Potrawa 1
Sałatka ze szpinaku, soczewicy, sera „halloumi” i mini kiwi
Składniki:
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- 200 g sera
- 150 g listków młodego szpinaku
- ½ szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 pęczek świeżej mięty
- 50 ml sosu Worcester
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
- 150 g mini kiwi
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Na gorącą patelnię wysypujemy ziarna słonecznika i prażymy kilka minut, uważając by nie przypalić, bo staną się gorzkie. Zdejmujmy i studzimy.
- Ser „halloumi” kroimy w plastry, a potem w słupki. Marynujemy w pieprzu i oliwie. Obsmażamy ser na patelni i podpiekamy z obu stron na rumiany kolor.
- Do miski przekładamy liście młodego szpinaku, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę, listkami świeżej mięty, uprażone ziarna słonecznika.
- Sos: mieszamy sos Worcester z miodem, sokiem z cytryny, oliwą oraz bardzo drobno posiekaną miętą – listki wraz z łodygami. Całość dokładnie mieszamy.
- Owoce mini kiwi kroimy na połówki, przekładamy do miseczki i doprawiamy częścią sosu.
- Przed samym podaniem mieszamy składniki sałatki: szpinak, soczewicę, liście mięty, ziarna słonecznika, skrapiamy sosem, wykładamy na półmisek. Na to wykładamy zamarynowane w sosie owoce mini kiwi, ciepłe słupki sera „halloumi”, posypujemy prażonym słonecznikiem.
Dobra rada: ziarna słonecznika najłatwiej jest podprażyć w piekarniku
Potrawa 2
Marynowana makrela
Składniki:
- 1 świeża makrela
- 100 ml octu jałowcowo sosnowego
- 5 – 6 plasterków świeżego imbiru
- 1 ostra papryczka
- 2 – 3 łyżki cukru
- 1 limonka
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
- ½ pora – tylko biała część
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 150 g owoców mini kiwi
- ½ łyżeczki miodu
- 1 upieczony czerwony burak
- ½ pęczka świeżej kolendry
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania marynaty do ryby. Do miski wlewamy ocet, dorzucamy plasterki świeżego imbiru, trochę posiekanej ostrej papryczki, startą skórkę z limonki, dodajemy 2 – 3 łyżki soli i tyle samo cukru, listki świeżej kolendry, mieszamy.
- Makrelę filetujemy ostrym nożem, wycinamy ości brzuszne, umieszczamy filety w marynacie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny.
- Po wyjęciu z marynaty filety makreli płuczemy w wodzie, usuwamy skórę i suszymy papierowym ręcznikiem.
- Sos – marynata: do miseczki przekładamy musztardę, dodajemy drobniutko posiekanego pora, posiekany świeży imbir, trochę posiekanej ostrej papryczki, sok z limonki, kilka drobno posiekanych owoców mini kiwi, oliwę, pieprz, pół łyżeczki miodu, wszystko razem mieszamy.
- Upieczonego buraka kroimy w plastry, układamy na talerzu, polewamy sosem, na to układamy makrelę pokrojoną ostrym nożem w cieniutkie plastry, jeszcze raz polewamy wszystko sosem, dekorujemy połówkami pozostałych owoców mini kiwi skropionych sosem i listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: aromatyczny ocet możemy zrobić sobie sami – do octu jabłkowego włóżmy gałązkę rozmarynu, zagotujmy i ostudźmy
Potrawa 3
Zupa krem z jarmużu i mini kiwi
Składniki:
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka masła
- 150 młodych liści jarmużu
- 1łyżka przyprawy curry
- 150 g owoców mini kiwi
- 100 g sera twarogowego
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa,
Sposób przygotowania:
- Ziemniaka kroimy w drobną kostkę, w naczyniu podgrzewamy oliwę, roztapiamy w oliwie masło, dorzucamy ziemniaka z imbirem, trochę pieprzu. Chwile wszystko blanszujemy, a kiedy ziemniak trochę się przypiecze, dorzucamy liście jarmużu, curry, owoce mini kiwi. Chwilę wszystko prażymy, po czym zalewamy wodą.
- Gotujemy pod przykryciem kilkanaście minut aż jarmuż stanie się miękki. Następnie zupę miksujemy na gładki jednolity krem.
- Zupę przekładamy do miseczek, dekorujemy połówkami owoców mini kiwi, pokruszonym serem twarogowym.
Dobra rada: