Potrawa 1
Dorsz z chrustem z chleba żytniego
Składniki:
• 2 bakłażany
• 100 ml octu balsamicznego
• 2 łyżki cukru
• 3 kromki chleba żytniego
• 50 g suszonych pomidorów z zalewą olejową
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 limonka
• 200 g czarnej soczewicy
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 100 g upieczonej kolorowej papryki
• 400 g filetów z dorsza bez skóry
• sól, pieprz gruboziarnisty, oliwa
Sposób przygotowania:
- Konfitura z bakłażana: bakłażany kroimy w kostkę 1 x 1 cm, po czym marynujemy przez 2 godziny w mieszaninie cukru i octu balsamicznego.
- Potem przekładamy zamarynowanego bakłażana do nagrzanego naczynia i smażymy przez godzinę na bardzo małym ogniu. Trzeba uważać, aby nie przypalić konfitury, często ją mieszać, a jeśli zrobi się gęsta, to można dolać odrobinę wody, która i tak wyparuje. Na koniec doprawiamy konfiturę startą skórką i sokiem z limonki.
- Chrust z żytniego chleba: chleb kroimy w drobną kostkę, po czym przesmażamy na patelni, na oleju z zalewy suszonych pomidorów, aż do uzyskania chrupiących grzanek. Do grzanek dorzucamy posiekane suszone pomidory, posiekaną świeżą kolendrę, doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
- Sałatka z soczewicy: soczewicę gotujemy do miękkości, studzimy. Cebule drobno siekamy, 2 ząbki czosnku rozgniatamy. Cebulę i czosnek przekładamy do nagrzanego naczynia z olejem z zalewy suszonych pomidorów, a kiedy się zeszklą dorzucamy soczewicę. Chwilę smażymy razem, potem czosnek wyjmujemy, a soczewicę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, startą skórką i sokiem z limonki. Na koniec dorzucamy upieczoną paprykę, pokrojoną w kwadraty 2 x 2 cm i posiekaną świeżą kolendrę.
- Filety z dorsza bez skóry kroimy na ładne kawałki, trzeba też pamiętać aby wyjąc je wcześniej z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Doprawiamy je pieprzem, bez soli.
- Na patelni układamy kawałek pergaminu, polewamy go oliwą, po czym smażymy rybę z obu stron. W trakcie smażenia posypujemy startą skórką z limonki, a oliwę aromatyzujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku.
- Na talerz wykładamy sałatkę z soczewicy, konfiturę z bakłażana, na to wykładamy dorsza, którego posypujemy chrustem z chleba.
Dobra rada: rybę smażymy na końcu, gdy resztę składników potrawy mamy już gotową. Taką konfiturę z bakłażana możemy trzymać w słoiku w lodówce przez 2 – 3 tygodnie.
Potrawa 2
Sałatka chlebowa z wędzonym łososiem i „pijanym” jajkiem
Składniki:
• 6 kromek żytniego chleba
• 4 jajka
• 0,5 l ciemnego, karmelowego piwa
• 50 ml octu winnego lub jabłkowego
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 12 pomidorków koktajlowych
• 4 młode cebule dymki
• 150 g świeżych podgrzybków
• 100 g świeżych liści szpinaku
• 100 g wędzonego łososia
• sól i pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Chleb, pokrojony w kromki grubość około 2 cm kładziemy na pergaminie, skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku bądź na patelni tak by uzyskać chrupiące grzanki.
- Sos balsamiczny: musztardę, miód o ocet dokładnie mieszamy, po czym dolewamy oliwę cienkim strumieniem stale mieszając trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Pomidorki koktajlowe i dymki kroimy na pół, grzyby w większe kawałki. Cebulki i grzyby podsmażamy na oliwie na patelni pokrytej pergaminem.
- „Pijane” jaja: Na pletni podgrzewamy piwo z octem. Kiedy będzie prawie wrzące, o temperaturze około 80°C, delikatnie wybijamy jaja prawie nad powierzchnia płynu i ostrożnie zawijamy białko łyżką wokół żółtka. Gotujemy około 2 – 3 minut, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. Białko powinno być ścięte, żółtko w środku płynne.
- Na duży talerz rwiemy grzanki na małe kawałki, na to układamy liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, podsmażone cebulki dymki i grzyby, porwane na kawałki plastry wędzonego łososia. Nie mieszamy składników! Wszystko polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy „pijane” jaja czyli jaja w koszulkach ugotowane w piwie.
Dobra rada: zamiast szpinaku możemy użyć liści kolorowych sałat