Potrawa 1
Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mielonki na ostro
Składniki:
• 2 kg obranych ziemniaków
• 3 – 4 cebule
• 1,2 kg kiszonej kapusty
• 4 ząbki czosnku
• 1 ostra papryczka
• 3 puszki konserwy turystycznej z mielonką po ok.400g
• 2 łyżki suszonego majeranku
• 1 opakowanie suszonych pomidorów w zalewie olejowej
• 1 cytryna
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1) Obrane ziemniaki kroimy w plastry grubości około 1 cm, cebule w pół plastry, czosnek w plastry, ostrą papryczkę staramy się bardzo drobno, a nieodciśniętą kiszoną kapustę lekko przesiekać.
2) Na dno dużego żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę kiszonej kapusty, doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem, na to kładziemy kilka suszonych pomidorów, na to warstwę cebuli, troszkę startej skórki z cytryny, ostrej papryczki i czosnku, plastry mielonki, wszystko przykrywamy warstwą ziemniaków, polewamy olejem od suszonych pomidorów.
3) Podobnie układamy kolejne warstwy warzyw, przypraw i mielonki, aż naczynie się wypełni. Na wierzch układamy warstwę kiszonej kapusty.
4) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na minimum 1,5 godziny.
Potrawa 2
Zupa rybna a la flaczki
Składniki:
• 2 – 3kg świeżych ryb (łosoś, troć, dorsz)
• 4 marchewki
• 1,5 selera
• 1 por
• 2 cebule
• 200 g białej kapusty
• 1 łyżka ziaren kolendry
• 5 – 6 liści laurowych
• 2,5 łyżki suszonego majeranku
• ½ gałki muszkatołowej
• 2 cebule
• 1 cytryna
• 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki masła
• 1 łyżka mąki pszennej
• ½ łyżki cukru
• 1 pęczek szczypiorku
• sól, grubo mielony pieprz, olej i oliwa
Sposób przygotowania:
1) Ryby dokładnie filetujemy, tak by uzyskać ładne, pozbawione ości filety. Filety odkładamy w chłodne miejsce, a ości i resztki po filetowaniu (skórę, płetwy) przekładamy do naczynia. Dorzucamy obrane i pokrojone na kawałki warzywa: 2 marchewki, selera, pora. Dokładamy ziarna kolendry, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy ziemną wodą, doprowadzamy do wrzenia i przez 2 – 3 godziny gotujemy na małym ogniu. Uzyskany wywar odcedzamy.
2) Filety rybne kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski i marynujemy w suszonym majeranku, startej gałce muszkatołowej, startej skórce z cytryny, ostrej mielonej papryce, pieprzu, soli i oliwie. Kawałki ryby dokładnie obtaczamy marynatą.
3) Pozostałe warzywa: połowę selera, cebule, marchewki i białą kapustę kroimy w drobne paseczki. Partiami przesmażamy je na patelni z oliwą, doprawiając pieprzem i solą, kiedy się lekko zblanszują przekładamy do rybnego wywaru.
4) Na patelni po warzywach przesmażamy koncentrat pomidorowy z dwoma łyżkami masła, dodajemy słodką i resztę ostrej mielonej papryki, startą gałkę muszkatołową, wszystko razem chwilę smażymy, rozprowadzamy odrobiną wywaru, przekładamy do naczynią z zupą.
5) Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy mąkę pszenną, mieszają robimy zasmażkę, którą dodajemy do zupy. Zupę zagotowujemy, trzymamy na wolnym ogniu, doprawiamy jeszcze startą skórką z cytryny, solą i cukrem do smaku.
6) Do zupy wkładamy zamarynowane kawałki ryby, wyłączmy ogień i trzymamy pod przykryciem 3 minuty. Ryba powinna dojść w gorącej zupie. Podajemy zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem.