Potrawa 1
Marynowana polędwica w soli i cukrze z salsą z ogórka małosolnego
Składniki:
• 1 polędwica z jelenia
• 3 ogórki. Małosolne
• 1 ostra papryczka
• 1 cebula
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu owocowego
• 1 cytryna
• 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• 1 kg cukru
• 1 kg soli
• 2 łyżki mocnego alkoholu
• 3 gałązki świeżego rozmarynu
• 1 garść siana
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Salsa z małosolnego ogórka: małosolne ogórki kroimy w kostkę, ostra papryczkę drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, przekładamy składniki do miski i doprawiamy pieprzem, łyżką miodu, octem owocowym lub sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, posikaną świeżą kolendrą. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy składniki.
2. Marynowana polędwica: sól mieszamy z cukrem i zasypujemy tą mieszaniną ułożoną w misce polędwicę z jelenia z gałązkami rozmarynu, ważne jest by także od spodu była sól z cukrem. Z wierzchu polewamy alkoholem; może to być wiśniówka, żubrówka, może być miód pitny. Odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
3. Po tym czasie mięso obmywamy wodą z soli i cukru, dokładnie suszymy. Obkładamy mięso sianem i podpalamy. Następnie wcieramy popiół w powierzchnię mięsa.
4. Również ser kozi w kawałku obkładamy sianem podpalamy i po chwili wcieramy popiół w skórkę.
5. Polędwicę kroimy w cienkie plastry, ser w kawałki i podajemy z salsą z ogórków małosolnych.
Dobra rada: w ten sposób możemy też zamarynować polędwiczki z sarny, polędwicę wołową, a także piersi kacze czy gęsie, pamiętając, o tym, by piersi były bez skóry.
Potrawa 2
Placki z ciecierzycy i sera koziego z sosem pomidorowym i szpinakiem
Składniki:
• 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
• 1 ząbek czosnku
• 1 pietruszka korzeniowa
• 150 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim
• 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
• 2 łyżki ziaren kolendry
• 3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej
• 1 cebula
• 1 cytryna
• 300 g pomidorów z puszki
• 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• 1 łyżka cukru
• 150 g szpinaku
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Ugotowaną ciecierzycę z puszki odsączamy i dokładnie mielimy na gładką jednolitą masę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, startą na drobnej tarce pietruszkę, drobno pokrojony ser kozi, mielony kmin rzymski, utarte w moździerzu ziarna kolendry, jajko, mąkę razową i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Posypujemy deskę mąką, układamy porcje masy i formujemy placki grubości około 1 cm, przesypując mąką.
3. Wlewamy olej na rozgrzaną patelnię, smażymy placki z obu stron na złoty kolor, tak by miały chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ wewnątrz.
4. Na drugiej patelni na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklenia, doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką z cytryny, łyżką mielonego kminu rzymskiego. Dorzucamy pokrojone pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu aż sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy cukrem i posiekaną świeżą kolendrą.
5. Na patelni po plackach przesmażamy kilka chwil szpinak, doprawiając solą.
6. Na usmażone placki kładziemy szpinak, polewamy sosem, posypujemy startym kozim serem. .
Dobra rada: placki można też upiec bez tłuszczu na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie.
Potrawa 3
Makaron z dynią, prawdziwkami i kozim serem
Składniki:
• 400 g dyni
• 400 g rozmrożonych prawdziwków
• 2 ząbki czosnku
• 1 paczka makaronu spaghetti
• 50 ml białego wytrawnego wina
• 1 limonka
• 2 łyżka masła
• 50 g sałaty rukoli
• 50 g dojrzałego sera koziego
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Obraną dynię kroimy w trójkątne plasterki grubości około 3 mm, rozmrożone prawdziwki w grube plastry, czosnek i ostrą papryczkę w plasterki.
2. W naczyniu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy prawdziwki na mocnym ogniu. Kiedy się lekko zblanszują doprawiamy pieprzem i zalewamy białym wytrawnym winem. Smażymy dalej dodając czosnek i dynię. Doprawiamy ostrą papryczką, startą skórką z limonki i solą. Smażymy kilka minut aż dynia lekko zmięknie, ma jednak pozostać lekko chrupiąca i zachować kształt.
3. Makaron gotujemy wg przepisu w osolonym wrzątku al’ dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą.
4. Do sosu z prawdziwków i dyni dodajemy makaron, dorzucamy pieprz, masło, pokrojoną rukolę, startą skórkę i sok z limonki, dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy startym dojrzałym kozim serem.
Dobra rada: