Potrawa 1
Wątróbki drobiowe z szybką konfiturą z jabłek
Składniki:
• 4 cebule szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 3 jabłka
• 4 gałązki świeżego rozmarynu
• 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
• 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
• 2 łyżki miodu rzepakowego
• 300 g wątróbki drobiowej
• 150 g pieczarek
• 50 ml miodu pitnego
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Szybka konfitura z jabłek: cebulę szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, jabłka ze skórką w kostkę 1,5 x 1,5 cm.
2. Miód rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulę i czosnek, nasiona kopru włoskiego, gałązki rozmarynu, pieprz. Kiedy cebula i czosnek się podprażą, dodajemy ocet i jabłka. Dusimy na wolnym ogniu przez 20 – 25 minut.
3. Gotową konfiturę przekładamy gorącą do słoików, zamykamy szczelnie i możemy taką konfiturę trzymać w lodówce kilka tygodni.
4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przesmażamy pokrojone w cząstki czyli w tzw. „czosnek” pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy oczyszczone wątróbki drobiowe na ładny brązowy kolor z każdej strony, tak by pozostały lekko surowe w środku.
5. Wątróbki zalewamy modem pitnym, dorzucamy podsmażone pieczarki i szybką konfiturę z jabłek. Dopiekamy wątróbki kilka minut.
6. Przekładamy gotową wątróbkę na talerze, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, dekorujemy świeżymi ziołami.
Dobra rada:
Potrawa 2
Marynowane kotlety cielęce z szybką konfiturą z gruszek i żytnimi plackami
Składniki:
• 2 łyżki miodu lipowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 małe kłącze świeżego imbiru
• 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewą
• 1 limonka
• 3 – 4 łyżki octu winnego
• 3 łyżki miodu pitnego
• 3 twarde gruszki
• 4 plastry udźca cielęcego po 150 g każdy
• 3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
• 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
• 1 ząbek czosnku
• ½ pęczka świeżej kolendry
• 200 g czerwonej fasoli z puszki
• 50 g mąki gryczanej
• 150 g mąki pszennej
• 70 ml kefiru
• 8 pomidorków koktajlowych
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Szybka konfitura z gruszek: na patelni rozpuszczamy miód, kiedy zacznie się pienić dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, imbir pokrojony w plasterki, zielony pieprz z zalewą, strata skórkę z limonki, smażymy 3 – 4 minuty, dolewamy zalewę z zielonego pieprzu, ocet winny i miód. Dorzucamy gruszkę pokrojoną w kawałki bez skórki. Dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ocet się zredukuje. Konfitura gotowa.
2. Plastry udźca cielęcego rozklepujemy w folii spożywczej możliwie jak najcieniej,
3. Posiekany świeży lubczyk, posiekany świeży rozmaryn, posiekany czosnek ucieramy w moździerzu z solą i oliwą na gęstą pastę. Można też zmiksować zioła z oliwą mikserem. Taką marynatą nacieramy plastry cielęciny i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
4. Pasta z czerwonej fasoli: czerwoną fasolę z puszki rozgniatamy widelcem na pastę, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, sól, sok z limonki, pieprz i oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
5. Placki żytnie: mąkę gryczaną i żytnią łączymy z kefirem, wyrabiamy na gęste ciasto. Dzielimy na kawałki, które wałkujemy na cienkie placki.
6. Na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie układamy pergamin, na którym wypiekamy placki z obu stron na złoty kolor z obu stron.
7. Na tej samej blasze przesmażamy zamarynowane kotlety cielęce na rumiany kolor z obu stron wraz z pokrojoną na cząstki limonką.
8. Wypieczone placki smarujemy pastą z czerwonej fasoli, układamy kotlety cielce pokrojone w cienkie paski, na to wykładamy konfiturę z gruszek, dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.