Potrawa 1
Grzybowa zupa z karpia
Składniki:
• 2 płaty karpia
• 80 g suszonych grzybów
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 pęczek świeżego koperku
• 5 – 6 ziaren ziela angielskiego
• 6 – 7 liści laurowych
• 1 szklanka suszonego żółtego grochu
• 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Z karpia usuwamy skórę, większe ości, płetwy, mięso najlepiej z części brzusznej kroimy na cienkie paski o szerokości około 1 cm, natomiast resztki zalewamy zimną wodą doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Wywar odcedzamy.
2. Suszone grzyby namaczamy w letniej wodzie przez pół godziny, po czym gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Wywar od grzybów zachowujemy.
3. Paski karpia marynujemy w posiekanym czosnku, oliwie, pieprzu, suszonym majeranku, połowie suszonych, ugotowanych grzybów i posiekanym świeżym koperku. Dokładanie mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 – 3 godziny.
4. Mieszamy wywar rybny i wywar grzybowy razem w naczyniu, doprawiamy jeszcze liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszonym majerankiem, zagotowujemy.
5. Groch, namoczony w letniej wodzie kilka godzin wcześniej, odcedzamy i dodajemy do wywarów. Gotujemy aż groch zrobi się miękki.
6. Teraz dodajemy resztę suszonych, ugotowanych grzybów. Do miseczki z kwaśną śmietaną dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, hartujemy i rozprowadzamy śmietanę w zupie. Zagotowujemy.
7. Do zupy wkładamy delikatnie paski zamarynowanego karpia, posiekany świeży koperek, gotujemy 2 – 3 minuty na wolnym ogniu, nie mieszając zbyt gwałtownie, aby ryba się nie rozpadła.
Dobra rada: do takiej zupy można wykorzystać tzw. brzuszki karpia, a lepsze części upiec lub usmażyć
Potrawa 2
Jesiotr pieczony w kiszonej kapuście
Składniki:
• 4 nieduże filety z jesiotra
• 3 – 4 łyżki mąki pszennej
• 2 ząbki czosnku
• 80 g suszonych grzybów
• 250 g kiszonej kapusty
• 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
• 2 łyżki rodzynek
• ½ pora (biała część)
• 2 łyżki octu z kwiatów akacji lub winnego
• 1 łyżka miodu
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
• 1 cytryna do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby namaczamy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy w drobne paseczki.
2. Ładnie oczyszczone, pozbawione skóry filety jesiotra doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką pszenną, smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron.
3. Rybę zdejmujemy z patelni, po czym dolewamy odrobine oliwy i smażymy posiekany czosnek, pokrojone grzyby, dusimy na patelni 5 minut, dodajemy sól, pieprz, odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę, musztardę, rodzynki i pora pokrojonego w cienkie paseczki. Smażymy 10 minut mieszając, na koniec doprawiamy octem i miodem.
4. Na dno żaroodpornego naczynia układamy warstwę kapusty, potem przesmażonego jesiotra, przykrywamy go kolejną warstwą kapusty z grzybami.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 25 minut.
Dobra rada: w ten sposób możemy tez przyrządzić inną, ulubioną przez nas rybę.
Potrawa 3
Jesiotr z salsą z pora i marynowanej rzepy, marchewką i kaparami
Składniki:
• 3 filety z jesiotra
• 150 g marynowanej japońskiej rzepy „daikon”
• ½ pora
• ½ pęczka świeżej kolendry
• 1 łyżka majonezu
• 2 łyżki kaparów
• ½ ostrej papryczki
• 1 marchewka
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka octu winnego
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Ładnie oczyszczone, pozbawione skóry filety jesiotra doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką pszenną, smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron. Odkładamy rybę na bok w ciepłe miejsce.
2. Salsa z rzepy i pora: japońską marynowaną rzepę „daikon” kroimy w drobną kostkę, dodajemy podobnie pokrojonego pora, posiekaną świeżą kolendrę, pieprz, sól i majonez. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
3. Na patelnię po rybie wykładamy kapary, dodajemy posiekaną ostrą papryczkę, marchewkę pokrojoną w plasterki. Dorzucamy masło i dusimy wszystko przez 3 minuty. Podlewamy octem i redukujemy aż sos stanie się gęsty.
4. Na talerze wykładamy marchewkę, rybę i salsę z rzepy i pora.
Dobra rada: japońską marynowaną rzepę „daikon” kupimy w sklepach z orientalna żywnością