Potrawa 1
Placki „ruchańce” z jabłkami i morelami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki mleka
- 2 jabłka
- 1 limonka
- 12 jędrnych moreli
- 150 g sera twarogowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce do uzyskania płynnej masy. Mąka do miski, dodajemy mleko wymieszane pół na pół z wodą, drożdże z cukrem, sól do smaku, zarabiamy ciasto czyli łączymy wszystkie składniki, a potem dobrze wyrabiamy dodając odrobinę oliwy. Ciasto wyrabiamy dobrych kilka minut na desce, podsypując mąką, powinno mieć dość luźną konsystencję. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
- Farsz: jabłka ze skórką kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni, doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, można je lekko przesiekać, dorzucamy połowę moreli pokrojonych w drobną kostkę, pokruszony ser twarogowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, formujemy zgrabne placki, nakładamy farsz z jabłek, moreli, sera na środek i zamykamy ciastem farsz w środku, dokładnie zlepiając brzegi. Rozgniatamy delikatnie formując dość płaski placek, w środku placka wycinamy otwór, aby para z owoców mogła uchodzić.
- Opiekamy na suchej patelni o grubym dnie z obu stron, na niezbyt mocnym ogniu, aby placek często obracając dobrze się wypiekł w środku.
- Pozostałe morele kroimy w cząstki , przesmażamy na roztopionym maśle z listkami bazylii. Polewamy nimi upieczony placek.
Dobra rada: można taki placek upiec w piekarniku, a nawet na grillu, jeśli pieczemy w piekarniku posmarujmy wierzch rozmąconym jajem z mlekiem
Potrawa 2
Smażone pulpety rybne z kaszą manną i sosem majonezowym
Składniki:
- 200 fileta z dorsza bez skóry i ości
- 200 fileta z leszcze bez skóry
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- ½ pęczka świeżego tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 cebule dymki
- 1 jajo
- 1,5 szklanki kaszy manny ugotowanej w wodzie z dodatkiem mleka z masłem
- 3 – 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 – 3 łyżki majonezu
- 1 limonka
- 2 łyżki startych na tarce upieczonych buraków
- 1 łyżeczka miodu
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza i leszcza bardzo drobno siekamy nożem, przekładamy do miski.
- Dorzucamy drobno posiekane zioła tymianek, kolendrę i natkę oraz czosnek, dymki pokrojone w drobną kostkę, jajo, pieprz, sól, ugotowana kaszę mannę, wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- Na posypanej mąką kukurydzianą desce formujemy z masy rybnej małe krągłe kotleciki wielkości piłeczki do golfa.
- Kotleciki smażymy w głębokim oleju aż do zarumienienia z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Sos: do miski przekładamy majonez, dodajemy startą skórkę i sok z limonki, starte upieczone buraki czerwone, miód, pieprz, sól, dokładnie całość mieszamy.
- Upieczone pulpety rybne podajemy z tak przygotowanym sosem i plasterkami świeżej dymki.
Dobra rada: kaszą manna dodawana do ryby powinna być gęsta i przestudzona, a upieczone lub ugotowane buraki można kupić już gotowe, starte na tarce buraki,
Potrawa 3
Marynowany łosoś z sałatką z bobu i rzodkiewki i pomidorową salsą
Składniki:
- 300 g bardzo świeżego fileta z łososia
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 200 g soli
- 200 g cukru
- 1 limonka
- ½ pęczka świeżego tymianku
- 5 łyżek ugotowanych buraków startych na tarce
- 1 cebula dymka
- 1 pomidor
- 1 ogórek małosolny
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Sałatka z bobu i rzodkiewek: bób obieramy z twardej skórki, przekładamy do miski, dodajemy rzodkiewki pokrojone w cząstki, miód, ocet, posiekaną świeżą kolendrę, mieszamy.
- Marynowany łosoś: do miski wsypujemy sól i cukier w tych samych proporcjach, dodajemy pieprz, startą skórkę z limonki, posiekany świeży tymianek, starte ugotowane buraki, wszystko dokładnie mieszamy.
- Taką masę rozkładamy na dużym talerzu, a na masie układamy fileta z łososia, pokrojonego w plasterki o grubości 1.5 cm, odstawiamy na 25 minut, tak by marynata dobrze „upaliła” rybę z jednej strony.
- Salsa: cebulę kroimy w drobną kostkę, również ogórka i pomidora z usuniętym gniazdem nasiennym. Skrapiamy sokiem z limonki, oliwą, doprawiamy pieprzem, odrobiną miodu. Mieszamy.
- Rybę kroimy w mniejsze kawałki i podajemy z salsą z pomidorową i sałatką z rzodkiewki i bobu. .
Dobra rada: zamiast buraków do marynowania ryby możecie użyć soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków