Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 129

Temat odcinka: Wiosenny polski obiad

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Wieprzowa zupa gulaszowa z młodą kapustą i pokrzywą
Składniki:
•    500 g schabu wieprzowego
•    100 g słoniny
•    100 g surowego wędzonego boczku
•    3 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    2 pietruszki korzeniowe
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    ½ łyżki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżka kminku
•    2 łyżki mąki pszennej
•    150 g ugotowanej białej fasoli
•    ½ główki młodej kapusty
•    50 g młodych liści pokrzywy
•    2 łyżki owocowego octu
•    1 łyżka cukru
•    ½ łyżeczki sosu Worcester
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Schab i boczek kroimy w grubą kostkę, słoninę w drobną kostkę, cebulę w grubą kostkę, a czosnek siekamy.
2.    Do ziemnego naczynia wrzucamy pokrojoną słoninę i powoli wytapiamy na skwarki. Kiedy skwarki się zarumienią, dorzucamy boczek, cebulę, czosnek i schab. Smażymy aż schab się zarumieni a cebula zeszkli, doprawiamy solą i pieprzem, potem dorzucamy pietruszkę pokrojoną w kostkę, doprawiamy słodką i ostrą mieloną papryką oraz roztartym w moździerzu kminkiem.
3.    Smażymy aż pietruszka lekko zmięknie, dodajemy mąkę pszenną, chwilę przesmażamy na tłuszczu, po czym zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 – 25 minut.
4.    Teraz dokładamy ugotowaną białą fasolę, liście kapusty pokrojone w kostkę 2 x 2 cm, drobno posiekane liście młodej pokrzywy. Doprawiamy octem i sosem Worcester. Zagotowujemy i nalewamy na talerze.
Dobra rada: możemy tez wykorzystać białą fasolę z puszki

Potrawa 2
Roladki ze schabu z ciepłą sałatką z młodej kapusty, pokrzywy i szczawiu
Składniki:
•    500 g schabu w plastrach
•    150 g sera raclette
•    100 g suszonej żurawiny
•    ¼ główki młodej kapusty
•    40 g liści młodej pokrzywy
•    40 g liści młodego szczawiu
•    1 ząbek czosnku
•    3 łyżki orzeszków pistacjowych
•    1 łyżeczka miodu
•    1 łyżka octu owocowego
•    1 cytryna
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
•    wykałaczki drewniane
Sposób przygotowania:
1.    Każdy plaster schabu owijamy w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem na bardzo cienkie płaty.
2.     Każdy płat doprawiamy pieprzem, układamy kawałek sera raclette wykrojony na szerokość płata schabu, posypujemy suszoną żurawiną i dokładnie zwijamy tworząc zgrabna roladkę. Każdą roladkę spinamy kilkoma wykałaczkami.
3.    Roladki układamy na płycie lub patelni polanej odrobiną oliwy, można też je opiec na grillu. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Aby dopiec w miejscu wbicia wykałaczek, wystarczy je dopchnąć do mięsa raz z jednej, raz z drugiej strony.
4.    Ciepła sałatka z młodej kapusty, szczawiu i pokrzywy: na patelni smażymy chwilę rozgnieciony czosnek, dorzucamy suszoną żurawinę, orzeszki pistacjowe, miód, chwilę smażmy, dokładamy liście kapusty pokrojone w kostkę 2 x 2 cm, lekko przesiekane liście młodej pokrzywy i szczawiu, przesmażamy krótko tak by liście kapusty pozostały chrupkie. Na koniec doprawiamy octem, startą skórką i sokiem z cytryny.
5.    Z roladek usuwamy wykałaczki, kroimy je na pół i podajemy na ciepłej sałatce z kapusty, pokrzywy i szczawiu.
Dobra rada: zamiast sera raclette można użyć innego sera, na przykład cheddara lub grujera

Potrawa 3
Wędzone steki ze schabu pieczonymi batatami i botwinkową pomoćką
Składniki:
•    800 g schabu w kawałku bez kości
•    2 bataty (słodkie ziemniaki)
•    ½ łyżeczki mielonego kardamonu
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
•    ½ łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
•    ½ łyżeczki mielonych goździków
•    1 łyżeczka kurkumy
•    1 łyżeczka curry
•    300 g tłustego twarogu
•    1 pęczek młodej botwinki
•    4 łyżki naturalnego jogurtu
•    2 cebule dymki ze szczypiorem
•    1 łyżeczka miodu
•    sól, grubo mielony pieprz,
•    sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Schab dokładnie czyścimy z błon i tłuszczu, kroimy na steki 3 – 3,5 cm grubości. Każdy stek owijamy sznurkiem do pieczenia, tak by w trakcie grillowania zachował ładny, krągły kształt. Jeśli są wilgotne, suszymy steki ręcznikiem papierowym.
2.    Łączymy mielony kardamon, cynamon, ostrą paprykę, anyż gwiazdkowy, goździki, kurkumę i curry. Przyprawy możemy zmielić w moździerzu lub młynku elektrycznym. Taka mieszanką przypraw staranie oprószamy każdy kawałek schabu.
3.    Rozpalamy dobrze grilla i kiedy węgle lub brykiety pokryją się szarym nalotem układamy na ruszcie bataty. Pieczemy je pod przykryciem około 30 minut.
4.    Potem przesuwamy węgle na jedną połowę grilla, na węgle kładziemy dobrze namoczone w wodzie szczapki z drewna czereśniowego, układamy ruszt, a na nim kładziemy steki  ze schabu, tak by znajdowały się na połowie grilla bez węgli. Jeśli trzeba dopiec bataty, bo nie są jeszcze miękkie, układamy je obok.
5.    Przykrywamy całość pokrywą grilla, zmniejszamy dopływ powietrza do minimum i wędzimy w niewysokiej temperaturze przez około 30 minut.
6.    Pomoćka (nazwa mazurska) lub gzik (nazwa wielkopolska) z młodą botwinką: w misce mieszamy tłusty twaróg, naturalny jogurt, drobno posiekane łodygi młodej botwinki, drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Mieszamy na koniec dokładamy posiekany szczypior.
7.    Z upieczonych batatów usuwamy skórkę, podajemy z pomoćką i plastrami uwędzonego schabu.
Dobra rada: możemy też użyć do wędzenia innego drewna z drzew owocowych, np. gruszy. Nie należy tylko używać drewna z drzew iglastych.

Zobacz także