonka
• 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• 50 g liści młodego szpinaku
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Filety troci i miętusa, oczyszczone ze skóry i ości, kroimy w większe kawałki. Doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką, mąką i smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2. Na patelni po rybie przesmażamy na oliwie posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, ziele angielskie drobno roztarte nożem na desce. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy ocet, czekamy aż odparuje, potem dodajemy musztardę, masło, miód, mielony imbir, startą skórkę z limonki, kwaśną gęstą śmietanę, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko około 5 minut.
3. Do sosu dorzucamy młode liście szpinaku, chwilę blanszujemy, dodajemy podsmażone kawałki ryby, podgrzewamy i podajemy na stół.
Dobra rada: jeśli nie dostaniemy troci czy miętusa, możemy tak przyrządzić łososia, suma, sandacza czy inna rybę
Potrawa 3
Wątróbka z miętusa z kiszonym ogórkiem i cebulą
Składniki:
• 1 duża wątróbka z miętusa
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 ogórek kiszony
• 1 cebula
• 1 łyżka octu winnego
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczoną wątróbkę z miętusa oprószamy mąką, strzepując jej nadmiar, kładziemy na patelni z oliwą i przesmażamy na złoty kolor z obu stron, tak by wątróbka wewnątrz pozostała lekko różowa. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2. Na patelni po wątróbce przesmażamy krótko pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy pieprzem, odkładamy w cieple miejsce.
3. Potem smażymy cebulę pokrojoną w pół plastry na mocno złoty kolor, pod koniec smażenia dorzucamy kiszonego ogórka, mieszamy, na warzywach chwile podgrzewamy wątróbkę.
4. Wątróbkę podajemy na cebuli i ogórku, doprawioną na koniec solą i octem.
Dobra rada:
Potrawa 4
Troć wędzona i pieczona z ostrą salsą z kiszonego ogórka
Składniki:
• 600 g filetów z troci
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 1 kiszony ogórek
• ½ ostrej papryczki
• 1 limonka
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu
• 1 garść świeżego siana
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Salsa z kiszonego ogórka: do miski wkładamy posiekaną świeżą kolendrę, posiekany ząbek czosnku, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, pokrojoną w cienkie paseczki ostrą papryczkę, pokrojoną w kostkę cebulę,
2. Doprawiamy wszystko sokiem z limonki, miodem, octem, solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy i odstawimy na 15 minut.
3. Filety z troci bez skóry kroimy w duże, równe kawałki. Układamy w stalowym naczyniu na sianie. Na zewnątrz budynku podpalamy siano i czekamy chwilę aż się wypali.
4. Usuwamy z powierzchni ryby spalone siano, układamy rybę na pergaminie z odrobin oliwy i na patelni podpiekamy rybę przez 2 minuty z każdej strony.
5. Rybę podajemy z salsą z kiszonego ogórka.
Dobra rada: w podobny sposób można też przyrządzić filety z łososia