Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 104

Temat odcinka: Szybkie konfitury z owoców
Goście: Dariusz Kucharski, burmistrz Dzierżoniowa

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Wątróbki drobiowe z szybką konfiturą z jabłek
Składniki:
•    4 cebule szalotki
•    1 ząbek czosnku
•    3 jabłka
•    4 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
•    2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
•    2 łyżki miodu rzepakowego
•    300 g wątróbki drobiowej
•    150 g pieczarek
•    50 ml miodu pitnego
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Szybka konfitura z jabłek: cebulę szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, jabłka ze skórką w kostkę 1,5 x 1,5 cm.
2.    Miód rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulę i czosnek, nasiona kopru włoskiego, gałązki rozmarynu, pieprz. Kiedy cebula i czosnek się podprażą, dodajemy ocet i jabłka. Dusimy na wolnym ogniu przez 20 – 25 minut.
3.    Gotową konfiturę przekładamy gorącą do słoików, zamykamy szczelnie i możemy taką konfiturę trzymać w lodówce kilka tygodni.
4.    Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przesmażamy pokrojone w cząstki czyli w tzw. „czosnek” pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy oczyszczone wątróbki drobiowe na ładny brązowy kolor z każdej strony, tak by pozostały lekko surowe w środku.
5.    Wątróbki zalewamy modem pitnym, dorzucamy podsmażone pieczarki i szybką konfiturę z jabłek. Dopiekamy wątróbki kilka minut.
6.    Przekładamy gotową wątróbkę na talerze, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, dekorujemy świeżymi ziołami.
Dobra rada:

Potrawa 2
Marynowane kotlety cielęce z szybką konfiturą z gruszek i żytnimi plackami
Składniki:
•    2 łyżki miodu lipowego
•    2 ząbki czosnku
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•     1 łyżka zielonego pieprzu z zalewą
•    1 limonka
•    3 – 4 łyżki octu winnego
•    3 łyżki miodu pitnego
•    3 twarde gruszki
•    4 plastry udźca cielęcego po 150 g każdy
•    3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
•    3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
•    1 ząbek czosnku
•    ½ pęczka świeżej kolendry
•    200 g czerwonej fasoli z puszki
•    50 g mąki gryczanej
•    150 g mąki pszennej
•    70 ml kefiru
•    8 pomidorków koktajlowych
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:
1.    Szybka konfitura z gruszek: na patelni rozpuszczamy miód, kiedy zacznie się pienić dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, imbir pokrojony w plasterki, zielony pieprz z zalewą, strata skórkę z limonki, smażymy 3 – 4 minuty, dolewamy zalewę z zielonego pieprzu, ocet winny i miód. Dorzucamy gruszkę pokrojoną w kawałki bez skórki.  Dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ocet się zredukuje. Konfitura gotowa.
2.    Plastry udźca  cielęcego rozklepujemy w folii spożywczej możliwie jak najcieniej,
3.    Posiekany świeży lubczyk, posiekany świeży rozmaryn, posiekany czosnek ucieramy w moździerzu z solą i oliwą na gęstą pastę. Można też zmiksować zioła z oliwą mikserem. Taką marynatą nacieramy plastry cielęciny i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
4.    Pasta z czerwonej fasoli: czerwoną fasolę z puszki rozgniatamy widelcem na pastę, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, sól, sok z limonki, pieprz i oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
5.      Placki żytnie: mąkę gryczaną i żytnią łączymy z kefirem, wyrabiamy na gęste ciasto. Dzielimy na kawałki, które wałkujemy na cienkie placki.
6.    Na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie układamy pergamin, na którym wypiekamy placki z obu stron na złoty kolor z obu stron.
7.    Na tej samej blasze przesmażamy zamarynowane kotlety cielęce na rumiany kolor z obu stron wraz z pokrojoną na cząstki limonką.
8.    Wypieczone placki smarujemy pastą z czerwonej fasoli, układamy kotlety cielce pokrojone w cienkie paski, na to wykładamy konfiturę z gruszek, dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz także